Pridať recept

Zemiak ako komplexná potravina

Zemiaky sú surovina stará približne 6500 rokov. Za ich pravlasť sa považuje územie dnešného Peru. Z nutričného hľadiska sú jednou z najkomplexnejších a najhodnotnejších potravín. Neobsahujú tuky, vyznačujú sa prítomnosťou zložených sacharidov a obsahujú všetkých 21 aminokyselín. Nájdete v nich aj vitamíny a minerály.

Pôvod zemiakov

Zemiaky boli domestikované v horských oblastiach Ánd, približne na území dnešného Peru pred 4 až 5 tisíc rokmi. Potomkovia vynálezcov zemiaka, Inkovia, nazývali tieto odolné hľuzy „papa“ (dodnes sa tak zemiaky označujú). Inkovia tiež vyrábali zo zemiakov alkoholický nápoj podobný pivu s názvom „chacha“. Dodnes sú jednou zo základných surovín Peruánskej kuchyne, a nielen tej. Do Európy sa zemiaky dostali v 16.storočí, keď španielski conquistadori dobyli ríšu Inkov a priviezli odtiaľ cenné komodity. Kuriozitou je, že ešte koncom 18.storočia sa zemiaky v Európe používali ako vianočné darčeky (najmä vo forme okrasných rastlín). Mnoho ľudí v tej dobe sa otrávilo, pretože miesto podzemných hľúz jedli nadzemné plody - bobule, ktoré sú prudko jedovaté.

Pestovanie zemiakov na Slovensku

Prvýkrát sa o pestovaní zemiakov na Slovensku zmieňuje až mních Cyprián z Červeného Kláštora – v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši z roku 1768. Skutočný rozmach pestovania zemiakov nastal však až na začiatku 19.storočia v severných oblastiach Slovenska. Pred 1.svetovou vojnou už bolo pestovanie zemiakov rozšírené aj na južnom Slovensku a Záhorí.

Zemiak ako komplexná potravina

Zemiak je zaujímavý tým, že neobsahuje skoro žiadne tuky (na 100 g zemiaka 0,1 až 0,2 g tukov). O to viac má polysacharidov, a to najmä vo forme škrobu. Polysacharidy sú zložené sacharidy, ktoré sa dlho vstrebávajú (dlhšie sa uvoľňujú) a preto nás oveľa lepšie zasýtia (zemiaky majú vysoký index zasýtenia: na 5-bodovej stupnici majú hodnotu 3,7). Tým pádom vydržíme dlhšie nejesť, a náš energetický príjem sa zníži. Zemiak je komplexnou potravinou aj preto, lebo obsahuje všetkých 21 aminokyselín, z ktorých sa v našom tele tvoria kompletné proteíny. Najvýznamnejšie zastúpenie v zemiaku majú aminokyseliny lyzín a tryptofán. Okrem toho obsahujú zemiaky vitamín C a vitamíny B1, B3 a B6. Nezanedbateľné miesto majú v zemiaku aj minerály: železo, meď, mangán, horčík, zinok, draslík a fosfor. Väčšina z minerálov sa nachádza tesne pod šupkou. Nešetrné lúpanie môže spôsobiť stratu až 30% dôležitých minerálov. Zemiak navyše neobsahuje glutén a tak je ideálny pri bezlepkovej diéte. Za najvhodnejšie spôsoby prípravy zemiakov sa považujú zemiaky pripravené na pare, varené na nízkej teplote alebo pečené (v šupke a bez nej).

Ľudové liečiteľstvo a múdrosť starých materí

Zemky, bandurky, krumple, švábky či grule sú ľudové názvy zemiakov. V ľudovej medicíne sa surová šťava zo zemiakov využíva na odstránenie žalúdočných vredov a pálenia záhy, čo bolo dokázané aj vedeckými štúdiami. Staré matere používali surovú šťavu aj na problémy s pečeňou a žlčové kamene. Plátky surového zemiaka je vhodné použiť aj ako obklad na opary a omrzliny. Príprava šťavy je jednoduchá – zemiak odšťavíte na odšťavovači a výslednú škrobovitú kašu je dobré precediť aby z nej bola zemiaková voda. Pre lepšiu chuť môžete pridať aj šťavu z mrkvy a zo zeleru.

Pri týchto očistách je však vhodné vylúčiť mäso (vrátane rýb a hydiny). Pokiaľ je zemiak už zelený, nemali by sme ho konzumovať, pretože zelené miesta naznačujú vyššie hladiny glykoalkaloidov (napr. solanínu), ktoré môžu vo väčších dávkach vyvolať zdravotné problémy.

fotogaléria
Zemiak ako komplexná potravina
Zdroj:

Obľúbená pochúťka zo zemiakov – chipsy

Za pravlasť chipsov sa považuje Amerika 19.storočia. V Československu sa začali vyrábať od roku 1982. V súčasnosti sa chipsy vyrábajú z tvrdých zemiakov, ktoré majú super homogénny tvar. Niektoré značky chipsov, ako napr. Lay's, zašli tak ďaleko, že používajú zemiaky vyšľachtené priamo vedcami. Dosiahne sa tak ideálny pomer škrobu, ktorý je na úrovni 17 % až 18 %. Ak sa pýtate, prečo je obal chipsov taký „nafúknutý“, je to preto, aby lupienky mali ochranu pred vonkajším svetom a nepoškodili sa. Ak ste dostali chuť na chipsy a nechcete byť iba klasikom, môžete sa oddať aj exotickým chutiam. Edícia Lay's Strong ponúka čili a limetku, korenisté kari, wasabi, a syr a jalapeňo. Chrumkavú chuť! 

Napísané: 01.10.2015
Zdroj text: PR

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zemiaková kaša
Zemiaková kaša vždy krásne nadýchaná, krémová a bez hrudiek! Trik skúsenej gazdinky, ako pripraviť tú najlepšiu + recepty
Nadýchané a krémové zemiakové pyré získate vďaka správne zvoleným surovinám a pár drobných pravidlám...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...