Pridať recept

Aromatický a lahodný. Fenikel v kuchyni a nielen v nej

Ak aj väčšina z nás doma používala fenikel, tak v podobe jeho semien, ktoré sa spolu s rascou a anízom používajú v čajových zmesiach pre lepšie trávenie, alebo ako korenina. Až do nedávna som si myslela, že rasca a semená fenikla sú to isté. No napríklad hľadanie korenín pre indickú kuchyňu ma veľa naučilo :) Fenikel vraj pochádza zo Stredomoria, teda krajín ako Egypt, Grécko. Grécka a arabská kuchyňa sú známe svojimi výraznými chuťami ako mäta, aníz, fenikel.  Je to rastlina je z čeľade zelerovitých, hoci niektoré zdroje uvádzajú aj mrkvové. Mne je to osobne jedno, no biely koreň jemne sfarbený do zelena má v našej kuchyni už pevné miesto.

 

Mužovi spočiatku grilovaný nechutil, no skrytý v polievkach sa ujal a vytvoril jemne aromatickú, len podkresľujúcu chuť ostatných ingrediencií. Je dobré ho používať do základu s cibuľkou, jemne prehriať, predusiť a rozmixovať. Skúšala som ho priečne nakrájať a grilovať či piecť s hokkaido a cviklou zapečený s feta syrom a naložený s kockami plesňového syra s olivami – je skvelý k rybe, k mäsu. Vraj, ja som zjedla len ten fenikel :) V mojich receptoch ho nájdete v pohánke a rôznych polievkach.

TIP: Mám tajný tip pre zlepšenie chuti po cesnaku alebo cibuli – kúsok čerstvého feniklu pochrúmať a zapiť vodou :) 

Keďže pôsobí aj dezinfekčne, možno na trhu nájdete z neho aj nejakú bio zubnú pastu. Dobrá rada pre dojčiace maminky – fenikel zvyšuje produkciu materského mlieka.

Rastlina rastie až do výšky dvoch metrov a jej listy sú podobné kôpru. Ich nitkové útvary sa dajú sušiť, mraziť a používať podobne ako semeno ako korenie na dochutenie či dekoráciu jedla. 100g čerstvých listov obsahuje cca 240mg vitamínu C. Plody obsahujú silice, cukor, anetol, kyselinu anízovú a veľa látok, ktoré pre mňa zenjú dosť cudzo ako: fenchon, metylchavikol či pinén a lomonén. 

Z feniklu sa vyrába skvelý likér, je dosť podobný anízovke, ktorú vyrábala moja teta. Má naozaj výraznú chuť a vôňu, aj preto sa využíva na zlepšenie respirácie, pôsobí priaznivo proti nadúvaniu a kašľu. S príchuťou feniklu sa vyrába aj pivo alebo limonády. Skvelé sú nátierky s figami či recepty s morskými plodmi ako sú slávky alebo iné mušle. S bielym vínom. Dali by ste si? :)

Recepty na skvelé polievky s feniklom:

Hokkaido polievka s feniklom

fotogaléria
Aromatický a lahodný. Fenikel v kuchyni a nielen v nej
Zdroj:

postup na prípravu

Hokkaido polievka s karfiolom a feniklom

fotogaléria
Aromatický a lahodný. Fenikel v kuchyni a nielen v nej
Zdroj:

postup na prípravu

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 03.11.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...