Pridať recept

Pripravte si najlepšiu domácu čokoládovú polevu

Čo by to bolo za čokoládovú tortu bez poriadnej vrstvy lesklej čokoládovej polevy, na ktorú sa až slinky zbiehajú. Alebo čokoládový veterník či orechové jadrové rožky. Mohli by sme menovať dlhý zoznam skvelých tradičných aj moderných koláčov a zákuskov, ktoré by neboli tým pravým, nebyť čokoládovej polevy.

Naše mamy a staré mamy možno nemali toľko informácií ako máme dnes my, mali však skúsenosti, ktoré si posúvali z generácie na generáciu a čo je dôležitejšie, poznali triky, ktoré zaručene fungujú. Ak ste mali niekedy možnosť pozorovať skúsenú gazdinku ako leje polevu na koláč, veľkým plochým nožom ju ľahúčko rozotiera a vytvára tak na koláči krásnu lesklú vrstvu, určite vám neušlo, že pri krájaní poleva nepraskla, nôž ňou prešiel od jedného okraja po druhý a nepoškodil ju. My sme mali možnosť pozorovať pri práci Mišku Smolovú zo Sisters Bakery, ktorá nám prezradila zopár fígľov, ako na skvelú domácu čokoládovú polevu.

fotogaléria
Pripravte si najlepšiu domácu čokoládovú polevu
Zdroj:

„Triky, ktoré v knihách nenájdete, som sa naučila od mamy. Raz sme spolu pripravovali polevu na náš obľúbený čokoládový koláč. Mama dala do toho istého kastrólika ako kedysi horkú čokoládu, aby sa roztopila a ja som sa tešila, ako ju rozleje na koláč a tá poleva krásne stuhne a bude lesklá. Vtedy mama povedala – prines Ivu (dnes už Ceru) a daj z nej do čokolády,“ spomína na svoje cukrárske začiatky Miška a pokračuje: „Priznám sa, že som tento krok najskôr považovala za neželaný zásah do kvality čokolády. Ak však nepridáte do čokoládovej polevy tuk, s čistou roztopenou čokoládou sa vám bude oveľa ťažšie pracovať. Bude rýchlo tuhnúť a na koláč ju nanesiete v príliš hrubej vrstve. Po zaschnutí bude čokoláda matná a keď budete koláč krájať, začne praskať.“

Máte teda na výber, buď budete trénovať temperovanie čokolády a pracne merať teplotu, zahrievať, ochladzovať, opäť zahrievať, aby sa poleva priblížila k želanej kvalite alebo si prácu zjednodušíte a použijete osvedčený a fungujúci trik a pridáte stužený tuk.

„Nech som mala pochybností, koľko som chcela, musela som napokon uznať, že pridaním tuku do polevy nič nepokazím. Práve naopak, Cera v čokoláde znamená, že sa bude dať krásne naniesť na koláč, spoľahlivo a rýchlo stuhne, bude sa lesknúť a poleva sa pri krájaní nebude lámať.“

fotogaléria
Pripravte si najlepšiu domácu čokoládovú polevu
Zdroj:

Keď do čokolády pridáte Ceru, nad vodným kúpeľom sa čokoláda aj Cera krásne rozpustia a miešaním sa prepoja a poleva ostane nádherne lesklá. Takáto poleva tuhne pomalšie, a tak máte dostatok času na to, aby ste ju naniesli na koláč a do nekonečna ju uhládzali (pokiaľ nemáte nanášanie čokolády v ruke ako skúsené cukrárky, tak sa vám nepodarí polevu naniesť jedným ťahom). Keď budete s výsledkom spokojní, odložte koláč na chladnejšie miesto, aby poleva krásne stuhla a potom už môžete krájať.

Tip od Mišky Smolovej:„Cera je pre mňa synonymom pre fantastickú čokoládovú polevu. Je to 100% tuk, žiadna voda, žiadne emulgátory, žiadne farbivá, len tuk, ktorý odvedie aj 100% prácu pri príprave poctivej polevy na torty, koláče a zákusky.“

Viac informácií o produktoch Palma nájdete na www.sLaskouPreRodinu.sk

Napísané: 30.11.2015
Zdroj text: Cera, PR

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
30.11.2015 14:30 | |
+9 -1
aj ja používam na polevy CERU,,je to moj favorit
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...