Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info

Chutné jedlá bez výčitiek. Neobmedzujte sa ani pri cukrovke!

Chutne a lákavo sa dá navariť aj vtedy, ak trpíte cukrovkou či inzulínovou rezistenciou. Len treba vedieť, ako na to.

Krisztina Vrábel zostavila zbierku chutných, zaujímavých a zdravých receptov, pri ktorých si ani neuvedomíte, že sa v niečom obmedzujete. Vo svojej knihe 160 gramov sacharidov predstavuje možnosti, ako dodržať príjem predpísaných 160 gramov sacharidov denne tak, aby váš jedálny lístok bol pestrý a obsahoval chutné jedlá.

Vo všeobecnosti by ste si jedlá mali rozdeliť takto: raňajky 30, desiata a olovrant 20 a 20, obed 50, večera 40 gramov. Dávku určenú na celý deň je preto potrebné rozdeliť na päť jedál, pretože takto vieme zabezpečiť rovnomerné zásobovanie nášho organizmu energiou a udržať našu hladinu cukru v krvi na približne rovnakej úrovni.

Pri samotnom počítaní sacharidov je veľmi dôležitou súčasťou tohto životného štýlu pravidelnosť, aby sme sa stravovali každý deň zhruba v tom istom čase a aby sme nevynechali ani jedno jedlo. Ak z nejakého dôvodu nevieme do nášho jedálnička zaviesť desiatu alebo olovrant, vypime 1 – 2 dl ovocnej šťavy alebo schrúmajme jednu väčšiu mrkvu, aj tie pokryjú 20 gramov sacharidov.

2 chutné recepty z knihy 160 gramov sacharidov:

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Celozrnná tortilla

kniha cukrovka PR
Zdroj: bux.sk

Ingrediencie na desať plátov:

  • 25 dkg celozrnnej pšeničnej múky
  • 10 dkg bielej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 2 dl vlažnej vody
  • ½ dl olivového oleja

Na servírovanie:

  • soľ, šunka, syr, zelenina 

Cesto dôkladne vymiesime z jeho ingrediencií a necháme ho uležať 15 minút.

Potom cesto rozdelíme na 10 častí, každú rozvaľkáme na tenký plát a potom ich pečieme bez tuku na teflónovej panvici 1 minútu z každej strany.

Do plátu tortilly vložíme dva tenké plátky šunky, krajec syra, veľa-veľa zeleniny a zrolujeme ju.

Obsah sacharidov v jednom pláte: 23,8 g

Energia: 160,7 kcal

Príprava: 25 minút + uležanie

Kokosovo-citrónová jogurtová nepečená torta 

kniha cukrovka PR
Zdroj: Bux.sk
Ingrediencie na šesť rezov:

  • 8 dkg kokosovej múčky
  • 8 dkg mletých mandlí
  • 12 dkg masla
  • 5 dl 3,5-percentného bieleho jogurtu
  • kryštálové sladidlo zodpovedajúce 5 PL cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 6 ks plátkovej želatíny

 

Kokosovú múčku zmiešame s mletými mandľami a pridáme k nim roztopené maslo.
Zmes vymiesime a nanesieme do rozkladacej tortovej formy s priemerom 18 cm. Odložíme ju do chladničky.
Jogurt zmiešame so sladidlom a citrónovou kôrou.
Plátky želatíny namočíme na 2 – 3 minúty do studenej vody, vyžmýkame ich a ohrievame ich v 4 – 5 PL vody, kým sa neroztopia. Postupne, ale rýchlo, ju zmiešame s jogurtom.
Jogurt nalejeme na kokosový základ, tortu odložíme do chladničky na 3 hodiny, kým nestuhne.

Obsah sacharidov v jednom reze: 6,4 g

Energia: 379,6 kcal

Príprava: 30 minút + chladenie

 

Desiatky chutných receptov nájdete v novinke 160 gramov sacharidov.

Diskusia (5 príspevkov) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kraj512
18.1.2016 14:56 | |
+7 -5
No kokosovy olej je v mode,a je zdravy? Nie je,pretoze obsahuje nasytene mastne kyseliny,len raz som s nim robila a bolo mi spatne,nehovoriac o vysmazani na nom,vsiakol do vysmazenej potraviny,odvtedy si mastim s nim len telo,ani len susto by som nechcela s nim.
kubilu
19.1.2016 11:20 | |
+6 -8
Taktiež používam kokosový olej viac-menej jako kozmetický "tuk" a maximálne čo robím je, že natieram plech pri pečení koláčov týmto olejom a potom dám na plech ešte papier na pečenie, takže koláč dostane kokosovú voňu.
wizard21
29.1.2016 00:12 | |
+5 -2
Sorry, no to, že niečo obsahuje nasýtené mastné kyseliny, to ešte z toho nerobí automaticky nezdravý pokrm, i keď vo väčšine prípadov a za určitých podmienok to platí. Ale je dosť i tých výnimiek... Čo sa týka kokosového oleja, tak ten nielenže preukázateľne nezvyšuje "zlý" cholesterol, ale po jeho pravidelnej konzumácii 1-2 PL denne sa dokonca i celkom slušne chudne. A to napriek všetkým doblba omieľaným poučkám niektorých nedovzdelaných dietológov o údajne nezdravých nenasýtených tukoch. Zároveň ale musím tiež skonštatovať, že si potom zrejme i jedna z mála osôb, ktorým bolo od neho zle,... ktorá dokáže vysmážať i na nedostatočne rozohriatom tuku, a ktorá sa ešte dodnes pri vysmážaní nenaučila používať papierové utierky, ktoré tuk odsajú...
K3ySha
16.1.2016 08:21 | |
+2 -3
Biela múka, spladidlá, maslo.. Toto by som si dala možno v objemovke :D Čo tak používať len špaldúvu celozrnnú, nie je nutné ju miešať s bielou múkou, namiesto masla (nezdravé tuky) kokosový olej, a namiesto sladidiel, nasekané ovocie ? :)
kubilu
19.1.2016 11:19 | |
+7 -1
Maslo nie je nezdravé. Nezdravé sú umelo-chemické margaríny a stužené tuky. A ani ovocie nie je úplne košer pre niekoho s cukrovkou - stévia je prírodná alternativa.
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
melon krajanie
Video: Ako nakrájať melón na kocky
Video: Ako nakrájať melón na kocky
Máte radi sladký vodový melón? Poradíme vám ako ho nakrájať na kocky bez zbytočnej špiny a odpadu.
Grilované steaky
Svieža novinka pre gurmánsku grilovačku
Svieža novinka pre gurmánsku grilovačku
Relax v slnkom zaliatej prírode, príjemné chvíle s rodinou či zábava s priateľmi a k tomu fantastická šťavnatá, voňavá,...
Foodtruck
Pečenie v pare si našlo svojich fanúšikov aj na Gurmán Feste
Pečenie v pare si našlo svojich fanúšikov aj na Gurmán Feste
O tom, že zdravá strava môže byť zároveň aj chutná, sa presvedčili návštevníci obľúbeného júnového maratónu chutí –...