Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Aké pochutiny podávať k akému vínu?

Ak organizujete párty, kde hlavnú úlohu bude mať víno, alebo ak sa jednoducho s priateľmi radi stretávate počas jesenných večerov pri pohári kvalitného vína, určite sa povenujte vhodnému pohosteniu. Vyberajte ho práve tak pozorne, ako vyberáte víno a vaši hostia budú vo vytržení. A prídu radi zas. Správne vybrané pochutiny môžu zvýrazniť chuť vína alebo utlmiť určité chute vína, prípadne vyčistiť chute vína, ak podávate viacero druhov vína – ale to už je skutočné majstrovstvo. Pre nezasvätených stačí vedieť aké druhy pokrmov je vhodné podávať k vínu. Tu je zopár rád a inšpirácií:

Syry

Typickým “spoločníkom“ vína je syr. Ich chute sa navzájom skvele dopĺňajú. Oleje a chute v syroch pomáhajú potlačiť niektoré kyseliny vo víne a zároveň zmierňujú pachuť vo víne.

Na úvod treba povedať, že korenené a ochutené syry sa neodporúča vôbec konzumovať k vínu.

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Tak napríklad Cabernet sauvignon je vhodné kombinovať s kozím a ovčím syrom, a so syrmi s modrou a bielou plesňou. Svätovavrinecké a Frankovku modrú je dobré kombinovať so syrmi Eidam, Ementál, Gouda a Čedar (teda s tvrdými a polotvrdými syrmi). Rizling rýnsky sa hodí k syrom s bielou plesňou (napr. Hermelín).Chardonnay môže zaujímavo vyznieť s feta syrom. Sauvignon blanc a kozí syr sa dopĺňajú. Ešte jedna rada k často diskutovanej téme tavených syrov a vín – k týmto druhom podávajte biele prírodné vína.

Platí tu pravidlo, sto ľudí, sto chutí. Musíte experimentovať ak chcete objaviť zákutia gurmánskych výšin.

Krekry

Slané krekry, ktoré sa často objavujú spolu so syrmi, pomáhajú dokonale čistiť chute a absorbujú alkohol z podnebia, jazyka a ústnej dutiny. Treba si vybrať čo najjednoduchšie, lebo krekry s výraznými, najmä korenenými, chuťami môžu mierne meniť chuť vína. Vyberte si preto zľahka solené krekry, ktoré nechajú vyniknúť chuti vína. A určite si nevyberajte krekry so syrovou príchuťou, ak podávate aj syry. To len zničí pôvodný zámer. Vyskúšajte podávať spolu s vínom aj vášeň talianskych kráľov – Grissini, ktoré si môžete pripraviť aj doma. V poslednej dobe sú hitom i špaldové krekry – špaldová múka má jemný podtón orieškovej chuti a kombinácia s vínom môže vyčariť veľmi obohacujúcu chuť.

lays_PR
Zdroj: Reklamné foto

Chipsy

Dokonalým doplnkom k vínu sú zemiakové chipsy.Skvele sa hodia k bielym vínam, ako je sauvignon. Ak ich pripravíte s čedarom alebo iným polotvrdým syrom, môžete ich podávať aj k ľahším červeným vínam. K vínu je odporúčané konzumovať iba solené chipsy – tie korenené môžu narušiť chuť. Netradičné prevedenie ponúka napr. Lay's Maxx solené, ktoré sú hrubšie a navyše vlnkované.

Oriešky

Výber najrôznejších orechov je ďalšou skvelou pochutinou ku takmer všetkým vínam. Oriešky sa vynikajúco hodia k vínu a zároveň aj k syrom. Vlašské orechy, makadamové orechy, kešu oriešky, pistácie, lieskové orechy, para orechy, či mandle sú krásnou varietou. Môžete ponúkať solené, alebo si ich môžete na podávanie upraviť sami. Neupravované ich opečte na panvici a posypte trochou soli.

Celkom pozoruhodne vyznieva orechové víno, ktoré si môžete spraviť aj doma (vine de noix – pôvodné receptúry hľadajte vo Francúzsku). Je to vlastne fortifikované víno, to znamená, že sa „doliehuje“ alkoholom (napr. brandy) a pridajú sa do neho orechy (ale experimentuje sa aj s aromatickými bylinkami, kvetmi, medom, ovocím).

Sušené ovocie

Sušené ovocie má zvyčajne jemnejšiu chuť a pevnejšiu štruktúru než čerstvé ovocie. Sušené ovocie pomáha vytiahnuť ovocné tóny vo víne. Sušené jahody, čerešne, čučoriedky, brusnice a marhule preto dokážu prispieť k skvelej chuti vína.

Olivy

Olivy sa stále častejšie objavujú ako doplnok k vínu. Jemne slaná chuť olív nenápadne vyzdvihuje chuť mnohých vín. Skvele sa hodia hlavne k niektorým suchším vínam. Mäsité čierne olivy sú dokonalou voľbou. Určite vyskúšajte k vínu olivovú tapenádu, ktorú si natriete na bagetu alebo ciabattu.

Čokoláda

Plné červené víno a tmavá čokoláda sa k sebe dokonale hodia. Zo všetkých možných kombinácií, toto je práve tá, po ktorej začnete slastne priasť. Vyberte si len prvotriednu čokoládu, s bohatým obsahom kakaa. Najlepšia je čokoláda bez príchutí a bez orieškov – nič, čo by vás mohlo rozptýliť od skvelej kombinácie víno-čokoláda. Množia sa názory, že výbornou kombináciou je tmavá čokoláda s príchuťou chilli spolu s ťažším červeným vínom.

Spestrením je čokoládový fondán s ružovým šampusom.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mäkké medovníčky
Súťaž receptové bleskovky! Téma receptu: Medovníčky
Každý týždeň iná blesková súťaž s magazínom Dobruchut.sk o knižky, ktoré vás potešia. Téma tohto týždňa je Medovníčky...
vianocne prestieranie
Video: 5 spôsobov skladania obrúskov na sviatočný stôl
Vymeňte nudné obrúsky na stole za majstrovské diela, ktorými očaríte nielen rodinu, ale i vašich sviatočných hostí.
vianocny stol
Čo nesmie chýbať na vianočnom stole?
Počas vianočných sviatkov chceme sebe i svojim najbližším dopriať len to najlepšie. Týždne vopred hľadáme nové recepty...
Jablková torta s mascarpone
Výhercovia súťaže so Zlatým Klasom
Dobruchut.sk a Zlatý Klas pre vás pripravili súťaž. 5 z vás získava bohatý balíček produktov Dr.Oetker a vianočnú formu...
zdrave rychlovky
Chcete variť zdravo a rýchlo?
Jednoduchá odpoveď na otázku z titulku, však? Nie vždy máme čas vyvárať, stáť pri sporáku, čakať na dopečenie... Možno...
vianocne pecenie
Vianočné pečenie nemusí byť strašiak
Krehké a lahodné domáce pečivo. Omamná vôňa, ktorá sa šíri celou kuchyňou vyvoláva množstvo spomienok na detstvo. Ak...
Vybrali sme pre vás
vianocne pecenie
Vianočné pečenie nemusí byť strašiak
Vianočné pečenie nemusí byť strašiak
Krehké a lahodné domáce pečivo. Omamná vôňa, ktorá sa šíri celou kuchyňou vyvoláva množstvo spomienok na detstvo. Ak...
zdrave rychlovky
Chcete variť zdravo a rýchlo?
Chcete variť zdravo a rýchlo?
Jednoduchá odpoveď na otázku z titulku, však? Nie vždy máme čas vyvárať, stáť pri sporáku, čakať na dopečenie... Možno...
vianocny stol
Čo nesmie chýbať na vianočnom stole?
Čo nesmie chýbať na vianočnom stole?
Počas vianočných sviatkov chceme sebe i svojim najbližším dopriať len to najlepšie. Týždne vopred hľadáme nové recepty...