Pridať recept

Aké pochutiny podávať k akému vínu?

Ak organizujete párty, kde hlavnú úlohu bude mať víno, alebo ak sa jednoducho s priateľmi radi stretávate počas jesenných večerov pri pohári kvalitného vína, určite sa povenujte vhodnému pohosteniu. Vyberajte ho práve tak pozorne, ako vyberáte víno a vaši hostia budú vo vytržení. A prídu radi zas. Správne vybrané pochutiny môžu zvýrazniť chuť vína alebo utlmiť určité chute vína, prípadne vyčistiť chute vína, ak podávate viacero druhov vína – ale to už je skutočné majstrovstvo. Pre nezasvätených stačí vedieť aké druhy pokrmov je vhodné podávať k vínu. Tu je zopár rád a inšpirácií:

Syry

Typickým “spoločníkom“ vína je syr. Ich chute sa navzájom skvele dopĺňajú. Oleje a chute v syroch pomáhajú potlačiť niektoré kyseliny vo víne a zároveň zmierňujú pachuť vo víne.

Na úvod treba povedať, že korenené a ochutené syry sa neodporúča vôbec konzumovať k vínu.

 

Tak napríklad Cabernet sauvignon je vhodné kombinovať s kozím a ovčím syrom, a so syrmi s modrou a bielou plesňou. Svätovavrinecké a Frankovku modrú je dobré kombinovať so syrmi Eidam, Ementál, Gouda a Čedar (teda s tvrdými a polotvrdými syrmi). Rizling rýnsky sa hodí k syrom s bielou plesňou (napr. Hermelín).Chardonnay môže zaujímavo vyznieť s feta syrom. Sauvignon blanc a kozí syr sa dopĺňajú. Ešte jedna rada k často diskutovanej téme tavených syrov a vín – k týmto druhom podávajte biele prírodné vína.

Platí tu pravidlo, sto ľudí, sto chutí. Musíte experimentovať ak chcete objaviť zákutia gurmánskych výšin.

Krekry

Slané krekry, ktoré sa často objavujú spolu so syrmi, pomáhajú dokonale čistiť chute a absorbujú alkohol z podnebia, jazyka a ústnej dutiny. Treba si vybrať čo najjednoduchšie, lebo krekry s výraznými, najmä korenenými, chuťami môžu mierne meniť chuť vína. Vyberte si preto zľahka solené krekry, ktoré nechajú vyniknúť chuti vína. A určite si nevyberajte krekry so syrovou príchuťou, ak podávate aj syry. To len zničí pôvodný zámer. Vyskúšajte podávať spolu s vínom aj vášeň talianskych kráľov – Grissini, ktoré si môžete pripraviť aj doma. V poslednej dobe sú hitom i špaldové krekry – špaldová múka má jemný podtón orieškovej chuti a kombinácia s vínom môže vyčariť veľmi obohacujúcu chuť.

lays_PR
fotogaléria
lays_PR
Zdroj: Reklamné foto

Chipsy

Dokonalým doplnkom k vínu sú zemiakové chipsy.Skvele sa hodia k bielym vínam, ako je sauvignon. Ak ich pripravíte s čedarom alebo iným polotvrdým syrom, môžete ich podávať aj k ľahším červeným vínam. K vínu je odporúčané konzumovať iba solené chipsy – tie korenené môžu narušiť chuť. Netradičné prevedenie ponúka napr. Lay's Maxx solené, ktoré sú hrubšie a navyše vlnkované.

Oriešky

Výber najrôznejších orechov je ďalšou skvelou pochutinou ku takmer všetkým vínam. Oriešky sa vynikajúco hodia k vínu a zároveň aj k syrom. Vlašské orechy, makadamové orechy, kešu oriešky, pistácie, lieskové orechy, para orechy, či mandle sú krásnou varietou. Môžete ponúkať solené, alebo si ich môžete na podávanie upraviť sami. Neupravované ich opečte na panvici a posypte trochou soli.

Celkom pozoruhodne vyznieva orechové víno, ktoré si môžete spraviť aj doma (vine de noix – pôvodné receptúry hľadajte vo Francúzsku). Je to vlastne fortifikované víno, to znamená, že sa „doliehuje“ alkoholom (napr. brandy) a pridajú sa do neho orechy (ale experimentuje sa aj s aromatickými bylinkami, kvetmi, medom, ovocím).

Sušené ovocie

Sušené ovocie má zvyčajne jemnejšiu chuť a pevnejšiu štruktúru než čerstvé ovocie. Sušené ovocie pomáha vytiahnuť ovocné tóny vo víne. Sušené jahody, čerešne, čučoriedky, brusnice a marhule preto dokážu prispieť k skvelej chuti vína.

Olivy

Olivy sa stále častejšie objavujú ako doplnok k vínu. Jemne slaná chuť olív nenápadne vyzdvihuje chuť mnohých vín. Skvele sa hodia hlavne k niektorým suchším vínam. Mäsité čierne olivy sú dokonalou voľbou. Určite vyskúšajte k vínu olivovú tapenádu, ktorú si natriete na bagetu alebo ciabattu.

Čokoláda

Plné červené víno a tmavá čokoláda sa k sebe dokonale hodia. Zo všetkých možných kombinácií, toto je práve tá, po ktorej začnete slastne priasť. Vyberte si len prvotriednu čokoládu, s bohatým obsahom kakaa. Najlepšia je čokoláda bez príchutí a bez orieškov – nič, čo by vás mohlo rozptýliť od skvelej kombinácie víno-čokoláda. Množia sa názory, že výbornou kombináciou je tmavá čokoláda s príchuťou chilli spolu s ťažším červeným vínom.

Spestrením je čokoládový fondán s ružovým šampusom.

Napísané: 27.01.2016
Zdroj text: reklamný článok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...