Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Veľká noc v znamení majonézy

Vedeli ste, že o vznik majonézy sa údajne pričinili francúzski kuchári v 18. storočí, ktorí náhodou z nedostatku iných surovín vyšľahali studenú omáčku z vajec a oleja? Dnes tvorí majonéza neoddeliteľnú a obľúbenú súčasť nielen tradičnej slovenskej kuchyne, ale je aj vyhľadávanou ingredienciou pri príprave originálnych pochúťok.

Príbeh vzniku majonézy

Majonéza na zdobenie
Majonéza, ako väčšina dobrých vecí, vznikla úplnou náhodu. Za jej vznik môže originálny nápad, ktorý vznikol z nedostatku surovín. Traduje sa, že  objaviteľmi majonézy sú francúzski kuchári, ktorí v 18. storočí z nedostatku iných surovín vyšľahali studenú omáčku z vajec a oleja. Stalo sa tak údajne v roku 1756, keď francúzsky vojvoda Richelieu pri Port Mahone porazil britské vojsko. Jeho šéfkuchár vtedy na oslavu víťazstva pripravil hostinu, na ktorej sa mala podávať aj studená omáčka zo smotany a vajec. Smotana sa však v kuchyni minula, a tak ju šéfkuchár z núdze nahradil olivovým olejom. Francúzom táto novinka, ktorá bola na počesť vojvodovho víťazstva pomenovaná "mahonéza", natoľko zachutila, že sa stala bežnou súčasťou ich tabule a neskôr sa jej sláva rozšírila aj do okolitých krajín. Ďalšou obľúbenou omáčkou, o ktorej vznik sa zaslúžili Francúzi, je tatárska omáčka. Jej pôvodný a zároveň aj súčasný francúzsky názov „sauce tartar“  je odvodený od Tatárov - Turkov pôvodne žijúcich v Rusku.

Prvú tatársku omáčku však nepripravili Turci, ale Francúzi, ktorí ju podávali k tatárskemu bifteku. Samotní Tatári sa k názvu tatárska omáčka, či tatársky biftek nehlásia, tieto pokrmy nepatria do ich tradičnej kuchyne. Tatárska omáčka je vlastne majonéza so sterilizovanými (alebo nakladanými) kyslými uhorkami, cesnakom, cibuľou, pažítkou, petržlenom, estragónom, bazalkou, kapary, soľou a čiernym korením. V niektorých receptoch sa zároveň objavujú na malé kúsky krájané varené vajcia. Slovenská tatárska omáčka obsahuje vajcia, olej, sterilizované uhorky, horčicu, cibuľu, pažítku, čierne korenie a soľ.

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

Najznámejšia majonéza je od značky Hellmann´s

hellmans majoneza
Zdroj: Reklamné foto
Prvú majonézu známej značky uviedol na trh v roku 1905 Richard Hellmann, ktorý ju predával vo svojom obchode s lahôdkami na Columbus Aveniu v New Yorku. V roku 1912 bola majonéza pána Hellmanna pripravovaná podľa starej rodinnej receptúry uvedenej na trh pod názvom Hellmann's Blue Ribbon Mayonnaise.

Zo začiatku predával iba dva druhy majonézy v drevených miskách, ktoré sa vtedy používali na vážené maslo. Aby ich od seba odlíšil, preväzoval misky s jedným druhom majonézy modrou mašľou. Táto mašľa sa neskôr, v roku 1912, stala základným motívom pre vznik nového loga Hellmann's. Nová etiketa tak následne zdobila poháre, ktorými sa majonézy začali plniť. V roku 1920 začal Richard Hellmann pod rovnakou značkou vyrábať okrem majonézy tiež tatársku omáčku a nátierku na sendviče. Konkurenciu vo výrobe tejto čoraz obľúbenejšej pochúťky mal najmä vo firme Best Food z Kalifornie, ktorá mala na trhu svoju vlastnú značku. Zatiaľ, čo sa značka Hellmann's postupom času tešila rastúcej obľube na východe krajiny, Best Foods žala úspech na západe. V roku 1932 kúpila spoločnosť Best Foods značku Hellmann's a tak došlo k zlúčeniu oboch firiem. Do dnes sa na západ od Skalistých hôr predáva majonéza pod značkou Best Foods a na východe konzumujú Američania celkom rovnakú majonézu pod značkou Hellmann's. V roku 2000 prevzala vtedy už nadnárodnú firmu Best Foods britská národná korporácia Unilever, ktorá zaujíma jedno z popredných miest nielen v potravinárskom priemysle.

Prekvapte vašich hostí chutným pohostením

majonéza
Zdroj: dreamstime.com
Veľká noc  to sú tradície a zvyky, ktoré sa dodržiavajú  aj dnes. Veľkú čas sviatkov tvorí najmä príprava veľkonočného jedla, ktoré pozostáva najmä z vajec, syrov, údeného mäsa, šunky, veľkonočného baránka, šalátu a množstva pochúťok pre rodiny a návštevy.  Ak chcete pred svojimi hosťami naozaj zažiariť, ponúknite ich chuťovým bunkám naozajstný gurmánsky zážitok. Pri príprave občerstvenia vyskúšajte  tradičnú majolenku, pripravenú podľa originálnej receptúry našich starých mám. Majolenka Starej mamy predstavuje chuť a kvalitu tradičných domácich kuchýň, ktoré môžete oživiť originálnymi nápadmi.

Majolenku Starej mamy môžete použiť do zemiakového šalátu, ale tiež pri príprave sendvičov, obložených mís, nátierok či iných kulinárskych špecialít.  Jej sladšia chuť a príjemná krémová konzistencia je vhodným doplnkom klasickej kuchyne ako aj originálnych chuťoviek, ktoré si obľúbi celá vaša rodina.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
por
Fotonávod: Ako očistiť pór
Pór sa výborné hodí pod mäso, môžete z neho pripraviť chutnú polievku alebo slaný koláč. Z póru konzumujeme bielu...
pitný režim
Čo patrí do pitného režimu a čo nie?
Leto je v plnom prúde, a preto nezabúdajte počas rôznych aktivít na dostatočnú hydratáciu. Mohlo by sa zdať, že okolo...
cuketa
Cuketa - ideálny pomocník na chudnutie a detox!
Jej lesklá zelená šupka a svieža dužina sú v lete veľmi obľúbenou pochúťkou. Približne 90% plodu tvorí voda, zvyšok je...
čučoriedkový džem
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Modročierne bobule so šťavnatou dužinou majú osviežujúcu sladko-kyslú príchuť. Reč je o čučoriedkach, tom...
sezonne potraviny
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Dnešný kulinársky trend je obracať zrak viac k regálom s cudzokrajnými surovinami. Skúšať nové chute a recepty je...
Pečený pstruh na  bylinkách
Znovuobjavte pečenie v pare – urobte niečo pre svoje zdravie
Silu pary poznali obyvatelia orientálnej kuchyne stáročia dozadu. Využívali ju nielen pre jej praktické dôvody,...
Vybrali sme pre vás
Pečený pstruh na  bylinkách
Znovuobjavte pečenie v pare – urobte niečo pre svoje zdravie
Znovuobjavte pečenie v pare – urobte niečo pre svoje zdravie
Silu pary poznali obyvatelia orientálnej kuchyne stáročia dozadu. Využívali ju nielen pre jej praktické dôvody,...
sezonne potraviny
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Dnešný kulinársky trend je obracať zrak viac k regálom s cudzokrajnými surovinami. Skúšať nové chute a recepty je...
čučoriedkový džem
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Modročierne bobule so šťavnatou dužinou majú osviežujúcu sladko-kyslú príchuť. Reč je o čučoriedkach, tom...