Pridať recept

10 dôvodov, prečo zaradiť CHIA semienka do jedálnička

Chia semienka - super potravina, ktorú musíte zaradiť do svojho jedálnička! CHIA sú semienka Šalvie hispánskej, ktorú poznali už Aztékovia, pretože tvorila základ ich jedálnička. Ich názov pochádza z aztéckeho slova ''chian'' čo v preklade znamená olejnatý.

Rastlina dorastá do výšky jedného metra, kvety sú sfarbené do bielej alebo fialovej farby a semienka majú buď bielu alebo čiernu farbu.  Rastie iba v niektorých častiach Strednej a južnej Ameriky a je veľmi náročná na pestovanie. Semienka nemajú vôbec žiadnu špecifickú chuť, ktorá by Vás mohla zaskočiť.

Tieto drobné nenápadné semienka v sebe ukrývajú všetku silu, ktorá robí semienka CHIA zdraviu prospešné. Možno ich konzumovať na mnoho spôsobov. Samostatne, vcelku, ale aj mleté ako prášok. Pridávajú sa do slaných aj sladkých pokrmov, nápojov, šalátov, kaší a aj pečiva. Majú unikátnu vlastnosť a dokážu absorbovať toľko vody, že zväčšia svoj objem až 12-krát. Táto super potravina sa hodí aj do bezlepkovej stravy, je vhodná pre diabetikov, dojčiace matky, deti a aj ľudí, ktorí majú problém so zažívacími ťažkosťami.

 

1. Pocit sýtosti, veľa energie a lepší spánok

Chia semienka dokážu udržať pocit sýtosti na veľmi dlhú dobu. Okrem toho obsahujú zdraviu prospešnú aminokyselinu tryptofán, ktorá je v našom tele zodpovedná za dobrý spánok, dobrú náladu a pocit pokoja. Dokážu nás nabiť energiou, využívajú sa na zlepšenie vytrvalosti, odolnosti a celkovú výkonnosť, ktorú ocenia najmä športovci.

Fotorecept: Kokosovo-mangová kaša s chia semienkami
fotogaléria
Fotorecept: Kokosovo-mangová kaša s chia semienkami
Zdroj: vacica

2. Bielkoviny

Jedna 28 gramová porcia (cca 3 polievkové lyžice) tejto super potraviny obsahuje 5 gramov bielkovín, preto by ju do jedálnička mali zaradiť aj vegetariáni.  Bielkoviny potrebujeme, aby sme mali zdravé vlasy, nechty, kožu ale aj na budovanie svalovej hmoty.

3. Vitamíny a minerály

Sú zdrojom vápnika, ktorého obsahujú v jednej dávke 18%, čo je 5x viac ako mlieko. Nájdeme v nich dvojnásobok draslíku než v banánoch alebo trikrát viac železa ako v špenáte. Taktiež 35% fosforu, 24% horčíka a 50% mangánu. Bohaté sú na vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E. Sú silným antioxidantom, ktorý bojuje proti príznakom starnutia.

4. Vysoký obsah vlákniny

Vláknina je potrebná pre dobré trávenie a prevenciu voči zápche. No a chia semienka jej  v jednej dávke obsahujú približne 11 gramov, čo je tretina denného príjmu.

5. Bohatý zdroj omega-3

Sú bohatým zdrojom na omega-3 mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na srdce a cievy, nervy, imunitu, zlepšujú pamäť a koncentráciu. Taktiež znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Fotorecept: Broskyňový puding s chia semienkami
fotogaléria
Fotorecept: Broskyňový puding s chia semienkami
Zdroj: vacica

6. Absorpcia cukru a boj s cukrovkou

Pri trávení spomaľujú premenu sacharidov na jednoduché cukry, telo tak môže prijímať energiu z potravy postupne a lepšie ju využiť. Stabilizujú hladinu cukru kvôli svojmu gélovému obalu, čo je skvelé pri cukrovke, kde bránia prudkým výkyvom krvného cukru.

7. Chudnutie bez pocitu hladu

Maličké, ale zato zdravé chia semienka sa vedia premeniť na gélovú hmotu a dokážu zväčšiť svoj objem až 12 násobne. Napomáhajú tak hydratovať organizmus a vytvoriť gél, ktorý nemá žiadne kalórie. Ten vyvolá pocit sýtosti, čo znamená, že si telo myslí, že je nasýtené a už nepotrebuje prijímať ďalšie kalórie.

8. Dlhá trvanlivosť a ľahké skladovanie

Skladujú sa pri izbovej teplote, vydržia cca 3 roky v suchom prostredí. Pozor, vo vlhkom prostredí by mohli napučať a pokaziť sa!

9. Bez lepku

Chia semienka sú vhodné aj pre bezlepkovú diétu, takže si ich môže vychutnávať naozaj každý.

10. Detoxikácia

Pomáhajú sa zbaviť telu odpadových látok nielen vďaka vláknine, ale aj vďaka tomu, že v procese ich napučania absorbujú veľa vody, ktorá je významná pre detoxikácii. Tiež mnohé živiny v chia semienkach pôsobia v tele ako antioxidanty, čo napomáha detoxu.

Chia krém, kaša, alebo puding?
fotogaléria
Chia krém, kaša, alebo puding?
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

Recepty s CHIA semienkami:

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
29.3.2016 18:01 | |
+6 -0
ZIJEM v POLSKU tu to vo velkom pestuju je to bezne dostat v ZELENYCH LEKARNACH na kila
Anonymný nick
1.4.2016 10:46 | |
+8 -6
asi by som ich v polsku nekupoval, to nikdy potom neviete co vam predaju, na slovensku ich predavaju v kazdom obchode so zdravou vyzivou.
Orion3
29.3.2016 12:34 | |
+8 -4
kde sa dajú semienka CHIA zohnať?
Anonymný nick
30.3.2016 04:36 | |
+2 -3
Dajú sa zohnať na www.fruitearth.sk
x-ria
30.3.2016 09:37 | |
+4 -4
V kauflande ich majú. Alebo v Novom Targu na trhoch (vo štvrtok a sobotu)
Anonymný nick
29.3.2016 09:50 | |
+35 -3
telo nedokaze tieto semienka stravit. preto si z nich organizmus ani nezoberie to co potrebuje ked ich poriadne nepozujete alebo nepomeliete v mlinceku na kavu alebo este lepsie v mlinceku na mak, tak je ich zbytocne konzumovat... mal som problemy so srdcom, buchalo mi tak, ze som spat nemohol... az do doby ked som si precital na zahranicnom webe o chia semienkach, samozrejme, ze tam bolo pisane o tom, ze nema vobec zmysel ich konzumovat ked ich nepomeliete... a moje srdce sa ukludnilo ani neviem, ze ho mam...
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...