Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Medvedí cesnak a sila medvedieho pesta

Medvede sú múdre. Keď sa po zime prebudia, začnú s jarným detoxom. Medzi prvými bylinami, ktoré si doprajú je aj medvedí cesnak. Hojné „protiparazitikum“, bohaté na chlorofyl, chróm, železo, vitamín C, vlákninu. Jeho benefity pre zvieratá rovnako i pre ľudí sú jednoznačne pozitívne. Jemnučké lístky medvedieho cesnaku krášlia prvé parky, zahustia zeleňou lesíky a háje. My v Bratislave vždy prví na Slovensku vyťahujeme košíky a odnášame si krehučké lístky domov. Medvedí cesnak je liek.

Listy „cesnaku“ môžete spracovať do nátierok, posekať do jogurtu a spraviť skvelý díp, alebo si z neho urobiť pesto. Ja to naše volám „ekrazit“, je veľmi koncentrované. Bez lepku a laktózy, bez orechov a jadierok. Iba olivový olej od Márie z Talianska, hrubá morská soľ a ten náš cesnak. Uhm..teraz je to moje pesto mimoriadne slané. To je tak, keď si granule soli nasypete z krabičky rovno do mixéra, namiesto na dlaň a šmykne sa vám ruka J Každopádne, pri zemiakovom pyré som už zemiaky nesolila, ale na kilo zemiakov šlo 6 polievkových lyžíc medvedieho ekrazitu a chutilo skvelo. Ponúkam aj pár nápadov na servírovanie zemiakového pyré s medvedím pestom, žiadne veľké vychytávky, no možno inšpirujú. Mimochodom, to pyré je vagánske. Len zemiaky, z nich voda a to pesto a rozmixovať. Veď je v ňom veľa olivového oleja a zemiaky sa s ním príjemne roztlačia.

Recept na „Medvedí ekrazit“

pesto z medvedieho cesnaku
Zdroj: Henrieta Peškovičová
Ingrediencie:

  • dvojlitrová nádoba, plne napchatá medvedím cesnakom
  • 2 PL granulovanej hrubej morskej soli
  • 2,5dcl poctivého za studena lisovaného olivového oleja
  • štipka čierneho korenia

Postup na prípravu

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

TIP na jednohubky z cukety a zemiakovým pyré s medvedím pestom: Na hrubšie plátky mladej cukety, mrkvy či zeleru, môžete „špricom“ nastriekať zvyšné zemiakové pyré. Ozdobte klíčkami špargle, hrášku či cvikle. Výborné budú aj posypané konopnými semiačkami.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
pasta fresca
Pasta fresca – čaro a tajomstvo čerstvo pripravených cestovín
Pasta fresca – čaro a tajomstvo čerstvo pripravených cestovín
Sofia Loren povedala, že je taká krásna vďaka jej milovaným špagetám. Kyprá, veselá, neskutočne ženská aj vo svojom ,...
Vajíčková nátierka s majonézou
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Ak si neviete predstaviť ráno bez praženice, omelety alebo vajíčka uvareného natvrdo, tak ste na správnej adrese. No...
Šípkový čaj s medom
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...