Pridať recept

Mrkva obyčajná - je dobrá nielen na oči

Možno aj vaša stará mama vám v detstve často hovorili, aby ste jedli veľa mrkvy, pretože je dobrá na oči. Pravdou je, že mrkva posilňuje zrak a zabezpečuje, aby nám sietnica oka fungovala správne. Ale to nieje všetko, čo ponúka táto skvelá koreňová zelenina. Pre ľudí, ktorí trpia rakovinou je skvelým liekom, nakoľko obsahuje oxidant – betakarotén, ktorý posilňuje imunitu.

Mrkva je nenáročná zelenina. Pôvodne pochádza z Južnej Ázie. Rýchlo sa rozšírila po celom svete. Na Slovensku sa pestuje vyše 400 rokov. Odborníci poznajú dnes okolo 400 rôznych druhov mrkvy. Mrkva vyžaduje správne skladovanie. Mala by byť očistená a skladovaná pri teplote okolo 5 °C. Pred tým treba z nej odstrániť vňať. Ideálne sa skladuje v debnách zasypaných pieskom. Ideálna vlhkosť je okolo 90%. 

Mrkva je považovaná za najbohatší zdroj provitamínu A. Ďalej obsahuje vitamíny B, C, D, E a K, vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síra. Má veľký sacharidov. Lenže čím je staršia, tým viac svoju sladkosť stráca.

Pomarančovo-mrkvové smoothie
fotogaléria
Pomarančovo-mrkvové smoothie
Zdroj: Shutterstock‎

 

Zdraviu prospešné účinky mrkvy

Betakarotén sa v organizme mení na vitamín A. Ak zjete denne 100 gr mrkvy, dostanete do tela trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Mrkva je plná plná vlákniny. Obsahuje minimum tukov a cukrov. Betakarotén však okrem toho chráni srdce a cievy, pôsobí protizápalovo a spomaľuje starnutie organizmu a pokožky.

Opekaná mrkva
fotogaléria
Opekaná mrkva
Zdroj: dreamstime

Pektín, ktorý sa nachádza v mrkve sa stará o trávenie, vyprázdňovanie a upokojuje črevný trakt. Mrkva znižuje hladinu cholesterolu, mrkvová šťava napomáha v liečbe tuberkulózy, migrény, infekčných ochorení, reume a pri ochoreniach kože. 

Zaujímavosťou je, že varená mrkva je lepšia pre náš organizmus. Lepšie sa vstrebáva betakarotén ako zo surovej mrkvy. Surová mrkva nedokáže zabezpečiť pre horšie vstrebávanie taký veľký prísun betakaroténov do ľudského tela. 

Mrkva v kuchyni

Mrkva má veľa použití v kuchyni. Napríklad nastrúhaná do šalátov, ktorým dodáva nielen skvelú chuť, ale i úžasnú farbu. Mrkva sa dáva do polievok a omáčok, ako súčasť jedál a nálevov. Každý určite pozná i klasickú mrkvovú šťavu. 

Mrkvu by sme mali Konzumovať aspoň jednu denne. No nielen surová mrkva, ale aj jej šťava má vynikajúce účinky na ľudský organizmus. 

Mrkva s maslom
fotogaléria
Mrkva s maslom
Zdroj: dreamstime

Recepty z mrkvy

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
20.7.2016 14:34 | |
+2 -2
Nie som lekar, ale z hodne dobreho zdroja pochadza informacia, ze mrkva a dobry znak maju pociatky v Anglicku pocas II. sv. vojny. Mrkvy bolo na rozdiel od inych potravin dostatok, a aby je deti jedli, vraveli im, ze mrkva sa je koli dobrym ociam, aby mohli pozorovat nocnu oblohu a odhalit nepriatelske lietadla. Vie sa, ze mrkva je zdravsia ako udena sunka, ale to co je na mrkve koli vitaminom naozaj zdrave je vlastne jej vnat, ktoru ale nik nekomuzumuje. V 21. stroci buy sa asi uz nemali v mediach objavovat hoaxy obdobne tomu v clanku.
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...