Pridať recept

Doviezli ste kôru z obchodu? Možno v nej vyrastie vzácny smrž

Huby máme radi. Často kupujeme hlivu, šampiňóny. Pred časom som si ich aj sama pestovala na chodbe. Záhrada nás prvý rok po nasťahovaní do domu  obdarila bohatou úrodou masliakov. Boli všade. Výborné jedlo je z masliakov a zelenej špargle. V lese zbierame len to, čo poznáme. Kuriatka, dubáky, bedle a suchohríby. Jedna hubárka mi raz z môjho plného košíka vyhádzala okrem troch húb všetky ostatné. A odvtedy mám voči hubárčeniu naozaj rešpekt.

smrž
fotogaléria
smrž
Zdroj: Henrieta Peškovičová

A od známych sme dostali václavky, z ktorých som urobila krémovú  polievku.  To bola prvá hríbová, ktorú dobrovoľne zjedla naša staršia s tým, že aj vedela čo v nej má. Ona huby neznášala, boli jej slizké. Všeobecne možno dobrá rada pre rodičov, ak huby vymixujete od hladkého krému, deti s ich konzumáciou problém mať nebudú. Tento rok na jar sa v mojej predzáhradke objavil hubík. Hubári mi podľa fotky potvrdili, že ide o smrčok, alebo aj smrž. Hub vzácny, dobrej chuti. Stihla som odtrhnúť jeden, ten druhý z úrody znehodnotili naši psi. Nepýtajte sa akým spôsobom. K smržu sme prišli náhodou, kúpou mulčovacej kôry na záhony. Kamarátka mi potvrdila, že aj im sa objavili smrže v záhrade po vysypaní kôrou z obchodu. Máte aj vy takéto skúsenosti?

Hríbik som teda vzala do kuchyne a nafotila. Predelila nožom na polovice. V strede prekvapil dutou schránkou. Konzistenciu má ako hríb Judášovo ucho. Taký pre mňa čudný. Mám radšej klasické huby, ako vlhko neistej konzistencie. Zvonku vyzerá ako škrupina orecha, alebo mozog. Tepelne som ho upraviť nestihla, zabudla som ho v chladničke. Vraj je výborný v praženici. Vo Francúzsku, Taliansku ale i vzdialených USA sú smrže vraj veľmi vzácne. Ak ste mali smrž, čo ste z neho spravili na jedenie?

smrž
fotogaléria
smrž
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Na hubárskych portáloch a internete som sa o smrži dočítala, že „Morchella esculenta“, ako sa po latinsky volá, má niekoľko vizuálnych rozdielností a aj názvov. Pochádza z čelade „smrčkovitých“. Pre svoj rast vyhľadáva teplé a vlhké lužné lesy. Rastie tiež na trávnatých lúkach a parkoch od apríla do mája.

 

Náš hríbik bol cca 10 cm dlhý aj s nôžkou. Podľa portálu nahuby.sk sa mu ľudovo hovorí: smrček, smrčok, smrž, smarž, maržeľ, smaržľa, smaržľak, smrh, smrha, smrečok, smrekár, smrečkár.

U mnohých húb sa konzumácia neodporúča v surovom stave. Ja som zatiaľ jedla surové huby len šampiňóny a nakladané dubáky. Smrže špicaté (čo bude asi aj tento náš) sa teda nemajú podľa rôznych stránok konzumovať surové vôbec, ani ich tepelná úprava vraj nie je vhodná v kombinácii s alkoholom Môže vyvolať zvracanie, hnačky a zvýšený tep (wikipedia).

Podľa hubárskeho atlasu sú smrže naozaj k nerozoznaniu, tento môj môže byť smrčok vysoký, český aj kuželovitý. Každopádne je to jedno, lebo sú všetky jedlé.

Ak sa vám teda podarí nájsť takýto hríbik v záhrade, nevyhadzujte ho ale naopak, odneste do kuchyne a niečo dobré si z neho pripravte. Snáď nám narastie aj na budúci rok.

PS: Ak máte recepty s fotkou z tejto huby, podeľte sa o ne s nami. Pridajte ich na Dobruchut.sk :)

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
winder
5.5.2016 19:30 | |
+20 -18
Aké smrže? Aké václavky? Kua ľudia naučte sa po slovensky! A kým napíšete niečo o hubách, tak aj o nich sa niečo naučte. Tento článok smrdí amatérizmom jak hnoj.
winder
5.5.2016 19:31 | |
+20 -8
Slovo "S.M.R.D.Í" je vulgarizmus, keď ho vyhviezdičkovalo? Tak pravidlá tejto stránky programoval fakt nejaký osol...
julo24
5.5.2016 16:08 | |
+27 -14
Co je to smrz????????? Na obrazku je huba s nazvom Smrčok (obyčajny, jedly, hybridny, kuzelovity..........) Ale smrz??
amatusikova
4.5.2016 21:09 | |
+11 -9
SMRZ????
ornelazmutovana110
6.5.2016 12:31 | |
+18 -6
Strana Madarsko-Rumunskeho Zjednotenia
Podobné články
umyvacka riadu somat
Súťaž: Vyhrajte celoročné umývanie so Somatom!
Umývačka riadu je v dnešnej dobe neodeliteľnou súčastou mnohých domácností. Dobruchut.sk a Henkel pre vás...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Team skoly
Unikátna ŠKOLA VARENIA v nákupnom centre
RADOSŤ VARIŤ – nový kulinársky projekt v Polus City Cente. Škola varenia v Polus City Center má názov...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...