Pridať recept

Zaujímavé fakty o vode a pitnom režime

Pitie vody je každodenným rituálom. Určite poznáte ten slastný pocit, keď ňou uhasíte smäd. Voda však hasí oveľa viac. Je podstatou nášho tela. U novorodencov tvorí až 75 % hmotnosti tela, u dospelého v priemere  60 % celkovej hmotnosti.

Obézni ľudia majú v tele menej vody ako tí chudí. Dôvodom je, že svalové tkanivo má v sebe približne 75 % vody, to tukové iba 20 %. Šokujúce je, že aj naše kosti obsahujú vodu v pomere až 31 %. Dospelý človek potrebuje denne prijať minimálne dva až tri litre tekutín. Množstva prijatých tekutín závisí od vašej hmotnosti. Na každý kilogram našej váhy by sme mali prijať 0,4 dcl vody ako základ. Pri zvýšenej fyzickej záťaži alebo počas horúcich letných dní, kedy sa telo veľa potí, sa dokonca odporúča až päť litrov.

***Súťaž***

Pravé jarné osvieženie!

Pamätáte si na svoje detstvo, kedy ste s radosťou pili vodu so sirupom? Aká bola vaša najobľúbenejšia príchuť, ktorú máte radi aj v dospelosti?“ Podeľte sa so svojimi spomienkami na obľúbené chute detstva a traja z vás môžu vyhrať balíček sirupov Nealko Oravan s rôznymi ovocnými príchuťami. Výhercov vyžrebujeme v pondelok 30.5.2016

Nečakajte na smäd!

Pri dodržiavaní pitného režimu platí zásada pravidelného dopĺňania tekutín. Je lepšie piť často v menších dávkach, ako vypiť liter vody naraz. Načakajte na pocit smädu! Ten je výstrahou, že telu tekutiny chýbajú. Preto je potrebné piť aj v momente, kedy necítite pocit smädu. V lete nesmú byť nápoje príliš studené. Chladené až ľadové tekutiny sa v organizme správajú ako ľadová kocka na rozpálenej platni – zasyčí a stratí sa. Ideálne je piť tekutiny s izbovou teplotou alebo teplotou čo najbližšou k telesnej teplote. Tie telo najlepšia hydratujú a osviežia.

Recepty so sirupmi Oravan

všetky recepty nájdete TU

Čo sa deje s telom pri dehydratácii?

 

Ak človek pije málo tekutín, môže pociťovať bolesť hlavy, slabosť alebo svalové kŕče. Ak telo nedostane dostatok vody, ktorú potrebuje, môže dôjsť k dehydratácii. Vysoké teploty dokážu naše telo naozaj poriadne zničiť. Pokožka je bez života a vysušená, opúchajú nám ruky a nohy a hrozí šedý zákal v oku. Aj toto s nami spravia nepríjemné teplé dni. Je tu ale ľahká pomoc. Dodržujte pitný režim! Najvhodnejšou tekutinou je samozrejme čistá voda z vodovodného kohútika. Ak vám ale čistá voda nechutí a obľubujete sladké chute kvapnite si do vody sirup. 

oravan sirup
fotogaléria
oravan sirup
Zdroj: Reklamné foto

Lahodná chuť v kvapke sirupu

Patríte aj vy medzi milovníkov chutných nápojov,  ktorí si nikdy nenechajú ujsť príležitosť na maškrtenie? Chystáte sa na dobrodružné cesty, spontánny výlet, športovú aktivitu, náročnú túru alebo vás čaká typický deň v práci alebo v škole? Novú praktickú, plastovú fľašu sirupov Oravan si teraz môžete zobrať úplne všade. Tradičný sirup Oravan je vyrábaný podľa pôvodných tradičných receptúr a prináša neopakovateľné momenty a spomienky na detstvo.

Výnimočné chute sirupov Oravan vás nielen osviežia, ale potešia aj vaše chuťové poháriky. Prečo je sirup Oravan taký chutný? Neobsahuje konzervačné látky, umelé farbivá a sladidlá. Nájdete v ňom iba vyváženú ovocnú chuť, pramenitú vodu z Oravy, prírodnú arómu a prírodné farbivá. Sirup Oravan stačí iba naliať do vody a hneď sa prenesiete do voňavých lesov a na dedinu k obľúbenej babičke. Na svoje si zaručene príde každý milovník lahodných chutí. Môže si vybrať až z dvanástich výborných príchutí. Viac na: www.nealkooravan.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
29.5.2016 22:54 | |
+0 -0
U nas bol oblubeny domaci malinovy sirup a ten je aj nadalej favoritom :)
divoska4444
27.5.2016 19:34 | |
+1 -0
áno, spomínam na nich , najlepšia bola príchuť Lesná zmes, ale aj Záhradná zmes i Orange. Moja mama si pri veľkom smäde robila vtedajší akože "Radler" . Pohár piva desiatka plus štamperlík sirupu Lesná zmes .
XX_wanted_XX
27.5.2016 16:48 | |
+0 -0
milujem babkin viničkovy sirup , už sa tešim na leto , ked pôjdeme k nej doplniť si zasoby
Podobné články
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Moja svokra nikdy nedržala diétu, len začala piť príliš veľa vody. Odvtedy sa jej kilá jednoducho rozpúšťajú
Moja svokra nikdy nedržala diétu, len začala piť príliš veľa vody. Odvtedy sa jej kilá jednoducho rozpúšťajú
Môžete začať chudnúť aj bez diéty alebo tvrdého cvičenia. Je tu len jedna vec, na ktorú si musíme dávať veľký pozor.
Pohár vody
Perlivá a neperlivá voda - ktorá je zdravšia? Odpoveď vás prekvapí
Niektorí ľudia nedajú na perlivú vodu dopustiť. Iní už dávno prešli na neperlivú vodu. Je však sýtený...