Pridať recept

Baza čierna - charakteristika a chutné recepty

Tento všadeprítomný a všeobecne známy ker, niekedy až strom, skrášľuje svoje okolie až dvakrát do roka. Najprv na jar, keď v máji zakvitne silne voňajúcimi exotickými taniermi žltobielych kvetov. Potom zas na jeseň, keď jej lístky začnú žltnúť, opadávať a odhaľovať bohaté strapce sýtočiernych plodov. Môže dorásť až do výšky 6 m, jej listy sú dosť veľké, protistojné, drobné kvietky sú usporiadané do bohatých plochých vrcholíkov, ktoré dosahujú v priemere až 20 cm.

Baza je jedna z mnohých rastlín, na ktorej krásne vidíme, že to, čo je pre nás najlepšie a najzdravšie, pestuje sám skvelý záhradník zvaný „príroda“ :)
Bylinkári opisujú bazu ako „kompletnú liečivú truhlicu“, pretože má nespočetné terapeutické a imunitné vlastnosti. (chrípka, zápcha, zápaly ústnej dutiny, infekcia horných dýchacích ciest,...)

Zbieranými časťami bazy sú najmä kvety (celé súkvetie) a plody.

Kvety bazy čiernej

Bazový sirup
fotogaléria
Bazový sirup
Zdroj: Dr.oetker
 

Na jar sa zbierajú kvetenstvá. Čerstvé kvety majú nepríjemný prenikavý zápach, ktorý po usušení zmizne. Droga si zachováva silný, ale celkom príjemný charakteristický pach. Odstrihávajú sa a ukladajú do košíkov, aby sa nezaparili. Sušíme celé kvetenstvo, najlepšie zavesené na šnúrach, poprípade v malej slabej vrstve, vždy v tieni max do 45 ° C. Dbáme na to, aby sušená zmes nezahnedla, lebo tým sa stáva bezcennou.  Droga z kvetov obsahuje množstvo užitočných a zdraviu prospešných látok ako glykozidy, silicu, flavonoidy (pomáhajú krvnému obehu, chránia cievy, liečia zápaly) alebo triesloviny (tiež taníny, chránia pokožku pred infekciami, pomáhajú pri zápaloch) atď.

Jemné bledé kvietky bazy dodávajú čaju krásnu kvetinovú a mierne citrónovú chuť. Zalejte horúcou vodou 1 PL narezanej bazy (kvetu), nechajte vylúhovať 15 min, preceďte a pite teplý, nevarí sa!, pite vždy čerstvý pred použitím. Takýto odvar pôsobí upokojujúco. Pije sa pri nachladnutiach, kataroch, sennej nádche (s užívaním je potrebné začať začiatkom roka). V kozmetike sa súkvetia používajú na umývanie uhrovitej pleti, ako prísada do kúpeľov alebo ako pleťová maska.

Šťava z kvetov čiernej bazy
fotogaléria
Šťava z kvetov čiernej bazy
Zdroj: kuchtik1

Kvet čiernej bazy má tiež čistiaci účinok na naše telo. Pomáha nás zbavovať usadených toxínov, predovšetkým kyseliny močovej, lieči teda neduhy ako je reuma a dna, poprípade je výbornou prevenciou týchto chorôb. Rovnako tak nám pomôže aj v prípade problémov s močovými cestami a obličkami, ako je ich nedostatočná činnosť a obličkové a močové kamene, pôsobí močopudne a čistí od usadenín. Aj pri nadmernom zadržiavaní tekutín v tele a opuchoch je vhodné piť čaj z bazy alebo užívať sirup. Liečivé účinky kvetu bazy čiernej ocenia aj tí z nás, ktorí trpia problémami s krvným tlakom a cievnymi chorobami. Baza zlepšuje pružnosť cievnych stien a zľahka znižuje krvný tlak.

 

Chladný nesladený čaj z kvetov je skvelým liekom aj pri zažívacích problémoch, ako žalúdočné a črevné koliky, plynatosť, nevoľnosť a pomalé trávenie, či nedostatočná činnosť žlčníka. Bazový čaj alebo sirup pridaný do nápojov má aj mierne laxatívne účinky, môže nám teda uľahčiť život, ak trpíme zápchou. Nálev z kvetov bazy čiernej sa dá používať na čistenie a umývanie citlivej pokožky, ktorá reaguje alergicky na nešetrné chemické prípravky. Nálev si pripravíme rovnako, ako čaj a jemne s ním umývame tvár či iné partie.

Plody bazy čiernej

Na jeseň sa zbierajú plody. Plody bazy zbierame tesne pred dozretím v auguste až septembri. Sušenie musíme začať na slnku, dosúšať sa však odporúča umelým teplom tak, aby sa dali strhnúť stopky. Dobre vysušené plody majú čiernofialovú farbu, lesknú sa, majú kyslasto sladkú chuť.

Víno z bazy čiernej
fotogaléria
Víno z bazy čiernej
Zdroj: kuchtik1

Vďaka hojnému obsahu vitamínu A a C, organickým farbivám a cukru sa čerstvé zrelé plody spracovávajú na lekváre, sirupy, vína alebo na sušenie. Najmä v minulosti, keď sa v zime ešte nedovážalo ovocie, osvedčili sa pri príprave vína a sirupov ako preventíva pred prechladnutím. Sú účinné aj pri migréne, nespavosti či bolestiach hlavy. Usušené navyše krásne voňajú.

Šťava lisovaná z plodov sa dlho používala na farbenie látok, pretože má intenzívnu tmavočervenú farbu. Celá rastlina obsahuje fytoncídne látky, ktoré účinne pôsobia proti baktériám a mnohým hubám. Šťava z plodov pôsobí analgeticky, osvedčila sa pri liečení migrén, neuralgiách, pri bolestiach trojklanného nervu, chrbtice či kĺbov (tu pôsobí aj protizápalovo), priaznivo pôsobí aj pri kŕčoch tráviaceho ústrojenstva a pri nadúvaní. Čerstvé plody (v primeranom množstve – nezabúdajme na ich miernu jedovatosť) majú laxatívny účinok, naopak sušené sa používajú proti hnačkám. 

Listy sušíme na slnku, ale tiež v exteriéri. Listy možno použiť hlavne zvonka vo forme zábalov napr. pri reumatizme, podľa niektorých autorov pôsobia aj protinádorovo na zvonku prístupné nádory, kašovitý obklad z listov údajne dokáže "vytiahnuť vodu z kolena".  Vnútorne vo forme nálevu čistia listy krv a užívajú sa aj ako súčasť čajov proti akné. Pri predávkovaní však môže vnútorne podaný bazový list (a rovnako tak kôra) vyvolávať vracanie a ťažké hnačky.

Recepty z bazy čiernej

Extrakt z bazy čiernej

100-150g sušených kvetov bazy čiernej vložiť do pohára s uzáverom, zalejeme vodkou a dáme na tmavé miesto, občas premiešame, po 30 dňoch začneme užívať, kvety môžeme scediť alebo aj ponechať v pohári (extrakt bude ešte silnejší). Dávkovanie extraktu: počas infekcie – 1 čl 4-5 x denne, preventívne: 1 čl denne, na kloktanie a pri výplachu úst (afty, angína) – 2čl do vlažnej vody.

Odvar z bazy čiernej

Účinný pri horúčkach a kataroch. Ak ho skombinujete s rovnakým množstvom mäty a rebríčka, vznikne čaj podporujúci imunitný systém v počiatočných štádiách chrípky. Používa sa tiež na ošetrenie mastnej pleti. 2 hrste usušených kvetov a plodov prelejte 1 litrom vriacej vody a v prikrytej nádobe nechajte postáť asi 30 minút. Po scedení si ním môžete umývať pleť s týždennými prestávkami až 2 mesiace.

Očný kúpeľ

Pomáha pri ubolených a zapálených očiach; použite studený a precedený odvar z usušených kvetov.

Ocot z bazy

Pravý bazový ocot sa robí zo sušených kvetov. 1 kg sušených kvetov sa zaleje 1 litrom octu a nechá sa to celé 8 dní na teplom mieste lúhovať. Po lúhovaní sa to precedí cez plátno alebo kávový filter. Tento ocot má využitie nielen pri varení, ale má aj chladivý účinok a môže sa využívať na obklady.

Marmeláda z bazy

Strapce s bobuľami sa dajú do veľkého sita a osprchujú sa studenou vodou.
Bobule sa dajú do veľkého hrnca a zapne sa platnička sporáka. Okamžite pustia šťavu a preto netreba pridávať vodu. Občas premiešame. Varíme 10 minút. Bobule varom popraskajú. Vložíme ich do pevného plátenného vrecúška a rukou vytláčame šťavu. Výlisky môžeme vyhodiť, no môžeme ich aj odložiť na neskoršiu prípravu vína. Šťava sa privedie do varu a na liter sa pridáva asi 0,3 kg cukru v ktorom sme vymiešali želírovací prípravok na džemy v pomere 3:1. Krátko povaríme a plníme do fliaš, ktoré po naplnení otočíme na 1 hodinu hore dnom.

Bazový džem

1,5 kg plodov bez stoniek, šťava z 1 citróna, 500 g kryštálového cukru, gelfix

Plody umyjeme, usušíme, zbavíme stoniek. V hrnci zmiešame bazu s citrónovou šťavou a so želírovacím cukrom. Plody roztlačíme a privedieme do varu. Necháme 4 minúty vrieť za stáleho miešania. Hustotu vyskúšame tak, že varechou kvapneme trochu džemu na malý tanier. Ak džem tuhne, môžeme ho ihneď plniť do umytých a suchých pohárov, ktoré dobre uzavrieme a na 10 minút otočíme hore dnom. Potom ich otočíme viečkami hore a necháme vychladnúť.

Chutný bazový likér

1 liter prelisovanej šťavy z bazových plodov, 500g cukru, kúsok celej škorice, klinčeky, ½ litra vodky, alebo slivovice

Postup: Šťavu premiešame s cukrom, pridáme koreniny, 10 minút povaríme. Zmes necháme vychladnúť, nasledovný deň precedíme a premiešame s alkoholom. Nalejeme do čistých fliaš a uložíme do chladu a tmy.

Bazový likér z plodov

2 litre bazových plodov, 1 liter vody, 1kg kryštálového cukru 1 vanilkový cukor, 5 lyžíc silnej čiernej kávy, 1/2 litra rumu.

Bazu preberieme a uvaríme s vodou asi 15 – 20 min. Potom zmes precedíme cez husté sitko a trochu popučíme (nelisujeme). Do tejto šťavy pridáme celú dávku cukru a necháme poriadne povariť. Pridáme vanilkový cukor a varíme ešte asi 3 minúty. Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu a opäť prevaríme, necháme vychladnúť. Do vychladnutej šťavy pridáme rum a prelejeme do fľašiek.

Ďalšie recepty:

Bázová limonáda

Domáci sirup z plodov bazy čiernej

Bazovica

Vyprážané bazové kvety na sladko

Vyprážané bazové kvety na slano

Bazový šumivý nápoj

Bazový med so včelím peľom

Napísané: 24.05.2016
Zdroj foto: dreamstime.com
Zdroj text: Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
25.5.2016 19:53 | |
+14 -8
hluposť že znižuje krvny tlak, ba naopak pri vypiti dvoch poharov čaju večer nebudete v noci spať. Skor sa vam rozbuši srdce. Hluúosti ktore ste tu napisali nemaju obdobu a patria skor ohrozujete zdravie obyvatelsdtva.
Podobné články
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
making fried elderflower, bowl with ingredients for pancake batter
Netradičná lahôdka - vysmážané kvety bazy
Sirup, čaj, možno aj šumivé domáce víno z bazy čiernej poznáte určite. Z rozkvitnutých kvetov môžte...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...