Pridať recept

Hurá, môže sa grilovať!

Aj napriek užitočným technickým pomocníkom, ktoré tvoria vybavenie našej kuchyne, nás nič nezastaví a s prvými letnými lúčmi vyrážame na záhrady k rozpáleným grilom. Na čo ale nesmieme zabudnúť, aby bola aj tohtoročná blížiaca sa grilovacia sezóna bez chybičky?

Revízia záhradného nábytku

Pri reparácii záhradného nábytku si musíme uvedomiť, že si vyžaduje úplne inú starostlivosť ako nábytok, ktorý máme v kuchyni či v obývačke. Nábytok, ktorý máme celé leto von, je neustále vystavovaný rôznym vonkajším vplyvom, ako je trebárs dážď, krúpy, prach či iné nečistoty poletujúce ovzduším. Pri veľkej údržbe, ktorou ho vrátime do chodu, je kľúčový výber správnej čistiacej pomôcky, pretože používaním drsných špongií alebo drôteniek nábytok ľahko poškriabeme. V týchto porušených miestach sa potom usádza špina a nečistoty omnoho jednoduchšie. Preto je lepšie na jeho očistenie používať obyčajnú handru alebo jemnejšiu špongiu. Začneme tým, že nábytok pretrieme nasucho. Potom na handru alebo špongiu nanesieme abrazívny čistiaci prípravok Cif Cream a prečistite ho po celom povrchu. Po dôkladnom opláchnutí a osušení naň môžeme naniesť ochrannú vrstvu, ktorá mu vdýchne nový život. 

Grilovaný syr Haloumi
fotogaléria
Grilovaný syr Haloumi
Zdroj: varecha-kucharka

Gril bez špiny a mastnoty

Keďže potraviny sa dostávajú s grilom do priameho kontaktu, musí byť dokonale čistý. K tomu je nutné si zaobstarať účinnú povinnú výbavu, ktorá pozostáva z kefky na gril, špongie alebo handričky a čističa, ktorý povrch grilu očistí i odmastí, napr. Cif Ultra univerzálny odmasťovač. Ten sa postará o účinné odstránenie zaschnutej špiny, prischnutej mastnoty i všetkých nečistôt. Rošt grilu na drevené uhlie môžeme „vypáliť“, čím ho zbavíme prichytených zvyškov jedla. Potom stačí zavrieť poklop a počkať desať minút, kým sa nečistoty nezmenia na popol. Nakoniec rošt očistime čistou vodou a necháme osušiť.

Grilované kura po čínsky
fotogaléria
Grilované kura po čínsky
Zdroj: dreamstime.com

Ulahodenie chutiam hostí

Jednou z výhod letných grilovačiek je, že ich môžeme usporiadať každý letný večer, a predsa budú mať vždy inú chuť. Okrem mäska, slaniny a klobások je možné si na grile pripraviť mnoho ďalších pochúťok, napríklad šampiňóny, rôzne druhy zeleniny, či dokonca ovocie. K tomu, aby získali jednoduché grilované špeciality originálnu príchuť, si stačí pripraviť ľahký dressing z bieleho jogurtu alebo kyslej smotany. Ku grilovanému ananásu či hruške si ich postačí zmiešať s kúskami čokolády alebo posypať karamelizovanými orechmi. Pri slaných alternatívach existuje veľké množstvo variácií, stačí ich len vhodne skombinovať s grilovanou špecialitou. Trebárs taká intenzívna chuť šalvie dokonale podčiarkne chuť bravčového a teľacieho mäsa. Pripravte si preto nákupný zoznam, z ktorého vyčaríte záhradnú party, na ktorú chuťové poháriky prítomných hostí len tak nezabudnú.

Grilované kuracie stehná v medovo-horčicovej marináde
fotogaléria
Grilované kuracie stehná v medovo-horčicovej marináde
Zdroj: Vendelincok

Dôraz na nápojovú ponuku

 

Hovorí sa, že hlad je často len prezlečený smäd. Preto, ak chceme byť dokonalým hostiteľom, môžeme zladiť nápoje, ktoré budú k dispozícii, s jedlami pripravovanými na grile. Ku každému druhu mäsa sa hodí iná sorta vína, niekedy suché biele, inokedy sladkasté červené. Grilované ovocie sa dobre kombinuje napríklad s perlivou minerálkou ochutenou kúskami čerstvej mäty a limetky. Naopak, k ťažším chutiam, obzvlášť mäsovým, je vhodnou voľbou vychladené čierne pivo. Pri kombinovaní chutí jedál a nápojom sa stačí len pohrať a pokojne môžeme nechať prechod i fantázii. Základom je, aby spolu s grilovanými špecialitami vytvoria dokonalý degustačný pôžitok, ktorý prispeje k tomu, aby si hostia odniesli so sebou spomienku na príjemný grilovací zážitok. :)

Module ITT: Si kráľom grilovačiek?

Chutné recepty na grilovačku:

Napísané: 27.05.2016
Zdroj foto: dreamstime.com
Zdroj text: Cif

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kuraci hrniec zo Spiša   small
HYZA recepty, ktoré vás v zime príjemne zohrejú
 V chladných zimných dňoch sa každý rád zahreje dobrým jedlom.  Nemusíme si pritom vyberať jedlá ťažké,...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...