Pridať recept

Čerešne nielen na zdravie, ale aj na krásu!

A je to tu! Konečne dozrievajú čerešne, ktoré neodmysliteľne patria k symbolom slovenského leta. Budete sa šplhať po rebríku a stromoch, zbierať ich do košíkov a potom si pochutnávať na voňavej bublanine alebo sladučkom džeme. Nielenže skvelo chutia, ale obsahujú aj mnoho zdraviu prospešných látok. Objavte s nami ich liečivé účinky a inšpirujte sa receptami.

Chutné a zdravé zároveň

V čerešniach nájdeme vitamíny A, B, C, E, K, 80% vody, vlákninu, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny, fruktózu, karotén, triesloviny, kyselinu listovú a pantoténovú. Nechýbajú im ani minerály ako vápnik, železo, horčík, fosfor, jód, draslík, zinok, meď a mangán.

Čerešňová marmeláda
fotogaléria
Čerešňová marmeláda
Zdroj: dreamstime

Pozitívne účinky čeršní na zdravie

 

Čerešne zmierňujú bolesť svalov a kĺbov, športovcom sa odporúčajú jesť pravidelne. Obsahujú antokyány, ktoré pôsobia proti zápalom, kŕčom, znižujú horúčku a chránia srdce aj cievy pred poškodením, ktoré spôsobuje cholesterol. Obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine, dokážu posilniť imunitu, bojovať tak proti vírusom a rôznym baktériám. Vďaka vitamínu C umožňujú lepšie hojiť rany a popáleniny. Draslík pomáha vylučovať vodu z tela, to má blahodárne účinky na črevá, ľadviny a na znižovanie krvného tlaku. Zaradiť ich do jedálnička treba, ak trpíte častými zápalmi močového mechúra alebo zápchou. Po konzumácii čerešní bude vaša pokožka hebká, žiarivá, vláčna a získa oveľa krajší odtieň. Obsahujú prírodný melatonín, vďaka ktorému ich konzumácia zlepšuje spánok. Keďže čerešne obsahujú až 80% vody a pektín, ktorý podporuje trávenie a vyvoláva u človeka pocit sýtosti, môžete ich bez problémov využiť pri redukčných diétach.

Čerešňový koláč s posýpkou
fotogaléria
Čerešňový koláč s posýpkou
Zdroj: dreamstime

Čerešne v kuchyni

Ako väčšina bobuľového ovocia, ani toto nevydrží dlho čerstvé. Pokiaľ čerešne nespotrebujete do 2-3 dní len tak ako maškrtu, do bublaniny, ryžového nákypu, kysnutých guliek, makovej štrúdle alebo ako sladkú omáčku k mäsu, musíte ich čo najrýchlejšie spracovať. Skvelo sa hodia na prípravu domáceho džemu, marmelády alebo kompótu. Dajú sa zmraziť alebo usušiť na horšie časy, v tom prípade ich ale musíte najskôr vykôstkovať.

Čerešňové recepty

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...