Čerešne nielen na zdravie, ale aj na krásu!
Chutné a zdravé zároveň
V čerešniach nájdeme vitamíny A, B, C, E, K, 80% vody, vlákninu, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny, fruktózu, karotén, triesloviny, kyselinu listovú a pantoténovú. Nechýbajú im ani minerály ako vápnik, železo, horčík, fosfor, jód, draslík, zinok, meď a mangán.
Pozitívne účinky čeršní na zdravie
Čerešne zmierňujú bolesť svalov a kĺbov, športovcom sa odporúčajú jesť pravidelne. Obsahujú antokyány, ktoré pôsobia proti zápalom, kŕčom, znižujú horúčku a chránia srdce aj cievy pred poškodením, ktoré spôsobuje cholesterol. Obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine, dokážu posilniť imunitu, bojovať tak proti vírusom a rôznym baktériám. Vďaka vitamínu C umožňujú lepšie hojiť rany a popáleniny. Draslík pomáha vylučovať vodu z tela, to má blahodárne účinky na črevá, ľadviny a na znižovanie krvného tlaku. Zaradiť ich do jedálnička treba, ak trpíte častými zápalmi močového mechúra alebo zápchou. Po konzumácii čerešní bude vaša pokožka hebká, žiarivá, vláčna a získa oveľa krajší odtieň. Obsahujú prírodný melatonín, vďaka ktorému ich konzumácia zlepšuje spánok. Keďže čerešne obsahujú až 80% vody a pektín, ktorý podporuje trávenie a vyvoláva u človeka pocit sýtosti, môžete ich bez problémov využiť pri redukčných diétach.
Čerešne v kuchyni
Ako väčšina bobuľového ovocia, ani toto nevydrží dlho čerstvé. Pokiaľ čerešne nespotrebujete do 2-3 dní len tak ako maškrtu, do bublaniny, ryžového nákypu, kysnutých guliek, makovej štrúdle alebo ako sladkú omáčku k mäsu, musíte ich čo najrýchlejšie spracovať. Skvelo sa hodia na prípravu domáceho džemu, marmelády alebo kompótu. Dajú sa zmraziť alebo usušiť na horšie časy, v tom prípade ich ale musíte najskôr vykôstkovať.
Čerešňové recepty
- Koláč s čerešňami, čokoládou a Panna Cottou
- Čerešňový cheesecake
- Čerešňová bublanina
- Čerešňový džem
- Čerešňový kompót
- všetky zvyšné recepty nájdete TU.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.