Pridať recept

Olej náš každodenný

Ako si vybrať ten správny olej – radí odborníčka z Palmy

Poznáte to – stojíte v predajni pred regálom s bohatou ponukou olejov a zvažujete, ktorý by ste si mali vybrať.  Zvyčajne vyhráva tradičné riešenie – veľká plastová fľaša na varenie, malá sklená na studenú kuchyňu. Je takýto jednoduchý výber v poriadku? Ako si vybrať ten správny olej na teplú i studenú kuchyňu, radí Táňa Hybká zo spoločnosti Palma.

„Skutočne už prvý pohľad na fľašku oleja napovie, na čo sa konkrétny olej používa. Menšie sklené tmavšie fľašky obyčajne ukrývajú oleje na studenú kuchyňu, prípadne na jednu zdravotnú lyžičku či na smoothie,“ vysvetľuje odborníčka a dodáva, že do väčších svetlých plastových fliaš sa zvyčajne balí olej určený na tepelnú úpravu jedál. „Pri výbere vhodného oleja však odporúčam pozorne si prečítať aj  informácie na etikete.“ 

ČO SI VŠÍMAŤ NA ETIKETE

 

Pri nákupe oleja sa nezriedka riadime cenou. Je akcia – no nekúpte to! Výhodná cena by však nemala byť jedinou motiváciou. A keď nás akciová cena presvedčí, mali by sme si pozrieť aj odporúčania výrobcu na etikete. Dôležitá je najvyššia odporúčaná  teplota pre daný druh oleja, tzv. bod zadymenia, kedy sa olej začína prepaľovať a znehodnotí aj  pripravované jedlo. Prihorené jedlo nie je chutné, ani zdravé pre náš organizmus.

SLNEČNICOVÝ, REPKOVÝ, OLIVOVÝ?

Niekedy sa zdá, ako by aj používanie oleja v kuchyni podliehalo móde. Pred časom odborníci odporúčali slnečnicový olej, potom zrazu všetci kuchári začali používali  olivový v studenej i teplej kuchyni, teraz je v kurze kokosový... Čo na tento olejový kolotoč hovorí odborníčka?

 „Pred výberom oleja by sme si mali ujasniť, na čo ho chceme použiť. Olej pre studenú kuchyňu, za studena lisovaný, má nízky bod zadymenia, preto sa začne pomerne rýchlo prepaľovať, hovorí T. Hybká. „Na rýchle varenie môžeme použiť u nás veľmi populárny slnečnicový olej, alebo olivový olej (nie extra panenský). No najvhodnejší na varenie, pečenie, či praženie je repkový olej.  Na vyprážanie či fritovanie dostanete kúpiť špeciálne fritovacie oleje. Na ochutenie šalátov a prípravu studených jedál môžeme použiť extra panenský olivový olej, repkový či slnečnicový ale aj netradičnejšie oleje ako sú kokosový, tekvicový, sezamový, ľanový, z hroznových jadier, z vlašských orechov. Tieto oleje sú vhodné na dochucovanie jedla pre ich špecifickú chuť. V ponuke nájdete už aj repkové oleje s bylinkami a sušenou zeleninou, ktoré možno využiť na prípravu gurmánskeho menu v studenej i teplej kuchyni.“

DRUHY OLEJOV PODĽA SPRACOVANIA

  • Za studena lisovaný - získava sa lisovaním pri nižšej teplote, aby sa nezničili cenné látky, ktoré obsahuje. Má výraznejšiu chuť po surovine, z ktorej je vyrobený. Ak ho chcete čo najdlhšie uchovať čerstvý, skladuje sa na tmavom a chladnom mieste.
    Palma
    fotogaléria
    Palma
    Zdroj: Palma
  • Rafinovaný - počas spracovania je vystavený vyšším teplotám a jeho nutričná hodnota je nižšia ako u nerafinovaných olejov. Nemá špecifickú chuť a vôňu, je číry, redší, nezakalí sa. Cenovo je výhodnejší.
  • Extra panenský - vyrába sa z najkvalitnejších plodov či semien, je lisovaný mechanicky za studena. Má špecifickú chuť a výraznejšiu vôňu.

TEPLÁ VERZUS STUDENÁ KUCHYŇA

  • Repkový – je najvhodnejší na tepelnú úpravu jedál, pretože sa tak rýchlo neprepáli. Má neutrálnu chuť i vôňu, takže ho pokojne môžete využiť aj na pečenie koláčov.
  • Slnečnicový – využite len na rýchle varenie, napríklad na polievky. Nie je vhodný na praženie, má nízky bod zadymenia.
  • Olivový – má špecifickú chuť i farbu. Na varenie používajte len druh na to určený, extra panenský je vhodný na ochutenie studených jedál
  • Kokosový – možno využiť aj na varenie, či praženie napr. palaciniek alebo lievancov.
  • Tekvicový – má výraznú chuť a je skvelou bodkou na dochutenie jedál nastudeno.
  • Orechový – je charakteristický  príjemnou chuťou vlašských orechov a je skvelým tipom na ochutenie jogurtu, ovocného šalátu, tvarohu, kaše.
  • Ľanový - za studena lisovaný obsahuje množstvo živín a je príjemným spestrením kulinárskych receptov  v studenej kuchyni.

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Dômyselný spôsob vyprážania bez pripálenia
Ako vyprážať bez pripálenia? Toto sa oplatí vyskúšať!
Ako sa dá zabrániť pripaľovaniu pri vyprážaní? Máme pre vás zaujímavý spôsob, ktorý ani nevyžaduje nepriľnavú panvicu.
Prečo olej pri vyprážaní pení? Všimli ste si to?
Prečo olej pri vyprážaní pení? Všimli ste si to?
Možno sa to stalo aj vám. Smažíte hranolky alebo nedeľné rezne a v istom momente si všimnete, že na panvici...