Pridať recept

Hor sa na marhule!

Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde, veď kto by odolal voňavej bublanine, džemu alebo marhuľovým guľkám zo zemiakového cesta? Určite netušíte, že toto malé ovocie v sebe ukrýva toľko zdraviu prospešných látok, ktoré pôsobia nielen na telo, ale i na krásu. Zatiaľ čo si na nich budete pochutnávať, my vám priblížime, prečo by ste ich mali jesť nielen cez leto, ale po celý celučičký rok.

Vitamíny a minerály

Marhule obsahujú vitamín A, B3, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselinu pantoténovú a listovú. Samozrejme nesmieme zabudnúť na dôležité minerály ako sú železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík

marhule
fotogaléria
marhule
Zdroj: dreamstime.com

Zdraviu prospešné účinky marhúľ

 

Marhule chránia zrak, zlepšujú kvalitu pokožky, obsahujú betakarotén, ktorý vás pripraví na ostré slniečko a opaľovanie, odborníci tvrdia, že beta-karotén môže obmedziť vznik rakoviny a brzdiť jej rozvoj.

Marhuľový olej sa pridáva do mnohých kozmetických výrobkov, pretože pomáha zvlhčovať a regenerovať pokožku a spomaľovať tvorbu vrások. Marhule sú dobrým pomocníkom aj pri spálenej pokožke po opaľovaní alebo drobných jazvičkách.

Znižujú cholesterol a fungujú ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, celkovo sa odporúčajú jesť ľudom, ktorí majú problémy s obehovou sústavou, pretože fungujú ako krvný filter. Vďaka draslíku znižujú krvný tlak, sú vynikajúcim pomocníkom v boji s anémiou, keďže obsahujú veľa železa. Prekvapivo tie sušené obsahujú viac železa ako čerstvé.

Medové marhule so šľahačkou
fotogaléria
Medové marhule so šľahačkou
Zdroj: dreamstime

Pozitívne pôsobia na črevá, koliku a celkovo prečisťujú tráviaci trakt. V sušenej forme sú skvelým liekom na zápchu. Prekysľujú organizmus, takže ak vás trápia problémy so zažívaním a pálením záhy, určite by ste ich mali zaradiť do jedálnička.  Vďaka kyseline listovej znižujú riziko demencie.

Konzumácia marhúľ vám zaručí pokojný spánok, pocit uvoľnenia a ochráni vás pred stresom. Vedia dokonale zasýtiť, obsahujú veľa vlákniny a nie sú kalorické, čo ich radí medzi ovocie, ktoré môžete s pokojným svedomím zaradiť do diéty.

Pochutnajte si na marhuliach

Čerstvé marhule obsahujú samozrejme najväčšie množstvo vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Môžete ich však usušiť alebo zmraziť do zásoby a vychutnávať si ich po celý rok. Bývajú súčasťou rôznych ovocných pohárov, dezertov, koláčov a ovocných šalátov. Vynikajúce sú aj marhuľové knedličky, ryžový nákyp, no vynikajúco doplnia aj pečené mäso. Najčastejšie sa z nich robia domáce kompóty, džemy, džúsy, zmrzliny, kaše, presnidávky, ale aj ostrá marhuľovica (pálenka).

Inšpirujte sa receptami

zvyšné recepty, kde sa dajú využiť marhule nájdete TU.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Psiho
19.6.2023 10:58 | |
+0 -0
Neprovokujte! Uz si ani nepamtam kedy naposledy sme na Slovensku mali marhule a male deti uz ani nevedia ako chuti marhula. Vsak pri tomto udajnom globalnom oteplovani kazdy rok pomrznu aj na dolniakoch. O niekdajsich tradicnych severnejsich marhulovych lokalitach okolo Hlohovca a Piestan ani nehovoriac.
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...