Pridať recept

Hor sa na marhule!

Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde, veď kto by odolal voňavej bublanine, džemu alebo marhuľovým guľkám zo zemiakového cesta? Určite netušíte, že toto malé ovocie v sebe ukrýva toľko zdraviu prospešných látok, ktoré pôsobia nielen na telo, ale i na krásu. Zatiaľ čo si na nich budete pochutnávať, my vám priblížime, prečo by ste ich mali jesť nielen cez leto, ale po celý celučičký rok.

Vitamíny a minerály

Marhule obsahujú vitamín A, B3, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselinu pantoténovú a listovú. Samozrejme nesmieme zabudnúť na dôležité minerály ako sú železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík

marhule
fotogaléria
marhule
Zdroj: dreamstime.com

Zdraviu prospešné účinky marhúľ

 

Marhule chránia zrak, zlepšujú kvalitu pokožky, obsahujú betakarotén, ktorý vás pripraví na ostré slniečko a opaľovanie, odborníci tvrdia, že beta-karotén môže obmedziť vznik rakoviny a brzdiť jej rozvoj.

Marhuľový olej sa pridáva do mnohých kozmetických výrobkov, pretože pomáha zvlhčovať a regenerovať pokožku a spomaľovať tvorbu vrások. Marhule sú dobrým pomocníkom aj pri spálenej pokožke po opaľovaní alebo drobných jazvičkách.

Znižujú cholesterol a fungujú ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, celkovo sa odporúčajú jesť ľudom, ktorí majú problémy s obehovou sústavou, pretože fungujú ako krvný filter. Vďaka draslíku znižujú krvný tlak, sú vynikajúcim pomocníkom v boji s anémiou, keďže obsahujú veľa železa. Prekvapivo tie sušené obsahujú viac železa ako čerstvé.

Medové marhule so šľahačkou
fotogaléria
Medové marhule so šľahačkou
Zdroj: dreamstime

Pozitívne pôsobia na črevá, koliku a celkovo prečisťujú tráviaci trakt. V sušenej forme sú skvelým liekom na zápchu. Prekysľujú organizmus, takže ak vás trápia problémy so zažívaním a pálením záhy, určite by ste ich mali zaradiť do jedálnička.  Vďaka kyseline listovej znižujú riziko demencie.

Konzumácia marhúľ vám zaručí pokojný spánok, pocit uvoľnenia a ochráni vás pred stresom. Vedia dokonale zasýtiť, obsahujú veľa vlákniny a nie sú kalorické, čo ich radí medzi ovocie, ktoré môžete s pokojným svedomím zaradiť do diéty.

Pochutnajte si na marhuliach

Čerstvé marhule obsahujú samozrejme najväčšie množstvo vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Môžete ich však usušiť alebo zmraziť do zásoby a vychutnávať si ich po celý rok. Bývajú súčasťou rôznych ovocných pohárov, dezertov, koláčov a ovocných šalátov. Vynikajúce sú aj marhuľové knedličky, ryžový nákyp, no vynikajúco doplnia aj pečené mäso. Najčastejšie sa z nich robia domáce kompóty, džemy, džúsy, zmrzliny, kaše, presnidávky, ale aj ostrá marhuľovica (pálenka).

Inšpirujte sa receptami

zvyšné recepty, kde sa dajú využiť marhule nájdete TU.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Psiho
19.6.2023 10:58 | |
+0 -0
Neprovokujte! Uz si ani nepamtam kedy naposledy sme na Slovensku mali marhule a male deti uz ani nevedia ako chuti marhula. Vsak pri tomto udajnom globalnom oteplovani kazdy rok pomrznu aj na dolniakoch. O niekdajsich tradicnych severnejsich marhulovych lokalitach okolo Hlohovca a Piestan ani nehovoriac.
Podobné články
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...