Pridať recept

Čatní - farebná India v pohári

Čatní (chutney) je hustá omáčka. Je charakteristická pre indickú kuchyňu. Pripravuje takmer z čohokoľvek :) Pripravuje sa z ovocia aj zeleniny. Čatní má mnoho chutí a farieb. Vynikajúco sa hodí ku grilovanému mäsu, pečenej rybe, k syrom alebo len tak natreté na hrianku či chlieb.

Svojou konzistenciou by sa dalo prirovnať k našim džemom obsahujúcim kúsky ovocia a zeleniny, no môže byť aj hladké, husté a lepivé či dokonca vysušené. Čatní sa používa ako dochucovadlo k jedlám, ako omáčka na namáčanie kúskov jedla (dip), ale môže byť aj plnohodnotným jedlom podávaným s ryžou. V indickej kuchyni sa čatní najčastejšie pripravuje a konzumuje čerstvé. U nás je však známa konzervovaná verzia. 

Fotorecept: Slivkovo hroznové čatní
fotogaléria
Fotorecept: Slivkovo hroznové čatní
Zdroj: evauhlik

 

Domáce čatní sa pripravuje, podobne ako naše džemy, redukovaním tekutiny z ovocia a zeleniny. Na prípravu džemov používame konzervačný prípravok len cukor, pri čatní to je cukor ale aj ocot. Napríklad vínny, jablčný alebo balzamikový. Pri príprave čatní používame rôzne bylinky a korenia – koriander, mäta, čili, zázvor, karí, zelené korenie, škorica, klinčeky, kardamón. Všetko závisí od vašej chuti a fantázií.

Pripraviť čatní je veľmi jednoduché. Zmiešate všetky suroviny v hrnci a masu povaríte.

Marhuľové chutney
fotogaléria
Marhuľové chutney
Zdroj: dreamstime

V receptoch z indickej kuchyne sa často používa mangové čatní. Veľmi sa hodí so svojou sladkokyslou chuťou k jedlám pripravovaným s karí korením.

Príprava je jednoduchá. Kúpte si mango. Najlepšie je úplné zrelé. Nakrájajte ho na kocky a spolu s nadrobno nesekanou cibuľkou dajte do menšieho hrnca. Pridajte 50 g kryštálového cukru a 50 ml jablčného octu. Miešajte, až kým sa cukor nerozpustí a varte približne hodinu až poldruha hodiny. Nezabudnite miešať. A teraz pridajte korenie, prísady podľa vlastnej chuti. Môžte použiť napríklad hrozienka, strúhaný zázvor, mletú škoricu. Ak chcete čatní pikantnejšie, pridajte chilli.

Domáce cuketové čatní ku grilovaným špecialitám
fotogaléria
Domáce cuketové čatní ku grilovaným špecialitám
Zdroj:

U nás je skôr dostatok sliviek a jabĺk, môžete vyskúšať recept na korenisté slivkovo-jablkové čatní.

Slivkovo - jablkové čatní:

    • 1 kg sliviek
    • 500 g jabĺk
    • 2 stredné cibule 
    • 500 ml jablčného octu
    • 400 g kryštálového cukru 
    • 5 cm čerstvého zázvoru
    • 1 palička celej škorice
    • 1 hviezdička celého badiánu
    • horčicové semienka 
    • soľ
    • hrozienka (nemusia byť)

Všetky suroviny nakrájajte na menšie kúsky. Zázvor ošúpte a nastrúhajte ho na jemnom strúhadle.

Ovocie vložte do hrnca. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, cukor, zázvor, škoricu, badián, horčicové semienka a kávovú lyžičku soli. Zalejte jablčným octom a priveďte k varu. Na miernom ohni varte pol hodiny. Občas nezabudnite premiešať, aby vám čatní neprihorelo.

Po polhodine odokryte a varte ďalších 30 až 45 minút. Zmes by sa mala zahustiť, no slivky by sa nemali úplne rozvariť. Na záver ochutnajte, podľa vlastnej chuti pridajte koreniny alebo soľ. 

Môžete ho použiť hneď k jedlu. Nespotrebované čatní nalejte do vysterilizovaných pohárov, obráťte ich na päť minút hore dnom, aby sa chytilo viečko a nechajte vychladnúť. Skladujte na tmavom chladnom mieste.

Recepty na čatní

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...