Pridať recept

Máte radi maliny? Toto by ste o nich určite mali vedieť!

Hovorí sa, že čo je dobré, to je určite nezdravé! Maliny však patria k výnimkám. Drobné bobuľovité ovocie nádhernej sýtej ružovo-červenej farby je nielen veľmi chutné, ale nabité vitamínmi, antioxidantmi a mnohými inými, pre ľudských organizmus cennými látkami. Najlepšie a najchutnejšie sú práve tie, ktoré si priamo odtrhnete z kríkov a hodíte rovno do úst. Máme pravdu, však? Čo všetko maliny obsahujú, ako nám prospievajú a čo si z nich môžete doma pripraviť sa dozviete v našom článku.

Čo všetko obsahujú tieto malé bobule?

Tieto malé plody obsahujú veľa vitamínu C, vitamín E, B, K, A, betakarotén, kyselinu listovú a patoténovú. Z minerálov je to železo, horčík, zinok, meď, sodík, selén, vápnik, fosfor a draslík. Ďalej je to vláknina, luteín, omega3 a omega6 mastné kyseliny.

maliny
fotogaléria
maliny
Zdroj: dreamstime.com

Pozitívne účinky malín na zdravie a krásu

 

Vďaka vitamínu C maliny posilňujú imunitu, vitamín A spolu s prírodným farbivom antokyanín pôsobí ako prevencia proti šeroslepote, zákalu očí a rastu kvasiniek, ktoré zapríčiňujú rôzne ženské zápaly. Čím sú maliny tmavšie, tým obsahujú väčšie množstvo antioxidantov, ktoré viažu voľné radikály a chránia telo pred rakovinou.

Sú vhodné na liečenie horúčky, zápalových infekcií, reumy, artritídy a artrózy. Triesloviny napomáhajú čistiť črevá a odvádzajú z tela prebytočnú tekutinu. Maliny znižujú hladinu cukru v krvi, pomáhajú znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Nízky obsah cukru poteší najmä cukrovkárov. Dokážu pomôcť v boji so stresom, s migrénou a celkovo dokážu povzbudiť telo aj myseľ.

maliny
fotogaléria
maliny
Zdroj: dreamstime.com

 

Fosfor a železo pomáha pri krvotvorbe, správnom fungovaní srdca a nervovej sústavy. Vápnik zase ochráni vaše kosti a zuby. Odporúčajú sa jesť ľudom trpiacim na chudokrvnosť a Alzheimerovu chorobu. Na ženskú i mužskú sexuálnu výkonnosť pozitívne pôsobí zinok, ktorý maliny ukrývajú v zrniečkach. Toto malé ovocie pomáha proti ranným nevoľnostiam u tehotných žien a je vhodné ho pojedať aj pri rôznych ťažkostiach spojených s menštruáciou.

Maliny obsahujú biotín (enzým), ktorý je potrebný nato, aby ste mali peknú pokožku a zdravé vlasy. Stačí popučiť zopár malín a pleťovú masku máte hotovú. Čistí pleť, sťahuje póry a vyživuje pokožku vitamínom A. Keď v maske necháte aj jadierka, máte hotový peeling. Maliny sú taktiež zdrojom riboflavínu, ktorý vám zaručí pevné a silné nechty. A aby toho nebolo málo, maliny majú minimum kalórií, sú vhodné ako ovocie pri chudnutí, udržaní váhy, alebo ako sladká maškrta. Odvodňujú organizmus, prečisťujú črevá, obličky, močové cesty, pečeň, čo perfektne podporuje fungovanie organizmu.

Maliny v kuchyni

Sú veľmi krehké, preto je nutné s nimi zaobchádzať veľmi opatrne. Veľmi rýchlo sa kazia, po zbere je ich potrebné prebrať a čo najrýchlejšie spracovať. Vynikajúce sú čerstvé, ale aj mrazené. Čerstvé maliny, ktoré nestihnete zjesť môžete použiť do zákuskov, koláčov, na ozdobu pudingov alebo ovocných pohárov. Z malín sa dajú pripraviť vynikajúce sirupy, drene, nanuky alebo džemy.

Malinový cheesecake z ricotty
fotogaléria
Malinový cheesecake z ricotty
Zdroj: dreamstime

 

Osviežujúce letné nápoje ako je limonáda, Mojito alebo smoothie môžete taktiež pripraviť z malín. Špecialitou je malinové vínko alebo pálenka. Kombinácii vanilkovej zmrzliny a horúcich malín neodolá naozaj nikto, zato ručíme! Už trošku netradičné je ich použitie v teplej kuchyni, kde sa napríklad maliny pridávajú k pečenému morčaciemu mäsu. Vyskúšať môžete kuracie mäso, ktoré prelejete lesným ovocím, ktoré na panvici prehrejete s cukrom a smotanou. Ak máte radi sladko-slané kombinácie, tak táto určite stojí za vyskúšanie.

Inšpirujte sa receptami

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
29.6.2016 13:15 | |
+1 -1
Maliny milujem, na chate máme pár kríkov ale pomrzli, urodili sa nám len také žlté a tie mi nie veľmi chutia. Pravidelne ich kupujem vnučke,,tá ich má tiež ako najobľúbenejšie drobné ovocie.
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...