Pridať recept

Viete, akú vodu by ste vo vysokých teplotách mali piť?

Vysoké teploty neprospievajú žiadnemu organizmu. Môže vám hroziť dehydratácia, úpal a skolabovanie organizmu. Pri výbere stravy a pitnom režime buďte obzvlášť pozorný. Pite vody, ktorá je pre organizmus prirodzená a zbytočne ho nezaťažuje.

Nie každý si pri návšteve supermarketu uvedomuje, aké sú rozdiely medzi jednotlivými sklenenými či PET fľašami s vodu.  Rada ľudí sa orientuje podľa ceny. Či je voda perlivá, neperlivá alebo ochutená a možno ani len netušia, že minerálka má v sebe i nejaké minerály. Ponuka je pritom veľmi rozmanitá a záleží na tom, čomu dávate prednosť.

Etiketa – studňa informácií

Oficiálne sa vody delia do štyroch kategórií, pričom na etikete výrobku musí byť uvedená príslušná kategória. Zdrojom základných informácií sa všetkými dôležitými rozlišovacími údajmi je etiketa na výrobku. Aj keď to už bolo veľa krát opakované, opakovanie zdôrazňujeme: čítajte ju! Pavel Vacek, riaditeľ výrobného závodu Toma Natura z Teplíc nad Metují dodáva: „Etikety pramenitých, minerálnych a kojeneckých vôd musia napríklad obsahovať lokalitu, z ktorej voda pochádza, názov zdroja a údaje o zložení. Nájdete tu tiež expiračnú dobu či ďalšie pokyny, ako je potrebné vodu uchovať či v chlade alebo do určitého stupňa teploty. Mali by tu byť zaznamenané i technologické úpravy vody (odželeznenie, sýtenie oxidom uhličitým a pod.)“

 

Balená pitná voda je ako kohútiková

Úplne najnižšie na pomyselnom rebríčku stojí tzv. pitná balená voda, kedy si nepozorný zákazník v podstate draho platí za plastový obal a obyčajnú vodu, podobnú tej z vodovodného kohútika. Môže byť i mierne cítiť po chlóre. Inými slovami to znamená, že táto voda mohla byť upravovaná i chemicky a môže byť dostatočne obohacovaná o minerálne látky. To však musí byť udané na obale. Samozrejme je zdravotne nezávadná, ale doma v kuchyni by ho vyšla oveľa lacnejšie. Ako náhradnú vodu je ju možné odporučiť najmä vtedy, keď vám prestane tiecť voda alebo potrebujete si zobrať vodu napríklad na chatu, kde nie je z čoho variť.

Minerálka je od slova minerál

Iná situácia je u už spomínaných minerálnych vôd. Veľa ľudí používa výraz „minerálka“ ako všeobecný názov pre všetky balené vody bez toho, aby si uvedomili rozdiely.  Určite ste už počuli vetu: „...a kúp tiež nejaké minerálky.“ Minerálne vody pochádzajú z kontrolovaných a schválených podzemných zdrojov a pre ich úpravu nesmie byť použitý žiaden spôsob, ktorý zmení charakter jeho zloženia. Povolené je napríklad odželeznenie, odsírenie, UV filtrácia alebo sýtenie oxidom uhličitým. Tieto vody obecne obsahujú významné množstvo minerálnych látok. Preto je nutné venovať pozornosť, aký prvok je v danej minerálke zastúpený a myslieť na zlaté pravidlo „všetko s mierou“. Pre každodenné pitie sú vhodné slabo mineralizované vody s obsahom minerálnych látok do 500 mg/l. Vody s vyšším obsahom by sa mali kombinovať s inými nápojmi a tie s obsahom nad 1500 mg/l je vhodné konzumovať iba výnimočne. Nie každému môže vyhovovať špecifická chuť niektorých značiek, ktorá vyplýva páve zo zvyšného obsahu konkrétnych minerálov.

Vody z podzemných prameňov

V poslednej dobe sú veľmi obľúbené pramenité vody, nazývané tiež stolové. Ide o kvalitné a sledované vody z podzemných chránených zdrojov, ktoré môžu byť rovnako upravované iba stanoveným spôsobom. „Niektoré pramene sa teda rôzne filtrujú, zbavujú sa síry, mangánu, arzénu či železa a ožarujú sa (to platí i pre minerálne vody), aby sa vyhovelo prísnym kritériám a limitom stanovujúce obsah dusičnanov a organických látok. Tu je rovnako dobré venovať pozornosť výberu, pretože tie skutočne najkvalitnejšie prírodné vody sú „živé“ a nepotrebujú vôbec žiadnu úpravu,“ poznamenal riaditeľ Tomy Natury Pavel Vacek.

A čo ochutené?

Vyberať si môžu aj z ochutených vôd. Pozor však na cukry a umelé sladidlá. „Všeobecne odporúčam vody striedať. Vyvarujete sa tak dlhodobému používaniu jednej kumulácie určitých iónov v organizme. Striedajte tiež ochutené balené vody. Vyberajte si ich podľa chuti a samozrejme zloženia,“ dodáva MUDr. Milan Kudyn.

Obľúbený nápoj v reštauráciach

Toma myslí aj na priaznivcov ochutených vôd, a preto si pripravila ďalšiu ochutenú variantu z rady Toma Nádych, ktorá vychádza z podzemného vodného zdroja Adršpašsko-teplických skál. Je obohatená len o prírodné arómy a trocha bubliniek. Novinka Toma Nádych s príchuťou uhorka – limetka počas teplého letného dňa príjemne osvieži a dodá energiu. Navyše v nej nie je žiaden cukor, žiadne kalórie a žiadne sladidlo.

Vyskúšajte smoothies s Toma natural

Napísané: 24.06.2016
Zdroj text: Toma

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Moja svokra nikdy nedržala diétu, len začala piť príliš veľa vody. Odvtedy sa jej kilá jednoducho rozpúšťajú
Moja svokra nikdy nedržala diétu, len začala piť príliš veľa vody. Odvtedy sa jej kilá jednoducho rozpúšťajú
Môžete začať chudnúť aj bez diéty alebo tvrdého cvičenia. Je tu len jedna vec, na ktorú si musíme dávať veľký pozor.
Pohár vody
Perlivá a neperlivá voda - ktorá je zdravšia? Odpoveď vás prekvapí
Niektorí ľudia nedajú na perlivú vodu dopustiť. Iní už dávno prešli na neperlivú vodu. Je však sýtený...