Pridať recept

Prichádza nové storočie pary. Do kuchyne

O varení v pare ste už asi počuli; je zdravé, jednoduché a pohodlné. Ak máte radi kvalitu, varenie a pečenie v pare by ste mali rýchlo zaradiť do prípravy svojich obľúbených pokrmov. Igor Čehy, šéfkuchár reštaurácie v hoteli v River parku hovorí o tom, aké jedlá sú v pare najlepšie.

Aké sú podľa vás najväčšie výhody parnej rúry a prípravy jedál v pare vôbec?

Pri použití pary potraviny zostávajú šťavnaté a uchovávajú si vitamíny a minerály, ktoré pri varení a pečení strácajú. Nehovoriac o chuti, ktorá zostáva omnoho výraznejšia. Varenie v pare je navyše veľmi jednoduché, šetrí čas a energiu.

Vedia vaši zákazníci v reštaurácii, že jedia jedlo pripravené v pare?

 

Áno, keď pripravujem jedlá na pare, vždy to uvádzame v jedálnom lístku. Práve teraz to tam napríklad je. Varenie či pečenie v pare je mimoriadne vhodné pri tepelnej úprave zeleniny, mäsa, ale napríklad aj chleba.

V čom je rozdiel? Spoznáte, že bolo jedlo pripravené v pare? Chutí lepšie?

Veľa druhov rýb, kuracie a mladé teľacie mäso chutia skvelo, keď sa pripravia v pare. Nehovoriac o zelenine, ktorú mnohí rozvárajú, pripekajú a ničia, namiesto toho, aby rozvoniavala a chutila presne tak, ako má.

steaky electrolux
fotogaléria
steaky electrolux
Zdroj: Electrolux

Všetko sa v pare asi uvariť nedá. Aké jedlá rozhodne neodporúčate? 

Všetkým je asi jasné, že guláš v pare asi neuvaríme. Pri niektorých jedlách nie je dobrým riešením sa spoliehať iba na paru. Niekedy je vhodnejšie technológie kombinovať, inokedy paru zasa celkom vynechať. Para nie je dobrým riešením pre jedlá, ktoré sú dusené v šťavách a z ktorých neskôr pripravujeme omáčky. Takéto jedlá by boli po parnej úprave príliš „mokré“. 

Aké sú vaše obľúbené „výrobné“ kombinácie pri príprave jedla v pare?

Pri príprave krkovičky napríklad postupujem tak, že ju najprv opekám, potom kombinujem paru s pečením a potom dopekám pri veľmi vysokej teplote. Mäso je potom vo vnútri šťavnaté, voňavé a lahodné, no na povrchu má chrumkavú vrstvu.

Čo si parný kuchár či kuchárka musia zadovážiť, aby mohli odštartovať nové storočie pary vo svojej kuchyni?

Varenie v parnej rúre je relatívne jednoduché a zvládnete ho aj bez špeciálnych prístrojov. Pre náročnejších sú k dispozícii parné hrnce, v ktorých viete napríklad pripravovať viacero chodov naraz. Čo sa týka pečenia v pare: základom je multifunkčná parná rúra, ktorá by mala byť kvalitná a rozhodne by mala umožňovať kombinácie pečenia v pare s teplovzdušným pečením alebo grilovaním. K takejto rúre si nezabudnite zaobstarať perforované plechy, bez ktorých potenciál technológie rozhodne nevyužijete naplno.

Viac o výhodách pečenia v pare sa dozviete na www.peciemevpare.sk alebo www.electrolux.sk.

Napísané: 28.06.2016
Zdroj text: Electrolux

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...