Pridať recept

Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!

Modročierne bobule so šťavnatou dužinou majú osviežujúcu sladko-kyslú príchuť. Reč je o čučoriedkach, tom najlahodnejšom a najzdravšom ovocí na celom svete. Ich sezóna je v plnom prúde, sú ich plné lesy, tržnice a predávajú sa okolo ciest. Čučoriedky dozrievajú až do septembra, je však veľmi veľa dôvodov, prečo na ne vyraziť do lesa hneď teraz a spraviť si menší výlet!

Čučoriedka obyčajná je menší krík, ktorý dorastá do výška cca 40 cm. Kvitne už v máji, no plody začínajú dozrievať väčšinou až v auguste. Najčastejšie tieto kríky u nás nájdete vo vyššie položených oblastiach, najmä v podhorskom a horskom pásme. Je ich však možné nájsť aj na okraji lesov. 

Čučoriedkový tart s citrónovým krémom
fotogaléria
Čučoriedkový tart s citrónovým krémom
Zdroj: dreamstime

Čo všetko sa v nich ukrýva

Čučoriedky sú zásobárňou vitamínu A, B1, B2, B3, B6 C a betakaroténu. Obsahujú minerály ako draslík, horčík, meď, zinok, chróm, mangán, fosfor, sodík a železo.  Až 85% čučoriedok tvorí voda,  100 g obsahuje 42 Kcal, 10 g sacharidov, 3 g vlákniny, 0,9 bielkovín a 0,03 g tuku.

Zdraviu prospešné účinky

 

Tieto drobné bobule obsahujú veľkú zásobu vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém, pôsobí ako prevencia proti nachladnutiu, chrípke a infekčných ochoreniach. Čučoriedky obsahujú pterostilben, čo je prírodný antioxidant, ktorý pomáha ničiť voľné radikály. Tie môžu vyvolať rast rakovinových buniek. Triesloviny zmierňujú menštruačné bolesti, silné krvácanie, pomáhajú ženskému telu vyrovnať sa s prechodom, majú dezinfekčný účinok a zabraňujú množeniu baktérií v črevách.

Čučoriedkový sirup
fotogaléria
Čučoriedkový sirup
Zdroj: dreamstime

 

Čerstvé aj zavárané pomáhajú pri črevných problémoch, pri hnačke a otrave jedlom. Zbavujú telo škodlivín a zlepšujú funkciu lymfatického systému. Majú blahodarné účinky na ľadviny a močové cesty, čistia ich a pomáhajú liečiť infekcie. Posilňujú cievny systém, zlepšujú krvný obeh a prekrvenie končatín. Znižujú hladinu cholesterolu a tuku v krvi, liečia chudokrvnosť na znižujú vysoký krvný tlak.

Ak vás trápia zápaly ďasien a afty, v tom prípade si vypláchnite ústa odvarom z čučoriedkových listov. Odvar pomáha aj na ekzémy, psoriázu a obareniny. 

Vedeli ste o tom, že?

Čučoriedky zlepšujú zrak. Piloti v 2. svetovej vojne ich jedávali, aby sa mohli lepšie orientovať pri lete v tme. Častá konzumácia čučoriedok je aj účinnou prevenciou proti šeroslepote.

Zber a skladovanie čučoriedok

Od júna do septembra si môžete nazbierať listy, mali by sa zbierať až vtedy, keď sú tmavo zelené. Sušia sa pri teplote 45°C, po vysušení by sa mali skladovať na suchom a tmavom mieste. Plody sa zbierajú od konca júla až do konca septembra, až keď sú zrelé a majú sýtu modročiernu farbu. Nazbierať si ich môžete v Slovenskom raji, Slovenskom krase, vo Veľkej Fatre a na iných na to vyhradených miestach. Dávajte si pozor na chránené oblasti národných parkov, pretože za zber čučoriedok na týchto miestach môžete dostať mastnú pokutu. Na zber slúži špeciálny hrebeň, ktorý sa nazýva „česák“.

V chladničke vydržia bobule čerstvé cca 1 týždeň, optimálna teplota je okolo 0°C. Najideálnejším spôsobom na udržanie zdraviu prospešných látok je ich zmrazenie alebo sušenie. Takto uskladnené si ich môžete vychutnávať po celý rok.

Čučoriedkový koláč so snehovou čiapočkou
fotogaléria
Čučoriedkový koláč so snehovou čiapočkou
Zdroj: dreamstime.com

Čučoriedky v kuchyni

Antokyaníny, ktoré čučoriedky obsahujú sú prírodným farbivom, ktoré sa dnes bežne používa v potravinárske, ako farbivo E163. Toto farbivo nemá žiadne nežiaduce účinky, pridáva sa napríklad do čokolády, limonád, mliečnych výrobkov alebo zmrzliny.

Čučoriedky sú vynikajúce samotné alebo popučené s troškou cukru. Dokážu dochutiť obyčajný biely jogurt alebo musli.  Vynikajúce sú čučoriedkové koláče, veď kto by odolal nadýchanej bublanine? Pripraviť z nich môžete buchty, knedličky, muffiny,  rôzne ovocné dezerty, múčniky, zákusky alebo zmrzlinu. Postačí rozmixovať čučoriedky s mliekom a máte lahodnú dobrotu, môžete ich pridať aj do ovocných, či zeleninových smoothie nápojov. Dá sa z nich pripraviť sladký džem, ktorý vynikajúco funguje nielen s palacinkami, ale aj s mäsom, namiesto brusnicovej omáčky. Nesmieme zabudnúť na sladko-kyslý sirup alebo zavárané čučoriedky. Dajú sa využiť aj na prípravu ovocného vína, chutné sú aj v sušenej a mrazenej podobe.

Urobte si cez víkend výlet na čučoriedky a prejedzte sa ku zdraviu!

Čučoriedkový koláč
fotogaléria
Čučoriedkový koláč
Zdroj: gurmanka

Inšpirujte sa receptami:

Napísané: 27.07.2016
Zdroj foto: dreamstime.com

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
27.7.2016 16:15 | |
+2 -3
Kyslík dýchame,kyslík lieči. Naraz nám treba antioxydanty, čiže niečo čo je proti kyslíku. Stále tomu nejako nerozumiem.
mikov126
27.7.2016 18:29 | |
+3 -2
Antioxidanty niesu akože proti kysliku , ale proti oxidom.
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...