Pridať recept

Pomocník pri trávení a rednúcich kostiach - slivky!

Oválne tmavomodré plody sú bohatou zásobárňou prospešných látok a už po mnoho generácií veľmi ceneným ovocím. Slivky sú súčasťou našej tradičnej slovenskej kuchyne a tá sa nezaobíde bez kvalitného slivkového lekváru, slivkových gúľ alebo koláčov. Keď sa povie slivka, obvykle sa väčšine z vás ako prvé vybaví slivovica, aj tá môže mať pri umiernenej konzumácií priaznivý vplyv na zdravie, avšak neporovnateľný s konzumáciou čerstvých alebo sušených plodov.

Čo všetko v sebe slivky ukrývajú?

Vitamín A, C, E, H a vitamíny skupiny B. Zo stopových prvkov je v nich obsiahnutý vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor, železo, síra a bór. Ďalej obsahujú vlákninu, antokyaníny (farbivo), kvercetín a kyselinu chlorogenovú.

 

Zdraviu prospešné účinky sliviek

Vďaka vláknine slivky dokážu dokonale prečistiť tráviaci systém, a preto sú považované za prírodné preháňadlo. Zlepšujú priechodnosť čriev, ktoré zároveň čistia a zbavujú nadmerného množstva tuku. Tým dokonca pomáhajú aj pri chudnutí, pretože zabraňujú ukladaniu týchto tukov vo forme nežiaducich podkožných zásob.  Sušené slivky majú o niečo viac sacharidov ako tie čerstvé, no oboje majú nízky glykemický index, dokážu navodiť pocit sýtosti a tým pomáhajú zredukovať hmotnosť. Slivky majú aj preventívny účinok proti rakovine čriev. Najmä sušené slivky pomáhajú pri rednutí kostí, mali by ich konzumovať ľudia, ktorí trpia na osteoporózu a dnu. Majú priaznivé účinky na krvný obeh, dokážu znížiť krvný tlak, cholesterol, udržujú zdravé cievy a pozitívne pôsobia na ľadviny a pečeň. Vyšší obsah vitamínov skupiny B v slivkách blahodarne pôsobí na krvotvorbu, látkovú výmenu, prevenciu proti rôznym srdcovým chorobám, na lepšiu pamäť a svalovú kondíciu. Slivky môžu pomôcť aj pri depresii, pretože pomáhajú uvoľňovať endorfíny - hormóny dobrej nálady.  So slivkami budete mať krajšiu a zdravšiu pleť, zdravé nechty aj vlasy. Pálenka zo sliviek dodáva telu silu, podporuje chuť k jedlu a zlepšuje trávenie, tu však musíme upozorniť, že hovoríme o jednom štamperlíku a nie o celej fľaši!

Kde a ako ich zohnať?

Okrem sliviek rastúcich divoko v prírode, môžete rôzne odrody pestovať v sadoch alebo záhradách. Ak nemáte takúto možnosť, zájdite na trhy s ovocím a zeleninou. V sezóne, ale niekedy aj mimo ňu sa už bežne dajú kúpiť v supermarketoch. Majte na pamäti, že domáce slivky sú kvalitnejšie, než tie dovezené, aj keď stoja o niečo viac. Na jedenie vyberajte zrelé plody, ktoré sú na dotyk tvrdšie, ale majú jemný nádych do strieborna. U týchto sliviek si môžete byť istí, že sú pomerne čerstvé. Plody by nemali byť ani príliš tvrdé, tie najmäkšie sú zase vhodné na zaváranie alebo prípravu lekváru. Čerstvo natrhané slivky aj so stopkami možno skladovať niekoľko dní v chladničke. Je ich však potrebné kontrolovať a povyberať z nich nahnité kusy. Najdlhšie sa však dajú uchovať mrazené alebo sušené.

Slivky a ich využitie v kuchyni

Slivky sú najlepšie a najzdravšie čerstvé, dajú sa z nich pripraviť rôzne ovocné knedličky, koláče a sladké omáčky, ktoré sa hodia najmä k divine. Tradícia zavárania sliviek je u nás veľmi obľúbená spolu s prípravou slivkového lekváru alebo džemu. Zo slivkového lekváru pripravíte kysnuté buchty alebo moravské koláče, po ktorých sa len tak zapráši! Slivky sa dajú sa napríklad obaliť v čokoláde, veľmi populárne sú v RAW kuchyni, na prípravu rôznych nepečených koláčov. Môžete ich zmraziť alebo usušiť do zásoby a počas roka z nich pripravovať rôzne dobroty alebo ich len tak vyjedať sušené. U mužov je veľmi populárna úprava sliviek destilovaním na vynikajúcu pálenku - slivovicu.

Inšpirujte sa receptami:

Slivky a ringloty

Ringloty a slivky: V čom sú iné? Aké majú výhody pre zdravie?

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

 

Napísané: 22.08.2020
Zdroj foto: dreamstime.com

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...