Pridať recept

Letná súťaž s Dr.Oetker: Poklady zo špajze

Leto, obdobie hojnosti. A príprav na zimu. Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému životnému štýlu. Všade je plno  čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré môžeme mať na tanieri trikrát denne. Ak to však so zdravým jedlom myslíte vážne, leto a skorá jeseň je ideálnym obdobím, ako sa čo najlepšie pripraviť aj na zdravé prežitie zimy. V praxi to znamená, že okrem maškrtenia by ste nemali zabúdať aj na želírovanie, mrazenie a zaváranie.

*SÚŤAŽ Poklady zo špajze*

Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž o 5 balíčkov produktov v hodnote 20€. Stačí pridať váš obľúbený recept na džem (lekvár, marmeládu) alebo recept s džemom (lekvárom, marmeládou) a výhra môže byť vaša :)

Pravidlá súťaže

Do súťaže sa môže zapojiť každá čitateľka alebo čitateľ magazínu Dobruchut.sk jednoduchým spôsobom. Stačí od 16.7.2016 do 7.8.2016 pridať na www.dobruchut.sk vlastný recept na džem alebo recept s džemom s vlastnou fotkou alebo vlastný fotorecept s vlastnými fotkami, v ktorom použije ako surovinu aj výrobky od Dr.Oetker. Recept musí byť zaradený aj do súťažnej kategórie Poklady zo špajze. Autor môže počas trvania súťaže pridať neobmedzené množstvo receptov.

Do súťaže budú zaradené len recepty pridané počas trvania súťaže. Výhercov vyhlásime v pondelok 8.8.2016. Víťazi budú vyžrebovaní. Nárok na výhru zaniká, ak výherca nereaguje (spätným zaslaním poštovej adresy) na informáu o výhre zaslanú e-mailom najneskôr do 7 dní od odoslania e-mailu zo strany Dobruchut.sk.

Ako prežiť zimu naozaj zdravo?

Pre našich predkov bolo leto obdobím horúčkovitých príprav na zimu. Žiadne prázdniny, žiadne dovolenky. Väčšinu pekných a teplých mesiacov strávili obyčajní ľudia starostlivosťou o úrodu a jej uchovávaním na horšie časy. Dnes sme zvyknutí, že máme prístup k „čerstvým“ potravinám hocikedy. Španielske papriky, marocké paradajky, jahody, broskyne a slivky z talianska, či zemiaky z francúzska sú k dispozícii celoročne a my sme si zvykli, že ich môžeme mať kedykoľvek. Všetci však vieme, že zimné dovozové plodiny sa nedajú porovnať s tými domácimi. Recept na uchovanie letných chutí a vôní je pritom minimálne v prípade ovocia jednoduchý: stačí želírovať, zavárať a mraziť.  

Uchovávanie potravín sme riešili už v dobe kamennej

 

Mať dostatok potravín v zásobe bola vždy základná ľudská potreba. Niektoré výskumy poukazujú  na to, že už naši predkovia v paleolite vedeli, že uchovávanie potravín v chlade, ich sušenie či údenie  pomôže predĺžiť ich životnosť. Neskôr začali na konzerváciu používať aj soľ. Rimania konzervovali ovocie v mede. Skutočnú revolúciu v uchovávaní potravín však priniesol až francúzsky vynálezca Nicolas Appert, ktorý koncom 18. storočia vynašiel techniku sterilizácie. Vedomosti sa odvtedy samozrejme posunuli a dnes máme oveľa viac možností, ako uchovávať potraviny na horšie časy.

Zavárať sa dá takmer všetko

Nakladaná a zaváraná zelenina je ideálnym osviežením zimného jedálničku. Nehovoriac o domácich kompótoch a džemoch z domáceho ovocia, ktoré sú istotne zdravšie, ako tie kupované a stopercentne zdravšie, ako sladkosti z obchodov. Pripraviť si zásobu džemu pre seba a rodinu je dnes navyše otázkou hodinky aj s prípravou a upratovaním. Vďaka produktom na želírovanie s obsahom pektínu stačí džem variť približne 15 minút.

Domáci džem je dobrým darčekom

Pri príprave domácich džemov dbajte na dodržanie správneho pomeru medzi množstvom ovocia, cukrom a želírovacím cukrom. Dávajte si tiež pozor na výber kvalitného a dozretého ovocia – nahnité a nezrelé kúsky z dávky vyhoďte. Nádoby na džem dôkladne sterilizujte, inak hrozí, že v decembri nebudete mať čím potrieť vianočné čajové pečivo. Vydarený džem so správnou chuťou a hustotou  môže slúžiť aj ako originálny darček pre rodinu či priateľov. Ak chcete prekvapiť, siahnite po netradičných kombináciách s rebarborou, šípkami, brusnicami, zázvorom či citrusovými plodmi.

Inšpirácie na sladké zaváraniny:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
SÚŤAŽ: Vyhrajte balíček pomocníkov na pečenie za recept na vaše obľúbené zemiakové jedlo
Naozaj štedrý balíček od Dr. Oetker za chutný zemiakový recept!
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Vianočné perníkové cappuccino
Pravidlá propagačnej súťaže na facebookovej stránke Dobruchut.sk - Vianoce druhý týždeň
Pravidlá propagačnej súťaže na facebookovej stránke Dobruchut.sk
Linecké koláčiky
Pravidlá propagačnej súťaže na facebookovej stránke Dobruchut.sk - Vianoce tretí týždeň
Pravidlá propagačnej súťaže na facebookovej stránke Dobruchut.sk
VEĽKÁ VIANOČNÁ SÚŤAŽ o ceny v hodnote 1 000 Eur: Stačí pridať recept a ste v hre o perfektné ceny!
VEĽKÁ VIANOČNÁ SÚŤAŽ o ceny v hodnote 1 000 Eur: Stačí pridať recept a ste v hre o perfektné ceny!
Veľká vianočná súťaž je tu! Pustite sa (nielen) do vianočného pečenia, ale aj varenia, pošlite nám svoj...
VEĽKONOČNÁ SÚŤAŽ: Pošlite nám vaše krásne veľkonočné recepty a my vás odmeníme!
VEĽKONOČNÁ SÚŤAŽ o ceny v hodnote 300 Eur: Pošlite nám vaše krásne recepty a my vás odmeníme
Veľkonočné sviatky sú už za rohom a preto sme si pre vás pripravili aj krásne ceny, ktoré môžete získať...