Pridať recept

Súťaž: Smoothies boom

Sójové smoothie s granátovým jablkom a čučoriedkami
fotogaléria
Sójové smoothie s granátovým jablkom a čučoriedkami
Zdroj: Alpro
Osviežujúce a lahodné smoothies sa stali v posledných rokoch veľkým hitom. Obľúbili si ich nielen tí, ktorí sa snažia zhodiť nejaké kilogramy, či vyznávači zdravého životného štýlu. Smoothies sa udomácnili v jedálničkoch mnohých ľudí. Sú synonymom rýchlych a zdravých raňajok alebo akéhokoľvek iného jedla. Zasýtia a dodajú energiu na niekoľko hodín a fantázii sa pri ich tvorbe medze nekladú ani zďaleka.

*SMOOTTHIE SÚŤAŽ*

Pridajte váš obľúbený recept na smoothie a vyhrajte jeden z troch balíčkov noviniek od firmy Alpro.

Pravidlá súťaže

Do súťaže sa môže zapojiť každá čitateľka alebo čitateľ magazínu Dobruchut.sk jednoduchým spôsobom. Stačí od 18.7.2016 do 7.8.2016 pridať na www.dobruchut.sk vlastný recept na smoothie s vlastnou fotkou alebo vlastný fotorecept s vlastnými fotkami. Recept musí byť zaradený aj do súťažnej kategórie Smoothie boom. Autor môže počas trvania súťaže pridať neobmedzené množstvo receptov.

Do súťaže budú zaradené len recepty pridané počas trvania súťaže. Výhercov vyhlásime v pondelok 8.8.2016. Víťazi budú vyžrebovaní. Nárok na výhru zaniká, ak výherca nereaguje (spätným zaslaním poštovej adresy) na informáu o výhre zaslanú e-mailom najneskôr do 7 dní od odoslania e-mailu zo strany Dobruchut.sk.

Melónovo-kokosové smoothie s jahodami a koriandrom
fotogaléria
Melónovo-kokosové smoothie s jahodami a koriandrom
Zdroj: Alpro

Dužina vás zasýti i dodá vlákninu

 

Smoothie je hustý rozmixovaný nápoj z ovocia alebo zeleniny. Netreba si ho mýliť s džúsom, pretože ovocie i zeleninu nelisuje. Lisovaná šťava z ovocia má málo vlákniny. To, čo považuje 100%-ný džús za odpad – dužina sa v smoothie rozmixuje. Dostatočne veľa jej majú najmä plody s jedlou šupkou. Dužina ovocia i zeleniny je nielen zdravá ale aj skvele zasýti.

Príprava je jednoduchá

Tieto sýte nápoje sú novou formou, ako si vychutnať ovocie aj zeleninu. Aby sme získali potrebnú kombináciu, je potrebné do mixéra najprv naliať tekutinu. Voda sa používa veľmi málo a často je nahradená stopercentným džúsom, jogurtom, živočíšnym mliekom alebo rastlinným nápojom (napríklad chutnými nápojmi Alpro), kefírom alebo zmrzlinou. Napokon pridáme umyté a nakrájané ovocie. Nádobu nepreplňujte a pomaly pridávajte obrátky mixéra. Pre lepšiu konzistenciu pridajte do mixéra ľad. Najmä v horúcich dňoch vás smoothie s rozdrveným ľadom príjemne schladí. Ak nemáte doma smoothie mixér, postačí vám aj na prípravu tyčový mixér.

Mandľovo-vanilkové smoothie s melónom a marakujou
fotogaléria
Mandľovo-vanilkové smoothie s melónom a marakujou
Zdroj: Alpro

Správne kombinácie pomôžu tráveniu

Hoci je ovocie plné vitamínov a samo ľahko stráviteľné, keď sa stretne v žalúdku v nesprávnej kombinácii začne kvasiť. Aby ste tomu predišli, je potrebné vedieť zásady kombinovania. Preto, ak ovocie kombinujete vo vašom smoothie mixéry, malo by byť z tej istej skupiny – kyslé s kyslým: citrusové a lesné bobuľovité plody (jahody, maliny, černice, slivky), ananás; sladké so sladkým: banány, figy, datle, hrozno. Napokon majú svoju kategóriu aj polokyslé, ktoré je možné kombinovať s oboma skupinami. Do skupiny polokyslých patria: hrušky, jablká, broskyne, čučoriedky, marhule, broskyne či kiwi. Listovú a stonkovú zeleninu je možné skombinovať so všetkými skupinami. Ideálne sú listy špenátu či stonkový zeler.

Výhoda rastlinných nápojov v smoothie

Tak ako si vyberáte ovocie a zeleninu a ich vhodné kombinácie, je dôležité vedieť, s čím je najvhodnejšie a chutné smoothie zmiešať. Vyskúšajte rastlinné nápoje, ktoré sú vhodné aj pre tých, čo sú alergický na mlieko. Nápoje sú 100% rastlinné, ľahko stráviteľné a bezlepkové,  s prirodzene nízkym obsahom tukov a cukrov a sú zdrojom množstva vitamínov. Dnes už nájdete na pultoch rastlinné nápoje od výmyslu sveta, či už sú to mandľové, ryžové, ovsené, kokosové alebo dokonca chutné kombinácie mandľa-vanilka, kokos-mandľa alebo kokos-čokoláda. Pestrá a vyvážená strava je dôležitá pre zdravý životný štýl a pre udržanie dobrého zdravia. Tak začnite deň so smoothie. Viac na www.alpro.com

Smoothie recepty s rastlinnými nápojmi:

Viac smoothie inšpirácií nájdete tu

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...