Pridať recept

Dobite si energiu ovsenými vločkami!

Váš žalúdok určite ocení, že telu môžete dodať niečo zdravé, výživné, prospešné, ľahko stráviteľné a pritom veľmi chutné. Vločky dokážu telu dodať potrebnú energiu, zasýtiť ho na veľmi dlhú dobu, a preto sa stali vyhľadávanou potravinou ľudí, ktorí chcú schudnúť, pribrať alebo len dbajú na zdravý životný štýl. Vhodné sú najmä na raňajky a pripraviť sa dajú na 100-vky sladkých a slaných spôsobov, takže už žiadne výhovorky!

Viete čo všetko ovsené vločky obsahujú?

V ovsených vločkách nájdete vitamín B1, B2, B3, B6, vitamín E, K, kyselinu listovú a pantoténovú. Z minerálov sa v nich ukrýva draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, železo, sodík, mangán a meď. V 100 g ovsených vločiek obsahuje cca 364 Kcal, 15 g bielkovín, 60 g sacharidov, 6,5 g tuku a 10 g vlákniny.  

Zdraviu prospešné účinky ovsených vločiek

 

Ovsené vločky sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá zaisťuje správnu funkciu čriev, pomáha pri hemoroidoch, vredoch, rôznych poruchách trávenia a tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy. Pomáhajú upravovať krvný tlak, znižujú cholesterol v krvi a pôsobia ako prevencia proti srdcovocievnym ochoreniam a infarktu.  Stabilizujú hladinu cukru v krvi, čím sa rýchlejšie odbúravajú tuky z tela a zlepšuje sa metabolizmus človeka. Vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B a minerálnych látok, pôsobí ovos priaznivo na silné nechty, vlasy, čistú a zdravú pleť.

Ak ovsené vločky zmiešate s medom, zhotovíte si vynikajúcu masku na tvár, vhodnú najmä na mastnú pleť. Pomáhajú taktiež pri kožných problémoch s ekzémom, prinášajú úľavu od začervenania, svrbenia a bolesti.

U mužov pomáhajú ovsené vločky zvyšovať hladinu testosterónu, pôsobia teda ako afrodiziakum. Esenciálna aminokyselina tryptofán, ktorú vločky obsahujú dokáže bojovať proti úzkosti, napätiu, depresii, stresu a s poruchami spánku. Vitamín K je zase nevyhnutný na správnu zrážanlivosť krvi. Ich konzumácia umožňuje budovať svalovú hmotu a súčasne spaľovať tuky.

Aké si vybrať a kedy ich konzumovať?

Najznámejšie sú asi celé lisované ovsené jadrá, ktoré vo vode alebo mlieku veľmi rýchlo napučia a zmäknú. V obchodoch však už bežne nájdete aj jemnejšie pomleté vločky, ktoré sa pred lisovaním najskôr narežú a preto sú jemnejšie. Tie už nemusíte toľko žuť a v mnohých jedlách sú oveľa chutnejšie. Treťou variantou sú vločky z ovsenej múky, ktoré sa využívajú najmä ako výživa pre malé deti. Dodať by ste ich telu mali hlavne doobeda v podobe raňajok, desiaty alebo pred fyzickým športovým výkonom. Doplniť energiu nimi môžete aj po tréningu, avšak večer sa už jesť neodporúčajú hlavne ľuďom, ktorí si chcú udržať hmotnosť alebo schudnúť.

Ovsené vločky v kuchyni

Prípravu ovsených vločiek zvládne hravo aj malé dieťa, väčšinou sa pripravujú na sladko, ale dajú sa pripraviť aj na slaný spôsob. Najrýchlejší spôsob prípravy je ich zaliatie vodou, teplým alebo studeným mliekom. Už stačí pridať len nejaké ovocie, med, oriešky, semienka, kakao, škoricu, kúsok čokolády alebo kokos a skvelé raňajky každý deň na iný spôsob máte hotové.

Pridať si ich môžete aj do jogurtu alebo polievky ako závarku. Obľúbené sú aj ovsené placky, sušienky, koláče, chlieb, lievance alebo “overnight oats“. Bývajú súčasťou rôznych ovsených fit tyčiniek alebo müsli zmesí, ktoré len stačí zaliať mliekom.

Využiť sa dajú aj do mäsových plniek, rolád, sekanej alebo zemiakových placiek namiesto múky. Obaliť sa v nich dá aj mäso namiesto strúhanky. Vynikajúci je aj rozmixovaný banán s mliekom a ovsenými vločkami, vznikne nápoj, ktorý dobije človeku energiu na celé dopoludnie.

Fantázii a experimentovaniu sa naozaj pri vločkách medze nekladú! Avšak na zachovanie si mnohých cenných látok je výhodnejšie ich nevariť ani nijak tepelne upravovať.

Inšpirujte sa receptami s ovsenými vločkami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
4.10.2016 08:11 | |
+1 -2
Vločky používam len do varenia.
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...