Pridať recept

Ako si umixovať dobré smoothie? Ako vybrať smoothie mixér?

Smoothie - ovocné pyré, ktoré chutí každému.. Smoothie sa stalo trendom, Je to fajn, zdravé a z umixovaného pyré sa dá spraviť kaša, zmrzlina či nanuk. Kto by ho nemal rád? Nájdu sa deti, čo zelené smoothie nevypijú ani za svet. Toto sme doma prekonali. A smoothie u nás „fičí“ na akýkoľvek spôsob. Priznám sa počas tehotenstva som nemala k smoothie pozitívny vzťah. Bábätko zvyknuté na surovú a vegán - vegetariánsku stravu obľubovalo skôr šťavy, kokosovú vodu, alebo ak smoothie, tak fialové, ružové, červené alebo oranžové. Zato sme zjedli asi dve kilá ovocia denne :)

Ako uhasiť smäd zdravo?

  • Čistá voda, filtrovaná voda
  • Minerálna voda
  • Nepasterizované ovocné šťavy
  • Voda z mladého kokosu (aj namiesto energetických nápojov)
  • Smoothies ( vymixované ovocie, zelenina, byliny a vňate, proteíny)
  • Kvalitné hydratujúce čaje
  • Nápoje z kombuchy a liečivých húb

Pijete smoothie kvôli zdraviu a nielen od smädu?

Uhasiť smäd môžete rôzne. Otázkou zostane, či kombinujete zdravé nápoje, aby ste do seba dostali aj vitamíny. Vo vyššie menovaných nápojoch som zámerne vynechala kávu, energetické nápoje a alkohol. Hoci viem, že mnohí z nás im podľahnú rovnako ako sladeným nápojom z reklám.

Smoothie Povzbudenie
fotogaléria
Smoothie Povzbudenie
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Pitie smoothie sa stalo trendom vďaka liečivým účinkom a doplneniu energie. Na margo druhého zoznamu, ktorý energiu skôr odoberá a naozaj by sme príjem takýchto nápojov mali obmedziť na minimum, hlavne u detí. Dobre, káva môže v určitom zmysle dobiť energiu, ale na organizmus pôsobí dehydratujúco. Ale chápem, že vôňa kávy je fascinujúca a tiež ju mám rada. No ristretto, bez cukru a mlieka. Čistota chutí. Práve to sa mi páči na smoothie.

Je zložené len z čistých prírodných produktov. Môžete ho piť po celý deň. Ale najlepšie je ráno. Smoothie tak pol hodinu po zobudení naštartuje telo, doplní energiu, chutí, vonia. Netvrdím, že smoothie je lepšie ako šťavy. Tieto dve tekutiny sa dajú výborne kombinovať dokopy. Kým však odšťavovaním vytlačíte vlákninu, v smoothie zostáva. Pitie oboch má pre organizmus blahodarný význam, je veľa dobrých publikácií, ktoré vám jednotlivé kombinácie presne zacielia na zdravotný problém. Podobne ako v kombinatorike smoothie.

Čo s čím a ako kombinovať pri smoothie?

 

Viete čo? Začnite  stým, čo vám chutí. S ingredienciami, ktoré poznáte. Smoothie rovnako ako šťavy organizmus rýchlo strávi, preto sa aj vitamíny a minerály rýchlejšie dostanú do krvného obehu. Minule si niekto robil žartovné poznámky pri mojom výraze „organická voda“ z ovozelu. Áno, existuje voda z vodovodu a potom táto šťava – prirodzená voda z ovocia – organická, neupravovaná.

Smoothie Imunita
fotogaléria
Smoothie Imunita
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Technika mixovania, koľko stojí dobrý smoothie mixér?

Ak by sa vám zdalo zbytočné rozmýšľať ako mixovať a prečo si vybrať a aký mixér, táto otázka je naozaj dôležitá. Ak chcete začať a neviete či vydržíte s mixovaním, investujte do mixéra z bazáru, alebo do cestovného mixéra, ktorý má síce slabší výkon ale namixuje čo treba a investícia môže byť aj do 30 Eur.

Ak viete, že vám mixované veci chutia a to nemusia byť len smoothies, ale aj kaše z orechov a polievky, investícia do naozaj kvalitného mixéra je kľudne aj 300 – 700 Eur.

Smoothie Antioxidanty
fotogaléria
Smoothie Antioxidanty
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Pri mixovaní je dôležité, aby prístroj zvládol aj vňate, kde sa celulózne stonky často navinú pod nožom a buď začne mixér horieť, alebo sa „zadrhne“ a nevymixuje do hladkej kaše.  Mne sa oplatila investícia do vitamixu, dajú sa na ňom kombinovať „vázy“, namixuje hladko a bez námahy ľad ako i stonky špenátu a žihľavy či orechy a jadierka, alebo tuhšie sušené ovocie. Je fakt, že za 4roky ma nesklamal a mixujem niekoľko krát každý deň. Nie je to však jediný kvalitný mixér na trhu.

Pravdou je, že bežne dostupné „vázové“ mixéry v elektroobchodoch som zničila veľmi rýchlo a o kvalite mixovania ani nehovorím. Ďalším problémom pri mixovaní môže byť zahrievanie mixovanej zmesi. Pri výbere nového sa zamerajte aj na tento fakt, kvalitne vyrobený mixér by mal mať poistku, ktorá pri teplote zmesi vyššej ako 50 C° mixér sama vypne. Takto si zachováte živiny a nebudete mixovať len kvôli chuti.

Viete v akom poradí mixovať smoothie suroviny?

Mixujte vždy v poradí od najtvrdšej ingrediencie (mrkva, jablká, zeler, klíčky..),potom pridávajte vňate a bylinky a napríklad banán či avokádo pridávajte až na konci. Ak potrebujete doriediť vodou, pridať môžete samozrejme ľad či vodu z vodovodu, ale aj kokosovú a ovocné šťavy. Orechy a sušené ovocie pred mixovaním aspoň na polhodinu namočte.

Inšpiratívne recepty na chutné a výživné smoothie:

Všetky recepty na smoothie nájdete tu

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kubilu
8.8.2016 14:54 | |
+4 -3
1ivyn1 - trefa do čierneho! Ja teda smoothie nemusím, resp. je mi po nich špatne, práve kvoli kombinácii ovocie-zelenina-orechy-byliny-jogurt-....blablabla všetko...mám rada ovocie, zeleninu, orechy, jogurty, ale samostatne a hlavne tak, že chcem a potrebujem hrýzť, kúsať a nie "logať"...všetko toto je len módny trend. Zdravé je jesť všetko s mierou, hýbať sa a počúvať svoje telo. Keď mi raz cvikľa/špenát/avokádo nechutí, tak ho proste jesť nebudem a možu ma všetci okolo presviedčať, aké je to neskutočné zdravé.
Anonymný nick
26.7.2016 12:50 | |
+16 -3
mám otázku na odborníkov ohľadne stravovania: najmenej 25 rokov do mňa odvšadiaľ vyskakovali akože overené pravdy, že pri jednom jedle nesmieme nikdy spolu kombinovať ovocie a zeleninu. No a teraz odkedy existujú smoothie mixéry, tak už sa priam odporúča kombinovať všetko so všetkým? Ovocie, zeleninu, jogurt, ľad, proste úplne všetko, čo mrazák a chladnička v ten deň dá?A ešte sa mám naučiť, že práve toto mi dá energiu a zdravie? Prosím si vysvetliť tento dosť podstatný rozpor.
Podobné články
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Musím sa s vami podeliť o tento recept na koktail
Musím sa s vami podeliť o tento recept na koktail "OSÍ PÁS": Pite ho každý večer - nebudete ľutovať!
Jednoduchý, sýty a chuťovo fantastický! Tento perfektný koktail je vitamínová bomba na každý deň a pomáha pri chudnutí.
Božské raňajkové lúpačky
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Často na ne nemáme dostatok času ani energie. Preto vám...