Pridať recept

Cícer - ľahko stráviteľná strukovina, z ktorej nenafukuje!

Strukoviny sú súčasťou zdravých jedálničkov už od nepamäti, no cícer trošku upadol do zabudnutia. No opäť si našiel cestu na výslnie hlavne kvôli vegetariánom a postupne sa rozšíril ďalej, aj na taniere bežných ľudí. Mešec, ktorý svojim tvarom pripomína, má svoje opodstatnenie. Veľkou výhodou cíceru je to, že varením neprichádza o zdraviu prospešné látky a taktiež to, že patrí medzi najľahšie stráviteľné strukoviny, na rozdiel od fazule a hrachu, z ktorých Vás bežne nafukuje. Rozlišujú sa dva základné druhy cíceru a to desi, ktorý je tmavý a menší. Cícer kabuli má naopak väčšie a svetlejšie plody, ktoré bežne kúpite v sterilizovanej podobe.

Viete čo všetko cícer obsahuje?

Cícer v sebe ukrýva vitamíny skupiny B, vitamín A, K, C, E, kyselinu listovú a patoténovú. Z minerálov je v ňom zastúpený fosfor, draslík, vápnik, horčík, sodík, železo, zinok, selén, meď a mangán. Je bohatý hlavne na  omega6, ale aj omega3 mastné kyseliny, ktoré sú veľmi zdravé. Približne 100g cíceru má 160 Kcal, 9g bielkovín, 27g sacharidov, 8g vlákniny, 2,8 g tuku a 60% vody.

Zdraviu prospešné účinky cíceru

 

Cícer má vysoký obsah rastlinných bielkovín, ktoré môžu hlavne u vegánov a vegetariánov čiastočne alebo úplne nahradiť mäso. Neobsahuje lepok, takže potešíme všetkých “bezlepkáčov“, ale aj diabetikov. Pre vysoký obsah vápniku sa odporúča jesť ako prevencia voči osteoporóze všetkým ženám.

cícer
fotogaléria
cícer
Zdroj: dreamstime.com

Konzumovať by ho mali aj tehotné ženy, kvôli kyseline listovej, ktorá ovplyvňuje správny vývin plodu. Pánov zase potešíme správou, že cícer pôsobí ako afrodiziakum. Taktiež ako prevencia proti onkologickým ochoreniam a je vhodný pri srdcovo-cievnych problémoch. Vďaka veľkému množstvu vlákniny, zabraňuje vstrebávanie cholesterolu do krvi, pomáha spriechodneniu čriev, pozitívne pôsobí proti zápcham a žalúdočným ťažkostiam.

Zaradiť do jedálnička, by ho mali aj ľudia, ktorí trpia chudokrvnosťou, keďže obsahuje značnú časť dennej doporučenej dávky železa. Je nabitý antioxidantami, ktoré dodávajú pleti hebkosť, pružnosť a pevnosť. Pomôže aj s poruchami spánku, pretože obsahuje tryptofán, čo je aminokyselina, ktorá má upokojujúci účinok a navodzuje pokojný spánok. Látky, ktoré cícer obsahuje navodzujú pocit sýtosti, znižujú chuť do jedla, a preto je vhodný aj do diéty.

Hummus z cíceru
fotogaléria
Hummus z cíceru
Zdroj: dreamstime

Cícer v kuchyni

Táto strukovina je typickým príkladom toho, že aj za málo peňazí sa dá skvelo najesť. Vynikajúcou správou je aj to, že varením neprichádza o zdraviu prospešné živiny. Cícer môžete v obchode kúpiť sterilizovaný alebo sušený. Sterilizovaný má tú výhodu, že je mäkký a môžete ho ihneď použiť. Naopak suchý cícer sa ešte pred samotnou prípravou musí 8-12 hodín máčať vo vode a potom asi hodinu variť, aby bol dostatočne mäkký.

Suchý cícer môže byť namočený dokonca 2 dni pred samotným varením, aby stihol naklíčiť a “ožiť“. Týmto naklíčením sa po varení zlepší jeho jemná oriešková chuť, ale aj stráviteľnosť. Medzi najznámejšie pochúťky patrí cícerová polievka, kaša s názvom hummus, či vyprážané guľky s názvom falafel. Vynikajúcou pochúťkou sú aj rôzne pomazánky, čerstvé šaláty, prílohy, omáčky je aj chrumkavý cícer pečený v rúre posypaný soľou namiesto chrumkavých čipsov. Samozrejme sa dá využiť aj do sladkých koláčov, sušienok a dokonca sa z neho vyrába aj múka, ktorá sa dá použiť namiesto pšeničnej kdekoľvek.

Cícer so šunkou brokolicou a hrozienkami
fotogaléria
Cícer so šunkou brokolicou a hrozienkami
Zdroj: gurmanka

Inšpirujte sa receptami

zvyšné recepty nájdete TU.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...