Pridať recept

Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné

Dnešný kulinársky trend je obracať zrak viac k regálom s cudzokrajnými surovinami. Skúšať nové chute a recepty je lákavé, no niekedy zabúdame na poklady z kuchyne našich starých mám. Naučte sa variť s tradičnými surovinami, ktoré sú navyše cenovo dostupné. Objavte čaro potravín, ktorých mená sú pre nás bežné, no najmä sú zdravé. Osvojte si ich správnu prípravu a urobíte mnoho pre zdravie celej vašej rodiny. Poradíme vám, ktoré z nich by nemali chýbať vo vašom letnom nákupnom košíku.

Zázraky meno cuketa a zeler

Zeler využívali už starovekí Rimania, Gréci a Egypťania. Poznali jeho aromatickú chuť i vôňu, ktorú intenzívne zahrňovali do svojich pokrmov. Nenahraditeľné miesto mal aj v spálni, kde sa používal ako popredné afrodiziakum. Mnohí ho v súčasnosti označujú za vitamínovú bombu. Okrem draslíka, sodíka a horčíka, obsahuje aj dôležitý a obľúbený vitamín C. Vie pomôcť pri tráviacich ťažkostiach i problémoch s močovými cestami. Vďaka svojmu nízko kalorickému obsahu je vyhľadávanou surovinou do diétnych jedál, ideálne do nátierok a šalátov. 

Do kategórie jedinečných potravín sa určite radí aj cuketa. Ak ste si ešte nestihli vypestovať vzťah k tejto zelenine, je najvyšší čas tak urobiť. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny a až 91% vody. Obzvlášť atraktívna je jej rozmanitosť v kuchyni. Viete ju pripraviť na sto spôsobov, receptov je neúrekom. Mnohí však majú problém s jej tepelnou úpravou, kedy sa často stáva, že sa rozvarí. Ak chcete zachovať čo najviac cenných živín a požadovanú textúru, vyskúšajte jej prípravu v pare. Multifunkčné parné rúry Electrolux dokážu piecť a variť zdravým, šetrným a jednoduchým spôsobom, čím zachovajú všetky vitamíny a intenzívne chute.

Repa ako z rozprávky

Na prvý pohľad menej atraktívna surovina, no jej účinky sú výnimočné. Každá správna gazdiná by mala mať vo svojej špajze zavárací pohár s repou. Jej sladká chuť sa výborne kombinuje s aromatickými syrmi, napríklad ovčím, bylinkami a orechmi pri príprave osviežujúcich letných šalátov. Oproti ostatným pokladom zo sveta zeleniny, ani ona nezaostáva v liečebných účinkoch na ľudský organizmus. Svoje nenahraditeľné postavenie zastáva v liečbe onkologických ochorení.

Zelenina vladárov

 

O pozitívnych vlastnostiach póru sa vedelo už v starovekom Ríme. Sám cisár Nero veril, že mu jeho konzumácia pomáha posilňovať hlasivky. Dnes je vyhľadávaný predovšetkým pre svoje detoxikačné vlastnosti a ťažkostiach zažívacieho traktu. Samozrejme, aj jeho výrazná a nenapodobiteľná chuť nemôže byť opomenutá. Je výborný v príprave polievok, krémov, omáčok, šalátov a nátierok. K tomu šťavnatá kuracina alebo pečená ryba a nedeľný obed je vymyslený.

Electrolux rúra
fotogaléria
Electrolux rúra
Zdroj: Electrolux

Sladká bodka na záver

Vedeli ste, že marhuľa je ovocie, ktoré vám dokáže zlepšiť náladu? Svojím zložením pozitívne vplýva na celkovú pohodu organizmu. Vie odbúrať  vyčerpanosť, pocit únavy a nesústredenosť.  Ženy by mali spozornieť, pretože marhule brzdia aj proces starnutia a sú schopné regenerácie a tvorby nových buniek. Dajú sa využiť takmer na všetko, do sladkých i slaných jedál.

Správna úprava je dôležitá

Vitamínové bomby už poznáme. Rovnako dôležitá je ale aj ich správna úprava. Ak hľadáte takú, ktorá je zdravá, no zároveň neuberie na skvelej chuti – voľte jednoznačne pečenie v pare. Para totižto skvelo konzervuje chuť a živiny. Už po prvom zahryznutí cítite šťavnatosť a bohatosť pokrmu, nemusíte to vo výsledku preháňať s dochucovaním.

Dnes sú vám navyše k dispozícii moderné parné rúry, ktoré dokážu divy. Pri výbere tej svojej buďte náročný, oplatí sa to. Upustite od klasických rúr alebo parných hrncov a zainvestujte do kompaktnejších pomocníkov do kuchyne. Keďže technika pokročila, voľte úsporné a kvalitné spotrebiče. Napríklad multifunkčné parné rúry od Electroluxu, dokážu pripraviť rozmanité variácie jedál šťavnatej a prirodzenej chuti, a pritom zo zachovaním živín, minerálov a stopových prvkov.  To všetko za zlomok času a energie. Tajomstvo sa skrýva v kombinácii používania pary a teplovzdušného ohrevu. Ak chcete zažiť výraznú chuť hovädzieho steaku, filetu z lososa alebo chrumkavej zeleniny, či krehkého lahodného koláča, stavte na parné rúry Electrolux. Všetko o nich, ako aj o úprave jedla v pare si prečítate na www.peciemevpare.sk alebo www.electrolux.sk.

Napísané: 28.07.2016
Zdroj text: Electrolux

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...