Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Zázraky meno cuketa a zeler
Zeler využívali už starovekí Rimania, Gréci a Egypťania. Poznali jeho aromatickú chuť i vôňu, ktorú intenzívne zahrňovali do svojich pokrmov. Nenahraditeľné miesto mal aj v spálni, kde sa používal ako popredné afrodiziakum. Mnohí ho v súčasnosti označujú za vitamínovú bombu. Okrem draslíka, sodíka a horčíka, obsahuje aj dôležitý a obľúbený vitamín C. Vie pomôcť pri tráviacich ťažkostiach i problémoch s močovými cestami. Vďaka svojmu nízko kalorickému obsahu je vyhľadávanou surovinou do diétnych jedál, ideálne do nátierok a šalátov.
Do kategórie jedinečných potravín sa určite radí aj cuketa. Ak ste si ešte nestihli vypestovať vzťah k tejto zelenine, je najvyšší čas tak urobiť. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny a až 91% vody. Obzvlášť atraktívna je jej rozmanitosť v kuchyni. Viete ju pripraviť na sto spôsobov, receptov je neúrekom. Mnohí však majú problém s jej tepelnou úpravou, kedy sa často stáva, že sa rozvarí. Ak chcete zachovať čo najviac cenných živín a požadovanú textúru, vyskúšajte jej prípravu v pare. Multifunkčné parné rúry Electrolux dokážu piecť a variť zdravým, šetrným a jednoduchým spôsobom, čím zachovajú všetky vitamíny a intenzívne chute.
Repa ako z rozprávky
Na prvý pohľad menej atraktívna surovina, no jej účinky sú výnimočné. Každá správna gazdiná by mala mať vo svojej špajze zavárací pohár s repou. Jej sladká chuť sa výborne kombinuje s aromatickými syrmi, napríklad ovčím, bylinkami a orechmi pri príprave osviežujúcich letných šalátov. Oproti ostatným pokladom zo sveta zeleniny, ani ona nezaostáva v liečebných účinkoch na ľudský organizmus. Svoje nenahraditeľné postavenie zastáva v liečbe onkologických ochorení.
Zelenina vladárov
O pozitívnych vlastnostiach póru sa vedelo už v starovekom Ríme. Sám cisár Nero veril, že mu jeho konzumácia pomáha posilňovať hlasivky. Dnes je vyhľadávaný predovšetkým pre svoje detoxikačné vlastnosti a ťažkostiach zažívacieho traktu. Samozrejme, aj jeho výrazná a nenapodobiteľná chuť nemôže byť opomenutá. Je výborný v príprave polievok, krémov, omáčok, šalátov a nátierok. K tomu šťavnatá kuracina alebo pečená ryba a nedeľný obed je vymyslený.
Sladká bodka na záver
Vedeli ste, že marhuľa je ovocie, ktoré vám dokáže zlepšiť náladu? Svojím zložením pozitívne vplýva na celkovú pohodu organizmu. Vie odbúrať vyčerpanosť, pocit únavy a nesústredenosť. Ženy by mali spozornieť, pretože marhule brzdia aj proces starnutia a sú schopné regenerácie a tvorby nových buniek. Dajú sa využiť takmer na všetko, do sladkých i slaných jedál.
Správna úprava je dôležitá
Vitamínové bomby už poznáme. Rovnako dôležitá je ale aj ich správna úprava. Ak hľadáte takú, ktorá je zdravá, no zároveň neuberie na skvelej chuti – voľte jednoznačne pečenie v pare. Para totižto skvelo konzervuje chuť a živiny. Už po prvom zahryznutí cítite šťavnatosť a bohatosť pokrmu, nemusíte to vo výsledku preháňať s dochucovaním.
Dnes sú vám navyše k dispozícii moderné parné rúry, ktoré dokážu divy. Pri výbere tej svojej buďte náročný, oplatí sa to. Upustite od klasických rúr alebo parných hrncov a zainvestujte do kompaktnejších pomocníkov do kuchyne. Keďže technika pokročila, voľte úsporné a kvalitné spotrebiče. Napríklad multifunkčné parné rúry od Electroluxu, dokážu pripraviť rozmanité variácie jedál šťavnatej a prirodzenej chuti, a pritom zo zachovaním živín, minerálov a stopových prvkov. To všetko za zlomok času a energie. Tajomstvo sa skrýva v kombinácii používania pary a teplovzdušného ohrevu. Ak chcete zažiť výraznú chuť hovädzieho steaku, filetu z lososa alebo chrumkavej zeleniny, či krehkého lahodného koláča, stavte na parné rúry Electrolux. Všetko o nich, ako aj o úprave jedla v pare si prečítate na www.peciemevpare.sk alebo www.electrolux.sk.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.