Pridať recept

Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné

Dnešný kulinársky trend je obracať zrak viac k regálom s cudzokrajnými surovinami. Skúšať nové chute a recepty je lákavé, no niekedy zabúdame na poklady z kuchyne našich starých mám. Naučte sa variť s tradičnými surovinami, ktoré sú navyše cenovo dostupné. Objavte čaro potravín, ktorých mená sú pre nás bežné, no najmä sú zdravé. Osvojte si ich správnu prípravu a urobíte mnoho pre zdravie celej vašej rodiny. Poradíme vám, ktoré z nich by nemali chýbať vo vašom letnom nákupnom košíku.

Zázraky meno cuketa a zeler

Zeler využívali už starovekí Rimania, Gréci a Egypťania. Poznali jeho aromatickú chuť i vôňu, ktorú intenzívne zahrňovali do svojich pokrmov. Nenahraditeľné miesto mal aj v spálni, kde sa používal ako popredné afrodiziakum. Mnohí ho v súčasnosti označujú za vitamínovú bombu. Okrem draslíka, sodíka a horčíka, obsahuje aj dôležitý a obľúbený vitamín C. Vie pomôcť pri tráviacich ťažkostiach i problémoch s močovými cestami. Vďaka svojmu nízko kalorickému obsahu je vyhľadávanou surovinou do diétnych jedál, ideálne do nátierok a šalátov. 

Do kategórie jedinečných potravín sa určite radí aj cuketa. Ak ste si ešte nestihli vypestovať vzťah k tejto zelenine, je najvyšší čas tak urobiť. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny a až 91% vody. Obzvlášť atraktívna je jej rozmanitosť v kuchyni. Viete ju pripraviť na sto spôsobov, receptov je neúrekom. Mnohí však majú problém s jej tepelnou úpravou, kedy sa často stáva, že sa rozvarí. Ak chcete zachovať čo najviac cenných živín a požadovanú textúru, vyskúšajte jej prípravu v pare. Multifunkčné parné rúry Electrolux dokážu piecť a variť zdravým, šetrným a jednoduchým spôsobom, čím zachovajú všetky vitamíny a intenzívne chute.

Repa ako z rozprávky

Na prvý pohľad menej atraktívna surovina, no jej účinky sú výnimočné. Každá správna gazdiná by mala mať vo svojej špajze zavárací pohár s repou. Jej sladká chuť sa výborne kombinuje s aromatickými syrmi, napríklad ovčím, bylinkami a orechmi pri príprave osviežujúcich letných šalátov. Oproti ostatným pokladom zo sveta zeleniny, ani ona nezaostáva v liečebných účinkoch na ľudský organizmus. Svoje nenahraditeľné postavenie zastáva v liečbe onkologických ochorení.

Zelenina vladárov

 

O pozitívnych vlastnostiach póru sa vedelo už v starovekom Ríme. Sám cisár Nero veril, že mu jeho konzumácia pomáha posilňovať hlasivky. Dnes je vyhľadávaný predovšetkým pre svoje detoxikačné vlastnosti a ťažkostiach zažívacieho traktu. Samozrejme, aj jeho výrazná a nenapodobiteľná chuť nemôže byť opomenutá. Je výborný v príprave polievok, krémov, omáčok, šalátov a nátierok. K tomu šťavnatá kuracina alebo pečená ryba a nedeľný obed je vymyslený.

Electrolux rúra
fotogaléria
Electrolux rúra
Zdroj: Electrolux

Sladká bodka na záver

Vedeli ste, že marhuľa je ovocie, ktoré vám dokáže zlepšiť náladu? Svojím zložením pozitívne vplýva na celkovú pohodu organizmu. Vie odbúrať  vyčerpanosť, pocit únavy a nesústredenosť.  Ženy by mali spozornieť, pretože marhule brzdia aj proces starnutia a sú schopné regenerácie a tvorby nových buniek. Dajú sa využiť takmer na všetko, do sladkých i slaných jedál.

Správna úprava je dôležitá

Vitamínové bomby už poznáme. Rovnako dôležitá je ale aj ich správna úprava. Ak hľadáte takú, ktorá je zdravá, no zároveň neuberie na skvelej chuti – voľte jednoznačne pečenie v pare. Para totižto skvelo konzervuje chuť a živiny. Už po prvom zahryznutí cítite šťavnatosť a bohatosť pokrmu, nemusíte to vo výsledku preháňať s dochucovaním.

Dnes sú vám navyše k dispozícii moderné parné rúry, ktoré dokážu divy. Pri výbere tej svojej buďte náročný, oplatí sa to. Upustite od klasických rúr alebo parných hrncov a zainvestujte do kompaktnejších pomocníkov do kuchyne. Keďže technika pokročila, voľte úsporné a kvalitné spotrebiče. Napríklad multifunkčné parné rúry od Electroluxu, dokážu pripraviť rozmanité variácie jedál šťavnatej a prirodzenej chuti, a pritom zo zachovaním živín, minerálov a stopových prvkov.  To všetko za zlomok času a energie. Tajomstvo sa skrýva v kombinácii používania pary a teplovzdušného ohrevu. Ak chcete zažiť výraznú chuť hovädzieho steaku, filetu z lososa alebo chrumkavej zeleniny, či krehkého lahodného koláča, stavte na parné rúry Electrolux. Všetko o nich, ako aj o úprave jedla v pare si prečítate na www.peciemevpare.sk alebo www.electrolux.sk.

Napísané: 28.07.2016
Zdroj text: Electrolux

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...