Pridať recept

Ako spraviť dobrý kus-kus a čo k nemu?

Kus-kus je berberské slovo. Istotne ho ešte ručne pripravujú v severských krajinách Afriky, nie je to teda plodina ani obilnina, ale výrobok z krupice. Okrem tradičného bieleho kus-kusu dostať kúpiť celozrnný, alebo aj bezlepkový z pšena či ryže. Priznám sa, že ten ryžový mi vôbec nechutil.

Videla som o kus-kuse dokument. Bol podávaný vo veľkej plochej mise, jedáva sa aj rukami. Ľudia sedeli okolo misy na koberci a jedli. Poznám kombináciu napríklad baranieho mäsa a zeleniny, vždy prevoňaný omáčkami aromatických bylín. Niekde sa jeho biela farba dofarbuje šafránom. 

Dlho som mu nevedela prísť kus-kusu na chuť kým som sa ho nenaučila robiť poriadne. Tak nie je to úplne ako by sa mal, lebo mi chýba naparovacie sito, ale pomohla kanvica s horúcou vodou J. Väčšina výrobkov na našom trhu je aj tak iba v instantnej forme, preto tá horúca voda úplne stačí.

O kus- kuse je nakrútený aj výborný film, pozrite si ho. Kus-kus je skvelý ako príloha alebo pre nás vegetariánov ako hlavné jedlo. Skúste tento môj recept spraviť po svojom a kus-kus si zamilujete.

Paradajková omáčka aj ku kus-kusu
fotogaléria
Paradajková omáčka aj ku kus-kusu
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

Príprava kus-kusu

Ingrediencie

  • 300 g kus - kusu (celozrnný)
  • deci olivového oleja
  • 2PL sezamového oleja
  • za hrsť čiernych sezamových semienok
  • 1 PL morskej soli
  • petržlenová vňať alebo vňať koriandra

 

Dajte zovrieť vodu :)

Postup na prípravu

Hotový kus-kus prisoľte a pridajte oleje, sezamové zrniečka a pred podávaním aj nasekané vňate. Ak ho budete podávať s mäsom, do kus- kusu môžete pridať aj nasekanú mätu. Nabudúce môžete pridať jadierka, orechy, nastrúhanú zeleninu a pod...Kus-kus sa dá pripraviť nasladko aj naslano. 

Recepty na kus-kus

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
3.9.2016 09:05 | |
+0 -0
Odkedy sú SEVERSKÉ KRAJINY v Afrike??????
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...