Pridať recept

Súťaž: Rozpáľ to na grile

Ak ste doteraz tomuto gastro trendu nepodľahli, rýchlo sa to zmení. Vôňa grilovaného jedla si podmaní doslova každého. Rýchla príprava, čas strávený na vzduchu a atmosféra kruhu najbližších tvorí spolu jedinečnú atmosféru. Na grile sa dnes dá pripraviť takmer všetko. S obľubou grilujeme mäso, klobásy, ryby aj zeleninu. Medzi najobľúbenejšie jedlo pripravené na grile právom radíme hamburger, ktorý bol kedysi jedlom robotníkov, no v súčasnosti sa teší veľkému úspechu v populácii po celom svete.

Hamburger je z Európy

Hamburger vznikol v Hamburgu. Málokto to vie, nakoľko sa toto rýchlo pripraviteľné jedlo spája najmä so životným štýlom Američanov.  Pravdou však je, že recept na mäsové placky vznikol v Nemecku a do Ameriky sa dostal až v 19. storočí spolu s príchodom nemeckých imigrantov.  Zrýchlenie životného štýlu zapríčinilo aj dopyt po rýchlom občerstvení,  ktoré v ideálnom prípade vezmete do ruky a zjete po ceste. Nápad vložiť mäso do žemle a vytvoriť fenomén hamburgeru ako najpredávanejšieho rýchleho občerstveniu na sveta tak bezpochyby patrí Američanom.  Ako všetko vo svete aj vývoj hamburgeru prechádza rôznymi zmenami. Azda najvýraznejšou je skutočnosť, že hamburger sa dnes stal súčasťou jedálnych lístkov vychýrených reštaurácií. Jeho príprave pozostáva najmä z výberu kvalitných surovín a obľúbených omáčok, ktoré dotvoria tú správnu chuť.

***Súťaž Rozpáľ to na grile****

Pridajte na www.dobruchut.sk váš overený recept aj s praktickými fintami na prípravu vášho obľúbeného jedla na grile a ste v hre o sadu grilovacích omáčok a horčice Hellmann´s. Recept pridajte aj do súťažnej kategórie Grilovačka s Hellmann´s. Vaše recepty s fotkou môžete pridať do 4.9.2016. Výhercov vyžrebujeme a výherné recepty zverejníme 5.9.2016.

Tipy pre grilovacích majstrov 

  • Nakrájané plátky mrkvy a kalerábu namočte na niekoľko minút do ľadovo studenej vody. Zelenina sa mierne napučí, skrehne, a v šaláte bude chrumkavá.
  • Aby bolo mäso po ugrilovaní šťavnaté a mäkké, je vhodné ho dopredu namarinovať (na niekoľko hodín až dní). V tomto prípade mäso dopredu nesoľte! Soľ vyťahuje šťavu a mäso by mohlo byť po upečení suché. Pokiaľ sa jedná o väčšie kusy mäsa, ktoré grilujete vcelku, osoľte mäso tesne pred tým, než ho položíte na gril. Pokiaľ grilujete jednotlivé porcie, osoľte ich po ugrilovaní.
  • Glazovanie - je doladenie mäsa počas grilovania. Výsledkom je, že mäso, steaky, kuracie krídla, ryby... majú po ugrilovaní na sebe lesklú voňavú a chutnú glazúru. Ideálnymi glazúrami sú omáčky s obsahom cukru alebo medu či melasy, ktoré na teple skaramelizujú, budú do zlata a ich konzistencia vytvorí lesklý povlak – glazúru.
  • Pred tým, než mäso vložíte na gril je potrebné ho dôkladne rozpáliť. Bez ohľadu na jeho typ (plyn, lávové kamene, drevené uhlie...) Grilovací rošt nikdy neumývajte, pretože pri ďalšom grilovaní sa väčšinou pokrmy na neho prilepia. Pokiaľ je veľmi znečistený, stačí ho očistiť drôtenkou a potom pred grilovaním nechať ,,vypáliť´´ - tzn. nechať rozpáliť na najväčšie možné maximum (napr. nechať ho priamo v plameňoch). Len čo je dokonale rozpálený a pripravený na grilovanie, môžete ho potrieť kúskom masti. Grilované potraviny sa neprilepia. 
  • Mäso – ideálnym mäsom na hamburgery je hovädzie s obsahom tuku okolo 20 – 25%. Je to z toho dôvodu, že počas grilovania sa tuk rozpúšťa, mäso tým zostáva šťavnaté (nevysušuje sa). Pokiaľ máte možnosť, kúpte vyzreté mäso. Je chuťovo výraznejšie a ďaleko krehkejšie a šťavnatejšie.
  • Mäso je dobré 2x namlieť. Potom je potrebné ho rukou doslova umiesiť, ako cesto. Vznikne lepivá konzistencia hmoty, tuk aj bielkovina sa výborne spoja dohromady. S takto pripraveným mäsom sa výborne pracuje. Hamburgery dobre držia tvar a pri manipulácii na grile neprepadnú cez grilovací rošt.
  • Mäso na burgery solíme až po jeho tepelnej úprave. Soľ je hygroskopická (vyťahuje šťavu a vlhkosť z mäsa). Keď mäso osolíme po upečení, zostane v ňom ďaleko viac šťavy a chuti.

hellmans sutaz
fotogaléria
hellmans sutaz
Zdroj: Reklamné foto

  • Vytvarované placky z mäsa pokladáme na rozpálený gril, aby sa bielkovina na povrchu zatiahla a zapiekla. Šťava zostane vo vnútri (aby sa mäso nezačalo dusiť a vypúšťať šťavu). Plátok mäsa otáčame. Skúsenému "gril majstrovi " stačí hamburger otočiť 1x. Po upečení ho dáme na teplé miesto (cca 55 °C) na cca 5 minút odležať. Je to opäť na uchovanie šťavnatosti mäsa.

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dobruchut.sk
12.9.2016 21:10 | |
+0 -0
Ospravedlnujeme sa, nedopatrenim sme zverejnili vyhercov az dnes http://dobruchut.azet.sk/clanok/35402/vyhercovia-sutaze-rozpal-to-na-grile/
sedita123123
9.9.2016 18:16 | |
+2 -0
A kde sú prosím výhercovia súťaže?
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...