Pridať recept

Dokonalý cheesecake? Žiadny problém!

Keď u nás frčala bublanina, pečené buchty s lekvárom, v Amerike patril medzi najobľúbenejšie koláče práve cheesecake. Niet sa čomu čudovať, veď jeho príprava je veľmi jednoduchá a recepty na jeho prípravu sa dajú obmieňať podľa chuti a sezónnosti.

Čo je to ten „čískejk“?

Cheesecake je nepečený, ale aj pečený syrový zákusok, tvorený dvoma vrstvami. Prvú vrstvu obvykle tvoria rozdrvené sušienky a druhá vrstva je smotanová. Pripravuje sa na sladko - čokoládový, vanilkový, karamelový alebo ovocný. Vo svete však nájdete aj jeho slané variácie, ktoré obsahujú syr, čili, bylinky, morské plody ale aj tofu.

Odkiaľ sa tu vlastne vzal?

 

Mnohí ľudia sa mylne domnievajú, že cheesecake má svoj pôvod v New Yorku, ale v skutočnosti bol prvý cheesecake pripravený v Grécku na ostrove Samos. Bol považovaný za výborný zdroj energie, pochutnávali si na ňom športovci počas prvých olympijských hier v roku 776 pred naším letopočtom.

Tvarohový koláč s jahodami
fotogaléria
Tvarohový koláč s jahodami
Zdroj: dreamstime

Pôvodný recept pozostával len z troch surovín a to zo syru, medu a pšeničnej múky. Cheesecake sa upiekol, nechal vychladnúť a následne podával. Keď Rimania dobyli Grécko, recept na cheesecake bol jednou z koristí vojny. Postupne prešiel niekoľkými vylepšeniami a keďže Rimania postupne rozširovali svoju ríšu, preniesli tento koláč aj do Európy. Veľká Británia a východ Európy začal experimentovať a vnášať tvarohovému koláču nové, hlavne regionálne suroviny. V tejto dobe však cheesecake vôbec nevyzeral tak, ako ho poznáme dnes.

Európania, ktorí odišli do Ameriky si odniesli recept na cheesecake so sebou. Smotanový syr, z ktorého sa dnes cheesecake pripravuje bol americký výmysel. V roku 1872 v New Yorku sa farmár pokúšal napodobniť francúzsky syr Neufchatel, namiesto toho však vytvoril nový smotanový syr, ktorý sa o 3 roky začal distribuovať do obchodov pod názvom Philadelphia cream.

Malinový cheesecake
fotogaléria
Malinový cheesecake
Zdroj: dreamstime

Klasický New York style Cheesecake je čistý, nie je na ňom žiadne ovocie, čokoláda ani karamel. Všetky tieto dobroty sa podávajú buď na boku, alebo sa nimi preleje priamo na tanieri pred servírovaním. Už v roku 1900 bol tento koláč tak populárny, že v New Yorku mala každá reštaurácia v ponuke vlastnú verziu tejto dobroty. Samozrejme existujú rôzne obmeny, v Chicagu doň pridávajú kyslú smotanu, Taliani používajú syr Ricotta, Gréci syr alebo mizithra, Nemci tvaroh, Japonci kukuričný škrob a vaječné bielky.

Dokonalý cheesecake? Žiadny problém!

Pri miešaní zmesi je ideálne používať metličku, je možné použiť aj robot, no dajte si pozor na rýchlosť. Do zmesi by sa nemalo dostať veľa bubliniek, ak sa tam dostanú, buchnite pred pečením naplnenou formou o stôl. K syru pridávajte najskôr cukor a miešajte, dokým sa úplne nerozpustí. Až potom postupne po jednom pridávajte vajíčka. Skôr než cheesecake vložíte do tortovej formy, zvonku ju poriadne obaľte alobalom, do trúby potom vložte formu v pekáči naplnenom vodou. Pečenie vo vodnom kúpeli je nutné preto, aby cheesecake nepraskol a nevysušil sa. Pri pečení neotvárajte dvierka na trúbe, pretože by sa mohol celý koláč prepadnúť. Za žiadnych okolností by Vás nemal napadnúť ani test špajdľou. Upečený cheesecake nemá byť hnedý, má byť trasľavý, tú správnu konzistenciu a pevnosť získa až v chladničke. Upečený ho nechajte vo vypnutej pootvorenej rúre vychladnúť, teplotným šokom by mohol opäť prasknúť. Keď je úplne vychladnutý, vložte ho na noc do chladničky a na druhý deň servírujte.

Karamelový cheesecake
fotogaléria
Karamelový cheesecake
Zdroj: dreamstime

Originálny New York-Style Cheesecake

  • Korpus:
  • 200g sušienky (Bebe, maslové...)
  • 120g maslo
  • Plnka:
  • 600g smotanový syr Philadelphia (Ricotta, Mascarpone, tvaroh...)
  • 250g práškový cukor
  • 1 KL vanilková esencia
  • 1 KL citrónová kôra
  • 4 ks vajce
  • 200 ml kyslá smotana

Rúru si dajte vyhriať na 200°C a formu poriadne zvonku obaľte alobalom. Sušienky rozdrvte alebo najemno pomeľte, zmiešajte ich s maslom a touto zmesou naplňte formu. Korpus vo forme riadne utlačte a vložte stuhnúť do chladničky. V miske si zatiaľ zmiešajte krémový syr a práškový cukor. Potom pridajte vanilkový extrakt, citrónovú kôru, kyslú smotanu a nakoniec po jednom vmiešajte vajíčka. Pripravený smotanový krém navrstvite na korpus, formu vložte do pekáča s vodou a cheesecake pečte pri tejto teplote 10 minút. Potom teplotu znížte na 110°C a pečte ešte cca 70 minút. Upečený cheesecake nechajte v rúre vychladnúť a potom ho vložte do chladničky. Ak sa budete držať vyššie uvedených tipov určite pripravíte dokonalý cheesecake! Vynikajúci je čistý, ak však chcete, môžete ho na tanieri preliať čokoládou, karamelom alebo horúcim ovocím.

Inšpirujte sa aj inými receptami prípravu cheesecakes:

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...