Pridať recept

Cesta podzemnej vody

Voda je pre náš život veľmi dôležitá. Pre život na zemi predstavuje základ. Bez nej by sme prežili sotva pár dní. Nesúvisí s ňou len dehydratácia organizmu, ale aj rozšírenie chorôb či nemožnosť vypestovať základné potraviny. Napriek tomu si ju nevážime a o vodné bohatstvo sa dostatočne nestaráme. Stredná Európa patrí k svetovým veľmociam, čo sa bohatstva podzemnej vody týka. Viete, ako sa dostáva voda z pod zeme priamo k nám?

Aj Afrika skrýva veľké vodné bohatstvo

Stačí predsa potočiť vodovodným kohútikom a tečie, koľko potrebujeme. Napriek tomu si ju nevážime a znečisťovaním meníme jej chemické zloženie, biologické a fyzikálne vlastnosti. Intenzívna lodná doprava, znečisťovanie vôd a rybolov má za následky vyhynutie vzácnych vodných živočíchov. Európa si na nedostatok vody sťažovať naozaj nemôže na rozdiel od Afriky, ktorá sa vždy považovala za vyprahnutú a suchú. Kvalitná voda chýba takmer osemsto miliónom ľudí a väčšina z nich žije práve v Afrike. Vedci však tvrdia, že pod rôznymi časťami Afriky sa nachádza obrovská zásoba pitnej vody. Problém však predstavuje to, ako sa k nej dostať a ako ju prerozdeliť. Voda je častokrát v Afrike dôvod konfliktu a veľkej migrácie obyvateľstva.

Cesta podzemnej vody

 

A ako si vôbec máme predstaviť spomínanú zásobáreň vody priamo pod zemou? Vysvetľuje hydrogeológ RNDr. Vojtěch Kněžek: „Zásoby podzemnej vody si nepredstavujte ako nejaké nádrže pod zemou, teda podzemné priestory vyplnené vodou, či podzemné jazerá. Voda je tu zhromažďovaná v puklinách horninového masívu, ktoré sú väčšinou veľmi drobné až vlasové, ktorých je nesmierne množstvo. Nemožno rozprávať ani o „križovaní prameňov“, ako pri svojej činnosti často používajú prútikári. Voda pod zemou sa v žiadnom prípade nevyskytuje v nejakých potrubiach, ktoré sa niekde krížia.“ K doplňovaniu zásob podzemnej vody dochádza infiltráciou zrážkových vôd do zvetralinového plášťa, prakticky na celej ploche územia. Infiltrované vody potom postupujú gravitáciou dole. Nečistoty z vody filtrujú jemné póry hornín, ako tomu je napríklad pri vode z hlbín Adršpašsko-teplických skál, pre spotrebiteľov známa ako Toma Natura. Cez priepustný pieskovec presakuje ako cez ten najjemnejší filter až do hĺbky stoviek metrov a  vytvára artézske studne. Následne bez akejkoľvek úpravy z artézskeho vrtu putuje nerezovým potrubím hlboko pod povrchom zeme priamo do fliaš. Vodný zdroj je natoľko výdatný, že zásobuje pitnou vodou široké okolie a nielen to – v podobe pramenitej „živej“ vody Toma Natura i celú Českú a Slovenskú republiku.

Minerálna vs pramenitá

Na trhu sa stretávame s vodami zodpovedajúcimi svojim názvom "voda pramenitá" alebo "voda minerálna". Pre každodenné pitie je pre ľudský organizmus najlepšia voda priamo z lona prírody. Neobsahuje žiadne prvky a zlúčeniny a neprešla žiadnou chemickou úpravou. Je to „živá“ voda, teda pramenitá voda z podzemného prameňa. „Niektoré pramene sa rôzne filtrujú, zbavujú sa síry, mangánu, arzénu či železa a ožarujú sa (to platí i pre minerálne vody), aby sa vyhovelo prísnym kritériám a limitom stanovujúcim obsah dusičnanov a organických látok. Tu je rovnako dobré venovať pozornosť výberu, pretože tie skutočne najkvalitnejšie prírodné vody sú „živé“ a nepotrebujú vôbec žiadnu úpravu,“ poznamenal riaditeľ Toma Natura Pavel Vacek. Pri kúpe vody si vždy dôkladne prečítajte údaje na etikete. Pokiaľ nie je jasne uvedený zdroj vody a spôsob úpravy, radšej ju ani nekupujte. Minerálne vody pochádzajú z kontrolovaných a schválených podzemných zdrojov. Pri ich úprave nesmie byť použitý žiaden spôsob, ktorý by zmenil ich zloženie. Povolené je len odželeznenie, odsírenie, UV filtrácia alebo sýtenie oxidom uhličitým. Pri pravidelnom pití minerálok majte na pamäti ich pitie s mierou. Pre každodenné užívanie sú vhodné slabo mineralizované vody s obsahom minerálnych látok do 500 mg/l.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Moja svokra nikdy nedržala diétu, len začala piť príliš veľa vody. Odvtedy sa jej kilá jednoducho rozpúšťajú
Moja svokra nikdy nedržala diétu, len začala piť príliš veľa vody. Odvtedy sa jej kilá jednoducho rozpúšťajú
Môžete začať chudnúť aj bez diéty alebo tvrdého cvičenia. Je tu len jedna vec, na ktorú si musíme dávať veľký pozor.
Pohár vody
Perlivá a neperlivá voda - ktorá je zdravšia? Odpoveď vás prekvapí
Niektorí ľudia nedajú na perlivú vodu dopustiť. Iní už dávno prešli na neperlivú vodu. Je však sýtený...
Aký je rozdiel medzi džúsom, nektárom a ovocným nápojom? Mnohí ľudia majú mylnú predstavu
Aký je rozdiel medzi džúsom, nektárom a ovocným nápojom? Mnohí ľudia majú mylnú predstavu
Džús, nektár alebo nápoj? Mnoho ľudí nevidí rozdiel a považuje tieto produkty za jeden a ten istý. Sú však...