Pridať recept

Tajomstvo kávy - Objavili kávu kozy?

V tomto článku si nebudeme klamať. Káva je pre mnohých z nás zázrakom. Každodenným rituálom bez raňajok, s raňajkami, s bulvárom či novinami, s cigaretkou na balkóne, s kolegami - pre tých menej závislých, ktorí svoju prvú doprajú až v práci.

Máme radi Turka, Taliana aj Alternatívu. Občas sa nepodarí. Nemá takú krému, aby sa z nej nedalo veštiť. Občas v kaviarni dostaneme expresne expreso od neskúseného nádejného baristu. Veď nie každý deň je nedeľa, všakže? Napriek tomu ju ľúbime celou svojou šálkou!

Kaldi a jeho kozy

Málokto si z nás fajnšmekrov, samozvaných odborníkov a ostatní ľud pijúci kávu uvedomuje, že káva je vlastne ovocie. Ovocie, ktoré rastie na kríkoch. Najprv láka svojimi bielymi kvetmi a neskôr červenými bobuľami.

 

O tom, ako bolo objavená, existuje viacero príbehov. Najznámejší z nich sa odohráva už v 3. storočí a rozpráva o etiópskom pastierovi kôz menom  Kaldi ( preto tie kozy). Kaldi si všimol, že sa jeho kozy správajú divokejšie po tom, čo zjedli neznáme červené bobule.  Porozprával o tom opátovi z blízkeho kláštora. Samozrejme chlapi, hneď to chceli vyskúšať. Bobule zaliali vriacou vodou a nápoj vypili. Až neskôr si všimli, že pri modlitbách, ktoré trvali hodiny, neboli takí unavení, ako inokedy. Čo ich však prekvapilo ešte viac, bola náhoda, keď im nechtiac do ohňa spadlo zopár vetvičiek aj s bobuľami a okolím sa začala šíriť omamná aróma. Zrnká rozdrvili a skúsili si kávu zaliať takto. Nápoj už nebol taký kyslý a chutil oveľa lepšie. Nech to teda s jej objavením už bolo akokoľvek, po tomto objave, bola prababička dnešnej praženej kávy na svete.

Ranná šálka kávy? Ďakujme Holanďanom

Za kolísku kávy sa považuje Etiópia (východná Afrika). Odtiaľ sa rozšírila na blízky východ do Jemenu, v ktorom vznikli prvé kávové plantáže a neskôr, v meste Mokka aj jej centrum obchodu.

Postupne sa dostala aj do Arábie a Egypta. To už bolo jej pitie každodennou záležitosťou. Jej funklub sa rozšíril až do Mekky, ktorá bola už v tejto dobe dôležitým centrom. Práve tu vznikli prvé kaviarne a odtiaľ sa mali zvesti o nej dostať ďalej do sveta.

Vládcovia Jemenu však na to mali iný názor. Vedeli, aký poklad majú a prikázali vyvážať len už upražené zrnká. Tu nastáva ten okamih, kedy by sme sa mali poďakovať Holanďanom a ich šikovnosti. Jednému obchodníkovi sa kávovníky predsa len podarilo prepašovať na ostrov Jáve a tak si po dočítaní tohto článku, môžete dať ďalšiu. A my tiež.

Dostali ste chuť na kávu? Inšpirujte sa kávovými receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Kedy je najlepší čas dopriať si kávu? Nie je to hneď ráno po zobudení
Kedy je najlepší čas dopriať si kávu? Nie je to hneď ráno po zobudení
Ak pijete kávu hneď po rannom vstávaní, pijete ju v nesprávny čas. Toto odporúčajú odborníci.
Ako sa vlastne káva stáva bezkofeínovou? Je to vôbec skutočná káva?
Ako sa vlastne káva stáva bezkofeínovou? Je to vôbec skutočná káva?
Keď nás zasiahne kofeínový šok, zachvejeme sa a znervóznieme. Tí, ktorí kávu zle znášajú, často žiadajú...