Pridať recept

Oriešková quinoa z Bolívie - Bezlepková príloha, či hlavné jedlo

Quinoa pochádza z Južnej Ameriky. Na Slovensko sa dováža z Peru aj Bolívie, pestujú ju aj v Kolumbii či Ekvádore. V susedných Čechách ju pokusne vysadili na polia. Nedočítala som sa, ako pokus dopadol. Je to starodávna, nemodifikovaná „pseudo- obilnina“. Taká vzácna, že ju kedysi používali ako platidlo. Ani sa nečudujem má výbornú orieškovú chuť, ľahko sa trávi a je plnohodnotnou potravinou už od detského veku. Quinoa existuje vo viacerých odrodách a farbách. Najčastejšie kupujem mix, bielej a červenej a čiernej. Dostať ju v známej sieti drogérií ako i v každom bio obchode.

Quinoa - Plnohodnotná potravina

Máte z testu potravinovej intolerancie výsledok pozitívny na lepok? Quinoa je pre vás ako stvorená. Quinoa je bezlepková plodina plná bielkovín a aj preto sa stáva veľmi obľúbenou potravinou hľadačov dobrých a zdravých jedál.

Keďže obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, je vhodnou potravinou tých, ktorí jedia menej, alebo žiadne živočíšne proteíny. Obsahuje vitamíny ako thiamín, riboflavinu, beta – karotén, vitamín C. Ak nemáte dostatok železa, quinoa ho obsahuje, rovnako ako vápnik, magnézium a zinok...

Pre múdrych Inkov bola Matkou zŕn, pre nás vzácnou dovážanou súčasťou a tradíciou v rodinnom jedálničku. Teda, pre dospelých, deťom ju zatiaľ „natajnáša“ mixujeme, jej štruktúra si ich zatiaľ samostatne nezískala.)

Quinoa šalát s cviklou a belugou
fotogaléria
Quinoa šalát s cviklou a belugou
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Využitie quinoi

 

Quinoa sa dá naklíčiť, namočená namixovať do „raw“ krémov a nátierok, uvarená použiť do šalátov, polievok, ako príloha s inými ingredienciami k mäsovým aj nemäsovým jedlám. Dá sa z nej spraviť skvelé „quinotto“, teda spracovať ju rovnakým spôsobom ako talianske krémové risotto. Naslano.

Quinoa je výborná v koláčoch, dá sa umlieť na múku ale použiť i celá uvarená napríklad v kokosovom mlieku alebo v mlieku z quinoa. Z quinoa mám doma dokonca sladidlo. Je husté ako karamel, má karamelovú farbu a chutí deťom namiesto medu. Niežeby med bolo nutné nahrádzať, ale nie každý ho dobre toleruje.

Ako pripraviť quinou?
quinoa
fotogaléria
quinoa
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Podľa ilustračných obrázkov môžete vidieť, že quinoa mení svoj objem po naboptnaní vodou. Varením sa vytvoria malé „slimáčiky“ a quinoa „narastie“. Ak ju uvaríte v slanej vode, je nutné dať do hrnca dvakrát viac vody ako quinoa. Sem-tam ju premiešať pri varení.

Varí sa podľa množstva, 200g cca 15minút. Uvarenú quinou môžete piecť napríklad s karobom a jablkami (viď čoquina).

Ak som vás inšpirovala, niektoré z receptov na quinou nájdete v odkazoch:

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...