Dva „zdrawé“ recepty z repy. Červenej aj žltej.
Cviklu som si pre toto jedlo vybrala, lebo je ľahko dostupná a jej krásna štruktúra a dvojfarebnosť v rode sa dá pekne využiť. Tento recept sú vlastne dva recepty v jednom.
Prvým je naloženie žltej a bordovej cvikle do marinád, ktoré sa dajú uchovávať v chladničke a jesť ako príloha k hlavnému jedlu, ako šalát, mixnúť do smoothie, alebo do nátierok. Zámerne som cviklu marinovala, aby sa mierne potlačila jej zemitá chuť.
Druhým využitím je rozloženie marinovaných natenko nakrájaných plátkov - na spôsob carpaccia. Možno bude práve tento nápad dobrým dôvodom ako dať návšteve vyskúšať niečo nové, otvoriť pohľad do kuchyne surového jedla a pohrať sa s chuťami už na pohľad.
Tým, že sú ingrediencie použité bez tepelnej úpravy si zachovávajú na 100% svoju výživovú hodnotu a ich moc antioxidantov pomáha liečiť aj silné onkologické ochorenia.
Cvikla má protizápalový účinok, betadín pomáha pri funkcii pečene, kyselina šťavelová čistí telo od usadenín anorganického vápnika. Obsahuje vitamíny B, C, E, obsahuje horčík a draslík. Podľa mojich osobných skúseností s cviklou však nakladajte pri konzumácii opatrne.
Zdravý dospelý človek jej vraj môže zjesť denne len 200 ml (šťava), inak si to môžu odniesť obličky. Záchvat sa prejaví nevoľnosťou, hnačkou a vracaním, migrénou. Má to totiž silné detoxikačné účinky. Pri jej správnom používaní si upevníte imunitu, vrátite telu energiu a vraj podporuje optimizmus a dobrú náladu.. Tak si toto carpaccio možno užijete pre dobrý pocit a „Dobrú chuť“!
Ingrediencie a pomôcky pre dve osoby:
- 2 menšie guľaté cvikle – žltá a bordová
- 2 vákuovo uzatvárateľné poháre
- Krájač na tenučké plátky (cca 1 až 2 mm)
Na marinádu žltej cvikle si pripravte:
- dva deci jablkovej šťavy
- ďumbier
- pár lístkov citrónovej medovky
Pre bordovú cviklu využite:
- jesenné šípky zbavené zrniečok
- sušenú bazu a trs čerstvého rozmarínu
a zaliať vodou.
Ďalej si pripravte:
- 2 dozreté, sladké figy
- Za hrsť cviklových klíčkov a lístky medovky alebo stévie (pokojne použite aj bazalku, mätu alebo mladučkú žihľavu).
Postup:
Cviklu ošúpte a na krájači nakrájajte na tenučké kolieska. Do dvoch pohárov zarobíte marinády: do jedného nastrúhajte ďumbier (zázvor), vložte medovku a zalejte jablkovou šťavou. Vložte plátky a umyté šupky žltej cvikle.
Pre obmenu na marinádu môžete použiť mušt z bieleho hrozna, citrón, pomarančovú šťavu alebo aj med.
Do druhého pohára nasypte asi lyžicu sušených bobúľ bazy čiernej (nezameňte si ich s bazou chabzdovou), šípky zbavené zrniečok – využijeme ich ako zdroj vitamínov A, C, B, K a E a kopu iných pozitív. Ak nemáte bazu, použite černice alebo višne. Každý plod má svoju špecifickú chuť a tak možno zažijete niečo iné ako my ☺
Ingrediencie s cviklovými plátkami, umytými šupkami a skrojkami zalejeme vodou. Oba poháre uzavrieme a vložíme na pár hodín do chladu. Takto však vydržia aj pár dní a nájdete ich fantasticky chrumkavé.
Cviklové klíčky namočte do javorového sirupu (ak chcete použite med). Sirup po vytiahnutí klíčkov nevylievajte, použijete ho na záver ..
Na carpaccio potrebujete široký tanier, na ktorý si podľa fantázie poukladáte farebné kolieska cvikle. Cvikla ako aj figa obsahuje antioxidanty, svojou sladkosťou figa potláča zemitosť repy a tak sa výborne dopĺňajú.
Figy skrojte na mesiačiky a poukladajte na kolieska, doplňte lístkami stévie alebo medovky, jemne posoľte (lupienková soľ je úplná vychytávka práve pre takéto účely). Na figy alebo pod nimi usteľte cvikovým klíčkom a celé hniezdočko pokvapkajte javorovým sirupom.
Nemusíte sa báť soli a sirupu. Ich chute sa vám spoja a vytvoria niečo nezvyčajné. Tento recept je jednoduchý, svieži a zdravý. Krásne farebný a ja verím, že vám bude chutiť.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.