Pridať recept

Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!

Close up of rose hip berries and leaves on wooden table
fotogaléria
Close up of rose hip berries and leaves on wooden table
Zdroj: iStockphoto
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká chyba, pretože tieto červené bobule Vám ešte môžu počas zimných mesiacov poslúžiť, a to nielen na posilnenie imunity!

Šípková ruža je ker, na ktorom rastú šípky a je rozšírená po celej Európe a Ázii. Najlepšie sa jej darí na slnečných stráňach, no nájdete ju aj na okrajoch lesov a poľných cestách. Rastie jednotlivo, ale aj vo väčších hlúčkoch a vytvára nepriechodné húšte. Vetvy má posiate tŕňmi, kvitnúť začína v máji a je posiata bielymi až ružovkastými kvetmi. Plody šípkovej ruže - šípky majú rôzny tvar, veľkosť aj farbu od tmavo oranžovej až po tmavo červenú. Dozrievať začínajú na konci augusta až začiatkom septembra, no ten správny čas na zber je až na konci septembra. Šípky by pri zbere nemali byť prezreté, pretože prichádzajú o značnú časť vitamínu C. Zbierať by sa mali počas slnečných dní, ešte pred príchodom vlhkého jesenného počasia, inverzie a mrazov.

Fotorecept: Domáci šípkový čaj
fotogaléria
Fotorecept: Domáci šípkový čaj
Zdroj: rennatte

Viete čo všetko šípky obsahujú?

Z vitamínov sa v nich ukrýva vitamín A, B2, B3, B6, C, E, K, betakarotén, luteín, cholín, kyselina listová a pantoténová. Z minerálov v nich nájdete vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, zinok, meď a mangán. Nutrične má 100g čerstvých šípok cca 166 Kcal, 2g bielkovín, 37g sacharidov, 28g vlákniny, 31g vody a 0,25g tuku.

 

Zdravie ukryté v šípkach!

Pomôžu pri nachladnutí, dýchacích problémoch a taktiež pri zápale močových ciest. Pomáhajú budovať imunitu a chránia organizmus pred rôznymi vírusmi. Šípky sú prírodným liekom proti krvácaniu ďasien a paradentóze. Spevňujú cievy a uľavia od bolesti, ktoré spôsobujú kŕčové žily. Pektín a ovocné kyseliny pôsobia mierne močopudne a laxatívne. Šípkový čaj pomáha pri problémoch so zápchou a obličkami. Vedeli ste o tom, že šípky zásobujú naše bunky kyslíkom, zlepšujú sústredenie a pozitívne ovplyvňujú nervovú sústavu? Zo šípok sa dá pripraviť aj olej, ktorý vyhladí vrásky, pomôže s kožnými chorobami, vredmi a preležaninami. Stačí ak šípky pomeliete, zalejete kvalitným olejom a necháte 14 dní odstáť, potom olej precedíte a môžete ho začať smelo používať. Posilňujú sexuálny apetít a potenciu.

Šípkový čaj s medom
fotogaléria
Šípkový čaj s medom
Zdroj: BlazenaSadovska

Ktoré sú tie najlepšie?

Najlepšie šípky sú samozrejme tie, ktoré si sami nazbierate, pretože aspoň viete v akom prostredí rástli. Môžete spojiť príjemné s užitočným, prejsť sa po prírode a spraviť tak niečo pre svoje zdravie! Šípky sa odporúčajú sušiť celé, ale nič sa im nestane ani ak ich nasekáte alebo rozdrvíte. Najskôr ich musíte umyť, osušiť a očistiť. Sušenie by malo byť čo najrýchlejšie, použite nato sito a dobre vetrané miesto. Už takmer vysušené šípky sa dosušujú v sušičke alebo v rúre pri teplote maximálne 60°C. Správne usušené šípky majú sýtu červenú farbu. Skladovať by sa mali na tmavom a suchom mieste, najlepšie v uzatvárateľnej sklenenej nádobe. Po roku je opäť čas nato, aby ste si ich nazbierali a usušili nanovo, pretože časom strácajú svoje účinky. Samozrejme, ak nemáte čas na zbieranie a sušenie, môžete to vyriešiť návštevou lekárne. Tam obvykle dostanete aj celé, aj drvené šípky, ktoré sú už usušené a vhodné na použitie.

Šípkový lekvár
fotogaléria
Šípkový lekvár
Zdroj: najkucharka

Šípky a ich využitie v kuchyni!

Zo šípok sa dá sa z nich pripraviť kvalitné víno, sirup aj likér. Maškrtné jazýčky poteší marmeláda, pyré alebo sladký kompót. Šípková omáčka naopak fantasticky doplní divinu, hovädzie a bravčové mäso.  Najbežnejšie sa však zo šípok pripravuje čaj, ktorý sa dá pripraviť z čerstvých, ale aj sušených plodov. Nemal by sa však príliš dlho variť, lebo prídete o značnú časť vitamínu C.

Inšpirujte sa receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
jjsan
22.9.2016 10:44 | |
+10 -3
nemali by najprv prejst mrazom?
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...