Pridať recept

Súťaž: Upeč najchutnejší domáci chlieb alebo pečivo

Domáce jedlo chutí viac. Pravda rokmi overená naberá na dôveryhodnosti najmä kvôli skutočnosti, že sami najlepšie viete, čo si do domáceho jedlá dáte.

Tradícia z kysnutého cesta

Chlieb sa  vo svete objavuje už od roku 600 pred n.l., kedy sa v Grécku rozšíril kult bohyne úrody a poľnohospodárstva  Demeter.  Obyvatelia Grécka už vtedy verili, že prostredníctvom svojich vyslancov im bohyňa dala chlieb a naučila obrábať poľnohospodárske plodiny.  Do našich končín sa táto tradičná pochúťka dostala o niekoľko storočí neskôr. Traduje sa, že Slovania ho aj s názvom (hlaiba) prevzali od germánskych kmeňov v priebehu 2. – 6. storočia.  Na Slovensku sa našli archeologické vykopávky na Devíne, ktoré odhalili, že najstarším jedlom typickým pre naše územie  bola pražma, ktorá sa pripravovala pražením obilných zŕn. Vyrábali sa aj rôzne placky z nekvaseného a neskôr kvaseného cesta.

***Súťaž: Upeč najchutnejší domáci chlieb alebo pečivo***

Pridajte na www.dobruchut.sk váš overený recept aj s praktickými fintami na prípravu vášho  obľúbeného chleba alebo domáceho pečiva a ste v hre formu na pečenie chleba od KitchenAid.  Vaše recepty s fotkou môžete pridať do 2.10.2016. Výhercov vyžrebujeme a výherné recepty zverejníme 3.10. Recept zaraďte aj do súťažnej kategórie "Domáce pečivo"

Chlieb ako ho nepoznáte

domaci chlieb
fotogaléria
domaci chlieb
Zdroj: Kitchen aid

K najznámejším druhom chleba patrí viaczrnný, plnozrnný, cereálny, špaldový, ražný či zemiakový. V priemyselnej výrobe sa na dosiahnutie zlatisto-hnedého odtieňa používajú aj rôzne farbivá ako napríklad sladký karamel či pražená cigória, všetko dovolené potravinárske farbivá, ktoré neuškodia ani nemajú žiadnu vyživovaciu hodnotu. Práve preto sa v poslednej dobe teší veľkej obľube návrt k domácemu pečeniu chleba. Možno, že túžba po vedomosti čo všetko sa v chlebe nachádza, zdravotné dôvody, spomienka na detstvo u našich starých mám alebo len obyčajná radosť, ktorú si navodíte z prípravy domáceho chlebíka  prinavrátila domácemu chlebu svoje čaro.  Originálnym nápadom sa medze nekladú. Preto sa pri výrobe chleba môžete rozhodnúť z akej múky a akých doplnkových surovín ho doma vyrobíte.

 

Makovo-čerešňový chlieb 

Netradičný originálny domáci chlieb. Ozvláštnite si svoj jedálničke originálnym makovo-čerešňovým chlebíkom, ktorý chutí skvele samotný alebo s domácou marmeládou a hrnčekom horúceho kakaa. Recept pre vás pripravila: Bloggerka Michaela Šupáková

postup na prípravu

Makovo-čerešňový chlieb
fotogaléria
Makovo-čerešňový chlieb
Zdroj: kitchenaid_recepty

Inšpirujte sa receptami na prípravu domáceho chleba a pečiva

 
 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...