Pridať recept

Pasta fresca – čaro a tajomstvo čerstvo pripravených cestovín

Sofia Loren povedala, že je taká krásna vďaka jej milovaným špagetám. Kyprá, veselá, neskutočne ženská aj vo svojom , teraz už vysokom veku vyzerá úchvatne. Áno, Taliani si vedia užívať život aj v kuchyni. Dolce vita. Sladký život.

Milujem Taliansko a prežila som tam pár rokov, ich jednoduchý spôsob prípravy vynikajúceho jedla ma inšpiroval na celý život. A dnes si skúsime spraviť cestoviny. Jednoduché rezance robievala aj moja starká. Keby ich volala tagliatelle, asi by ich nikto nejedol, starký jedol len to, čomu rozumel :)

Rozdiel medzi slovenskými cestovinami, ktoré poznám je a tými talianskymi je v základnej ingrediencii - múke. Kým u nás doma zvykneme používať polohrubú a hladkú múku, aj špaldovú či celozrnnú, taliani používajú semolinu. Teda na krupicu namletú múku. Takto pripravené cestoviny lepšie držia tvar aj chuť, vďaka lepku sa nerozvárajú.

Moja kamarátka Táňa má v rodine mlynára a tí melú slovenskú tvrdú pšenicu práve pre Talianske cestoviny. Pre celiatikov, aby neprišli skrátka, sa už vyrábajú zmesi bez lepku a v na mojich kurzoch z nich vyšli výborné cestoviny. No nepáči sa mi, že zmesi obsahujú často chémiu. Pravdou je, že celiatické cestoviny, teda bezlepkové som zatiaľ z čistej múky neskúšala. Napríklad kukuričná semolina je dostupná, možno by sme mohli vyskúšať. Pokusne som robila gnocchi z kukuričnej semoliny a našej polohrubej špaldovej múky a boli výborné.

 

Cestoviny sa dajú umiesiť aj bez vajca, podobne ako pri pečení chleba, niekedy na veľké veci stačí málo. Len múka, soľ a voda. Múka na cestoviny sa dá už zamiešaná kúpiť.

Kulinársky tip

Dobré cestoviny sa hádžu do veľkého a širokého hrnca plného vody. Do horúcej, bublajúcej vody, osolenej v pomere cca na 1l 1 ČL soli. Aj čerstvé, aj kupované sušené. Taliani cestoviny nepremývajú studenou vodou, ale rovno pinzetou hádžu do panvice s omáčkou, aby vsiakla do cestovín a tie boli chutnejšie.

Domáce bezvaječné tagliatelle/rezance

Ingrediencie

Pomer zmesi múk je cca 2:1, viac sa dáva napríklad semolinovej múky "grano duro" (tvrdej pšenice), a semolinová jemná krupica. Ak použijete obyčajnú slovenskú múku, skúste špaldovú – rovnako pomer 2:1 hladká versus polohrubá. Soľ a vlažná voda.

Ak pridáte vajcia

Ja používam na 100g múky 1 žĺtok a na celú zmes potom ešte naviac jedno celé vajíčko (teda aj s bielkom). Pri miesení ich rozmiešané dávate do stredu zmesi a vody len minimum. V takomto prípade solíme nie vodu, ale vajíčka. Takéto cestoviny sú konzistenčne tuhšie, varia sa o 2 minúty dlhšie ako bezvaječné. A jasné – chutia inak, pre mňa lepšie.

Ako na prípravu domácich cestovín?

Samozrejme, každý má ten svoj vychytaný recept. Ak použijete kúpenú zmes, tak ju preosejte do misky ako všetky ostatné a do stredu urobte jamku.
Do jamky pomaly lejte vlažnú (nie studenú) osolenú vodu tak, že prstami alebo varechou zvnútra jamky vmiešavajte múku aby bolo cesto mäkké. Prestavte si, že ho budete vaľkať, teda tá konzistencia musí byť ako plastelína, nie ako guma.

Systém vmiešavania vody od stredu múky zabezpečí, že múka prijme práve toľko vody, koľko na cesto použijete. Múky vám takto môže zostať, tú preosejete a môžete znova použiť. Cesto premieste rukou, mixérom strácate čaro prípravy.

Ak máte cesta viac, rozdeľte ho na menšie časti, opäť spracujte miesením do menších bochníkov a rozvaľkajte natenko. Cesto nie je dobré skladovať v chladničke. Jeho príprava je naozaj rýchla  a jednoduchá, nakoniec, ak nemáte čas, výborné cestoviny dnes už dostanete hotové kúpiť v každom obchode.

Hotové cesto rozvaľkajte na 1mm a narežte na 1cm široké a po celej šírke cesta dlhé pásy. To sú „tagliatelle“. Ak by ste ich spravili  napríklad 2cm široké, to budú „papardelle“. Taliani majú preto toľko druhov cestovín, aby sa s nimi nenudili :) "Naozajstný význam majú spolu s použitými omáčkami, preto napríklad aj tie zárezy v „penne rigate“, aby sa do nich viac omáčky vsiakli aj keď budú redšie.

Na rezancové cestoviny sú vhodné hustejšie omáčky ako napríklad „puttanesca“-vajíčková, alebo „arrabbiata“ –pikantná paradajková, alebo pestá. Tieto názvy ma naučili rodené talianske mamy, takže nikoho nimi nechcem uraziť :)"

Hotové cestoviny môžete hneď hádzať do horúcej vody. Varia sa cca 2minúty. Tieto nebudú „al dente“ nakoľko ide o čerstvé cestoviny. Ak si kúpite hotové ako ja v nasledujúcom recepte, tie „al dente“ spraviť môžete. Cestoviny môžete zavesiť aj na drevený vešiak a vysušiť na slnku, alebo poukladať do sušičky, či namraziť v porciách v mrazničke. Nakoniec, možno práve rezač na cestoviny bude vhodným darčekom na Vianoce, čo poviete?

Uvarené cestoviny zmiešajte s olivovým, alebo repkovým olejom aby sa nezlepili, teda v prípade, že ich hneď nehádžete do omáčky.

Cestoviny nemusíte miešať len s vodou, zvykneme pridávať napríklad namixovaný špenát, mrkvu alebo cviklu alebo tekvicu, kurkumou alebo šafránom. Zvyknú sa podávať aj čierne cestoviny. Pozor vegetariáni či vegáni, farbené sú sépiovým atramentom, teda „krvou“ morského zvieratka. Farbiť môžete skúsiť aj doma, no opatrne, lebo atrament už z oblečenia tak ľahko nezmyjete. Na ruky v tom prípade odporúčam použiť rukavice. Ich koloratúra potom prekvapí aj s jednoduchou omáčkou či pestom.

Z tohto základného receptu si môžete vytvarovať rôzne cestoviny ako orecchiette, strozztapreti, alebo narezať na lasagne a pod 

Tip na rýchle cestoviny nájdete TU.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
15-minútové cestoviny na tie najchutnejšie spôsoby: Zásoba perfektných receptov pre zaneprázdnených, zamilujete
15-minútové cestoviny na tie najchutnejšie spôsoby: Zásoba perfektných receptov pre zaneprázdnených, zamilujete si všetky!
Hľadáte rýchle a chutné recepty na cestoviny? Tu ste správne! Máme pre vás 10 najpopulárnejších druhov...
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto plus nápady, ako ho ozvláštniť
Uvarte si s nami skutočnú delikatesu, ktorá bude hotová do pol hodiny. Tu je osvedčený recept užitočné rady,...
Musíte cestoviny prelievať studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Musíte cestoviny opláchnuť studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a potom ich zalejeme studenou vodou. Robili to tak už naše mamy a staré...