Pridať recept

Pečieme hore nohami - francúzsky Tarte Tatin!

Niektoré zo skvelých kulinárskych zážitkov, ako aj tento koláč vznikajú z menších chybičiek, ktoré sa v kuchyni občas stávajú. ¨La tarte des Demoiselles Tatin¨, takto nazývajú Francúzi, už aj u nás veľmi obľúbený obrátený koláč s karamelizovanými jabĺčkami. Svoje dostal po dvoch slobodných sestrách Caroline a Stephanie, ktoré po svojom zosnulom otcovi viedli v mestečku Lamotte-Beuvron vo Francúzsku maličký Hotel Tatin. Stojí priamo oproti železničnej stanici a je určený všetkým Parížanom, ktorý si prenajímajú lovecké panstvá okolo.

Jedna z legiend hovorí, že keď bol hotel preplnený hosťami Stephanie omylom uložila na dno formy rozpustené maslo, cukor a jablká. Keď si neskôr uvedomila, že zabudla dať na dno formy cesto nespanikárila, ale uložila ho na vrch už skaramelizovaných jabĺk. Koláč dokončila ako obvykle a práve vtedy vznikla táto svetoznáma pochúťka. Hostia tento koláč požadovali znovu a znovu, odvtedy je táto reštaurácia obráteným jablkovým koláčom preslávená Ešte dodnes je v tomto mestečku prvý týždeň v septembri venovaný oslavám sestier Tatinových.

Obrátený hruškový koláč
fotogaléria
Obrátený hruškový koláč
Zdroj: gurmanka

Zaujímavosťou je, že tieto sestry sa nikdy nevydali a nenapísali ani žiadnu kuchársku knihu, v ktorej by sa pôvodný recept na koláč nachádzal. Až v roku 1932 bohatá parížska rodina Vaudable preslávila koláč v reštaurácii Maxim. Jeden z členov rodiny v  reštaurácii Hotela Tatin ochutnal koláč sestier Tatinových, vyslal tam špióna a ten od záhradníka získal jedinečný recept. Keďže reštaurácia Maxim bola vo Francúzsku veľmi obľúbená, to čo sa podávalo tam, chceli mať v jedálničkoch aj ostatné reštaurácie. Takto Tarte Tatin dobyl nielen Paríž, celé Francúzsko, vlastne celý svet.

Ako nato?

Na cesto budete potrebovať 200g hladkej múky, 100g masla, 30g kryštálového cukru, 2 žĺtky a štipku soli. No a na karamelizované jabĺčka cca 6 jabĺk, ½ citrónu, 90g kryštálového cukru, 60g masla a štipku mletej škorice. Ak ste však veľmi lenivý tak môžete použiť krehké alebo lístkové cesto z obchodu, no už to nebude ten pravý Tarte Tatin.

 

Žĺtky vymiešajte s cukrom, v druhej miske zmiešajte maslo izbovej teploty s hladkou múkou a soľou. Na miešanie použite ruky, nebojte sa toho! Teraz by Vám mala vzniknúť hmota podobná mrvenička, pridajte žĺtka s cukrom a pokračujte. Výsledné cesto musí byť kompaktné, môžete si ešte pomôcť 2 lyžicami studenej vody. Hneď ako sa Vám podarí vykúzliť cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na 2 hodiny do chladničky.

Obrátený jablkový koláč
fotogaléria
Obrátený jablkový koláč
Zdroj: gurmanka

Jablká ošúpte a nakrájajte na rovnaké mesiačiky, ktoré pokvapkáte citrónovou šťavou. Keď budete cesto vyberať z chladničky dajte si vyhriať rúru na 200°C a vytiahnite veľkú panvicu, ktorá je vhodná aj do rúry. Cesto rozvaľkajte na o niečo väčší kruh ako obvod panvice.

Panvicu rozohrejte na strednej teplote, rozpustite v nej maslo a za stáleho miešania vsypte cukor. Miešajte a strážte si peknú hnedú farbu karamelu. Keď bude moc tmavý, cukor zhorkne a Vy si pokazíte celý koláč. Do vzniknutého karamelu úhľadne vložte jablká, pridajte štipku škorice a nechajte ich obaliť v karameli. Chvíľku ich opekajte, prikryte ich pripraveným cestom tak, aby boli prikryté aj po okrajoch. No a teraz už koláč vložte do rúry na cca 25 minút.

Upečený koláč v panvici nechajte trošku vychladnúť a opatrne ho vyklopte na väčší tanier alebo tácku. Čím viac jabĺk ste na plnku použili, tým to pôjde horšie, ale nenechajte sa odradiť! Výsledkom sú jabĺčka v sladkom karameli na tenučkom korpuse. Najlepšie chutí ešte teplý, a ak chcete povýšiť na ešte vyšší level, tak siahnite po kopčeku vanilkovej zmrzliny, mňam!

Obrátený koláč s jablkami
fotogaléria
Obrátený koláč s jablkami
Zdroj: Natalli115

Experimentom sa medze nekladú!

Na tento obrátený koláč nemusíte použiť iba jablká, bežne sa používajú hrušky, ananás, figy, banány, mango, brusnice, marhule, broskyne, nektárinky, slivky, čerešne, rebarbora, čučoriedky, jahody a mnohé iné ovocie. Dokonca naň nemusíte použiť ani čerstvé ovocie, môžete siahnuť po mrazenom alebo konzervovanom. Teoreticky by to možno šlo aj s citrusmi ako sú citróny, pomaranče alebo grapefruity. Chuť môžete ozvláštniť nasekanými bylinkami, veď broskyne a nektárinky sú skvelé s bazalkou a tymiánom, mäta sa hodí takmer ku všetkým druhom ovocia, rozmarín funguje napríklad s figami, škorica s jablkami a hruškami. Obľúbené sú aj slané verzie paradajkového alebo Caprese.

Inšpirujte sa aj inými receptami na obrátené koláče:

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...