Pridať recept

Vitamínová bomba - Rakytník!

Rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides) je tŕnitý ker, ktorý dorastá do výšky až 3 metrov a má zelené lístky so strieborným nádychom. Pochádza z oblasti severovýchodnej Ázie, no v súčasnosti je rozšírený po celej Európe. U nás sa pestuje skôr ako okrasný ker, prípadne rastlina spevňujúca násypy okolo ciest, čo je veľká škoda! Jeho liečivé účinky boli dlhé roky prehliadané, no výskumy v posledných rokoch jasne dokazujú, že sa jedná o mimoriadne cenný prírodný zdroj veľmi širokého spektra vitamínov, minerálov a ďalších pre človeka veľmi prínosných látok.

Jeho plody dozrievajú v auguste až koncom októbra, v túto dobru majú ten najvyšší obsah výživných látok. Majú kyslú, citrusovú chuť, niekedy môžu byť aj nasladlé, záleží to od odrody, ktorú si dopestujete. Dorastajú do veľkosti maximálne 1 centimetra a na kríkoch vydržia jedlé až do zimy. Najlepšie sa zbierajú v mrazoch, pretože ich oveľa ľahšie strasiete z kra a ostanú Vám vcelku, bez poškodenia.

Zdraviu prospešné účinky rakytníku

Vedeli ste o tom, že len jedna jediná bobuľa rakytníku obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C? Ak nie, tak teraz ste už o niečo múdrejší, veď nie nadarmo je označovaný za citrónovník severu. Ďalej obsahuje vitamín A, B1, B12, E, K, P, kyselinu listovú a éterické oleje. Z minerálov je to vápnik, horčík, železo, fosfor a draslík. Nájdete v ňom aj vyše 60 rôznych antioxidantov, flavonoidy, karotenoidy, fotosteroly a rôzne iné zdraviu prospešné látky. Cca 100g plodov rakytníku má tieto nutričné hodnoty: 512,4 Kcal, 4,1g bielkovín, 9,3g bielkovín, 5,2g vlákniny a 1g tuku.

rakytník
fotogaléria
rakytník
Zdroj: dreamstime.com

 

Olej pomáha pri zápaloch tráviaceho traktu, žalúdočných vredoch, žlčníkových problémoch, ochoreniach pečene, zápche, ale aj hemoroidoch. Odporúča sa jesť pri ateroskleróze, vysokom cholesterole, poruchách prekrvenia končatín a reumatických ochoreniach. Posilňuje srdce, čistí cievy, je dobrým prostriedkom pôsobiacim ako prevencia voči infarktu, mŕtvici a trombóze. Podporuje imunitný systém, zvyšuje odolnosť proti rôznym infekciám, vírusom a stresu. Zabraňuje vypadávaniu vlasov, podporuje nervový systém, zlepšuje pamäť, sústredenie a pomáha človeku uvoľniť sa. Rozpúšťa hlieny, podporuje vykašliavanie a celkovú rekonvalescenciu. Rakytníkový olej regeneruje pokožku, dodáva jej prirodzenú pružnosť, skvele hojí rany, ekzémy a osvedčil sa aj pri atopickej dermatitíde. Môžete ho aplikovať na akné, citlivú pokožku, popáleniny alebo podráždenú pokožku po neprimeranom opaľovaní. Rýchlo zahojí popraskané kútiky úst, zápaly ústnej dutiny, zjemní drsnú kožu na pätách lakťoch.

Rakytníkový koláč
fotogaléria
Rakytníkový koláč
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

Viete kde ho vziať a ako rakytník skladovať?

Vzhľadom na jeho všetky pozitívne účinky a minimálnu dostupnosť v predajniach je ideálne, ak si ho vypestujete sami doma. Rakytník nie je rastlina náročná na pestovanie, najlepšie sa mu darí na suchom a slnečnom mieste s pieskovo-kamenistou pôdou. Zasaďte ho však iba tam, kde máte dostatok miesta, pretože má rozsiahly koreňový systém a veľmi rýchlo sa rozrastá ďalej.

Tieto oranžové plody sú zdravé v akejkoľvek forme, ideálnym spôsobom na uchovanie všetkých prospešných látok je ich zmrazenie. Plody môžete ďalej spracovať a vyrobiť z nich vlastné produkty. Tepelná úprava ale množstvo prospešných látok znehodnotí.  Pripravuje sa z nich napríklad čerstvá šťava, rôzne džemy, sirupy, čaje,  sušia sa alebo spracovávajú na olej, ktorý má snáď najširšie využitie. Pochutiť si môžete aj na rakytníkovom likéri alebo rakytníku s medom.

Rakytníkové víno
fotogaléria
Rakytníkové víno
Zdroj: kuchtik1

Inšpirujte sa receptami s rakytníkom:

Napísané: 27.10.2016
Zdroj foto: dreamstime.com

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Ženšenový čaj
Moja babička mi poobede urobila tento čaj. Až neskôr mi povedala, prečo mi ho ponúkla
Niektoré čaje sú na jeseň vhodnejšie ako iné. Tu sú tri, ktoré vás nielen zahrejú, ale tiež posilnia vašu imunitu.