Pridať recept

Kávopédia - 2. časť

Káva ako jedna z hlavných plodinových komodít sveta pravidelne ovplyvňuje životy miliónov ľudí, ktorí si nedokážu predstaviť jediný deň bez nej. Azda neexistuje človek na svete, ktorý by o tejto výnimočnej plodine ešte nepočul. To, že káva je vlastne plod kávovníka z rodu krovín alebo nízkej dreviny, je nám známe tiež. Existujú však informácie o káve, ktoré možno neviete. Poďte s nami nazrieť do sveta tejto vzácnej plodiny a zoznámte sa s našou Kávopédiou.

Latte art

Moderný umelecký smer, ktorému holdujú predovšetkým baristi. Spočíva vo vytváraní estetických obrazcov a klikov-hákov do kávy. Miesto štetca sa maľuje buď pramienkom mlieka na hladinu espressa, alebo kakaom či mletou škoricou cez šablónu do peny cappuccina

Mustang coffee

 

Až z rozprávkovo krásneho nepálskeho pohoria Mustang k nám docválala káva so silou celého stáda mustangov. Nápoj, ktorý si pod Himalájami dávajú pútnici a dobrodruhovia na posilnenie, je pripravený z dvojitej dávky espressa, medu a rumu.

Organic coffee

Jednoducho povedané káva, ktorá šetrí vás aj životné prostredie. Produkt pestovaný a spracovaný bez pridaných chemických látok, ktoré by akokoľvek škodili biotopu, ktorý obývame.

Pamwamba

Pamwamba nie je len tajomne znejúce zaklínadlo tanzánskych veľkňazov, ale predovšetkým káva z oblasti Malawi, čo je malý štát na juh od Tanzánie. Pestuje sa tu výhradne arabika preslávená nadštandardnou kvalitou zŕn, ktorá má nádhernú vôňu marhúľ a lesných jahôd.

kavopedia
fotogaléria
kavopedia
Zdroj: Tassimo

Ristretto

Najsilnejšie a chuťovo najvýraznejšie espresso. Na jeho prípravu sa používa rovnaké množstvo mletej kávy ako na prípravu espressa, ale len polovičné množstvo vody. Nie nadarmo sa tak silákom v talianskych historických spektákloch hovorilo „ristrettos“.

Sopečná pôda

Je skutočnou záhadou, prečo sa tie najkvalitnejšie druhy kávy na svete pestujú na vulkanickej pôde. Či už je to jamajská arabica od Blue Mountains, havajská z Kony alebo guatemalská z Antiguy, všetky tieto legendy rastú na svahoch sopiek. Ako povedal básnik: než zas chrliť lávu, radšej dobrú kávu!

kavopedia
fotogaléria
kavopedia
Zdroj: Tassimo
Tassimo

Kapsulové kávovary Tassimo od Bosch sú prvými kávovarmi, ktoré majú technológiu snímania čiarového kódu. Tá zaručí, že kávovar pri príprave nápoja nastaví presnú teplotu a správne množstvo vody, čas sparenia a intenzitu kávy. Jeho jednoduché ovládanie INTELLIBREW™ pripraví zvolený nápoj takmer okamžite. Vďaka automatickému čisteniu je kávovar vždy pripravený na prípravu ďalšieho nápoja. Farebnou novinkou je krémový VIVY, ktorý sa vďaka svojim rozmerom zmestí do každej kuchyne.

Viedenská káva

Espresso s našľahanou smotanou servírované vo vysokom pohári, najlepšie ešte s porciou lahodnej sacherovej torty. Niet divu, že ani cisárovná Sisi, známa ako priaznivec drastických diét, si tento skvost viedenského kaviarenského života nedokázala odoprieť!

Yuanyang

Nápoj zložený z troch dielov kávy a siedmych dielov hongkonského mliečneho čaju možno servírovať za tepla i za studena. Meno potom odkazuje na mandarínsku kačku ako symbol manželskej lásky – aj dvaja celkom rozdielni jedinci môžu koexistovať v harmónii, podobne ako je to s kávou a mliekom.

Žoch

Káva sa tradične predáva nie na metráky, ani na tony, ale na vrecia – tzv. žochy. Každý žoch váži presne 60 kilogramov a za rok sa vypestuje asi 40 miliónov žochov kávy. Takže až vám niekto povie, že ste zase ako žoch, vôbec sa nemusíte urážať.

prvá časť kávopédie

 

Napísané: 19.10.2016
Zdroj text: Tassimo

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Kedy je najlepší čas dopriať si kávu? Nie je to hneď ráno po zobudení
Kedy je najlepší čas dopriať si kávu? Nie je to hneď ráno po zobudení
Ak pijete kávu hneď po rannom vstávaní, pijete ju v nesprávny čas. Toto odporúčajú odborníci.
Ako sa vlastne káva stáva bezkofeínovou? Je to vôbec skutočná káva?
Ako sa vlastne káva stáva bezkofeínovou? Je to vôbec skutočná káva?
Keď nás zasiahne kofeínový šok, zachvejeme sa a znervóznieme. Tí, ktorí kávu zle znášajú, často žiadajú...