Pridať recept

Domáce tahini, zdravá a netradičná pochúťka

Kto by nechcel doma vyrobiť niečo voňavé, chutné a trvácne? Nám, čo radi pripravujeme jedlo je tahini doslova výzvou. A nielen pre nás, ale hlavne pre náš domáci mixér. Tahini je pasta zo sezamových zrniečok. Aj v preklade tahini znamená niečo ako „obrúsené do múky“, teda rozdrvené. No nie na múčku, ale hustú kašu.

Pri jej príprave si musíte pohovoriť s mixérom, je dosť možné, že ak neodhadnete jeho silu, bude to jeho posledné tancovanie. Rozmixovanie opražených sezamových zrniečok na múku trvá môjmu vitamixu cca 1 minútu v závislosti od množstva. Takáto múka sa dá použiť na cestoviny, na posypanie šalátu, koláča, na ovocie alebo do ryže..medze zrejme nie sú. No Ďalšie spracovanie múky na tuhú pastu chce rozohriatie múčneho prachu na tuhý a olejnatý krém. Tahini. Ja som pri mixovaní na správnu konzistenciu stála s mixérom v napätí asi 3 minúty a on to dal!

Fotopostup na prípravu tahini

tahini
fotogaléria
tahini
Zdroj: Henrieta Peškovičová
tahini
fotogaléria
tahini
Zdroj: Henrieta Peškovičová
tahini
fotogaléria
tahini
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Mám rada dochutenie podľa seba, a preto som si tradičnú domácu tahini ozvláštnila pred pražením pridaním slnečnicových jadierok. Zmes cca 2:1 voči množstvu sezamu. Chcem ju vyskúšať s mandľami, konope a arašidmi. Na výrobu som použila bio materiál, biele olúpané zrniečka sezamu a vylúpanú slnečnicu. Prečo bio? Lebo sa mi nestalo, že jadrá či orechy boli v bio kvalite niekedy horké. Jednoducho som limitovala odpad. No keďže sa musia pražiť, zhnednú na teplú farbu karamelu. V bio obchodíku som si kúpila aj raw tahini, bola vyrobená z čiernych – nelúpaných zrniečok sezamu a neboli pred mixovaním pražené. Chute majú obe výbornú a plnú, lepia sa na zuby, asi by ste z tej pasty nezjedli len tak lyžicou dva taniere.

Tahini v zdravej výžive

Pridáva do najznámejšej nátierky – Hummusu. Teda sa spája vo vynikajúcej zhode s cícerom, kumínom (rímska rasca), cesnakom a olivovým olejom. Niekto pridáva aj vodu a niekto uvarený cícer ešte opečie. Niekto cícer naklíči a vôbec ho nevarí. Hummus sa tradične je s falafelom a kopou zeleniny. Zakusuje s upečeným arabským chlebom, či naanom, alebo hriankami či jemným toustíkom, alebo krekrami. Patria k nemu olivy, uhorky aj čili papriky.

 

Ďalšou špecialitou je voňavá Baba ghanoush, jedlo z upečeného baklažánu, cibule, paradajok zmiešaných s tahini, cesnakom a olivoým olejom…Mňam!

Tahini sa konzumuje aj nasladko. Dezert sa volá Halva. Mieša sa s medom alebo cukrom  a múkou a orechami. Ďalej neviem, lebo toto jedlo mi príde prehnane sladké a zrejme ho doma vyrábať nebudem. Ibaže by som teda skúsila iný dezert ☺ Napríklad ako krém do palaciniek ☺

Tahini má svoj zmysel aj v zdravej výžive.  Je dôležitým zdrojom vápnika, konzumácia sezamu by mala podporovať pevnú stavbu kostí a zubov, či rast vlasov. Sezam je však aj častou netolerovanou potravinou. Teda v testoch na potravinovú intoleranciu nám vychádza s rovnakou úmerou ako kešu, alebo mandle. Ak by vám po tahini bolo zle a viete, že ste nezjedli za tanier, skúste si spraviť test na intoleranciu potravín. Stopy sezamu môžete nájsť aj v iných orechoch. Balených. Pretože v baliarňach, ktoré nedeklarujú % čistotu baliacich pásov a zariadení sa prach z jednotlivých orechovín a semien môže prenášať na iné druhy.  Takýto výrobca by mal mať podozrenie uvedené na obale a vy sa tak „nekúpou“ vyhnete alergickej reakcii.

Pridaním slnečnicových jadierok získate ďalší zdroj vápnika, ako i bielkovín. Hotové a vychladnuté tahini som natlačila do pohára a mám ho na poličke v chladničke. Už je z neho polovica fuč. Robili sme hummus ☺

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...