Pohánka – vedeli ste, že...?
Je prirodzene bezlepková a doslova plná zdraviu prospešných látok – obsahuje bielkoviny, glycidy, lipidy a vlákninu, ako aj železo a rutín. Ten je kľúčom k pevným a zdravým žilám, bráni tvorbe krvných zrazenín. Jej využitie je veľmi rôznorodé. Môžete si ju naservírovať ako prílohu, pripraviť z nej rizoto, chutné slané aj sladké kaše, dezerty, koláče či plnky a dokonca aj polievky a nátierky
- Na Slovensko sa dostala v 13. storočí pravdepodobne vďaka Tatárom, ktorých v tej dobe nazývali „pohania“
- Pôvodom pochádza pohánka z ďalekých Himalájí
- V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na niekoľko krajín – Nemecko, Francúzsko, stredné Rusko
- V Indii využívali pohánku už pred viac ako 2500 rokmi
- V gastronómií sa začala intenzívne využívať začiatkom 70. rokov
- Z minulosti je známa ako tradičná plodina chudobných ľudí, spolu so zemiakmi si ju ľudia dokázali vypestovať sami, a preto nechýbala v takmer každej domácnosti a často sa konzumovala.
- V súčasnosti sa dostáva aj do bežných slovenských domácností či luxusných reštaurácií.. Pohánka zažíva svoj „comeback“.
- Rozlišuje sa pohánka lúpaná a nelúpaná
- Tešia sa z nej najmä zástancovia zdravého životného štýlu, vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať cholesterol v krvi
- Vyhľadávajú ju tiež ľudia pri chudnutí a pri udržiavaní si hmotnosti
- Taktiež sa hovorí o jej „zahrievajúcich vlastnostiach“, preto je obľúbená medzi ľuďmi so studenými rukami či nohami
-
fotogalériaLagris pohánkaZdroj: Lagris
Lagris tip: Oživte jedálniček vašej rodiny Lagris pohánkou, nechajte sa zlákať špecifickou chuťou a vôňou tejto jedinečnej plodiny a vychutnajte si chuť zdravia z prírody! Dostupná je v balení 500 g a 375 g. Odporúčaná cena: 1,49 €
Recepty s pohánkou
Podobné recepty
Uložiť, nestratiť! Perfektné veľkonočné recepty a nápady na obložené misy, rolády, aspiky, tlačenky a iné pochúťky, každej návšteve vyrazia dych!
Tradičná veľkonočná hrudka či SYREK: To je najväčšia pochúťka, stačia dve suroviny a kráľovské pohostenie máte na stole
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
NAJOBĽÚBENEJŠIE RECEPTY
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.