Pridať recept

Ako si vybudovať imunitu na zimu

Jeseň a jar sú obdobia v roku, veľmi náročné pre imunitu organizmu. Telo prechádza veľkými zmenami ktoré ovplyvňuje počasie, z veľkého tepla sa zrazu stane sychravá jeseň. Trvá krátko aby sme si zvykli, hneď zvykne skočiť do zimy. Preto sa na zimu máme pripraviť aj stravou, mysľou a zásobami živín.

Zelené superpotraviny 

Pre každé ročné obdobie je vhodné pridať medzi stravou aj doplnok – chlorofyl. Dostanete ho v rôznych formách, tekutý čistý, alebo v podobe chlorelly v tabletkách či prášku. Dajte si pozor na výrobcov, dôležité je spracovanie, tovar v bio kvalite a chuť si otestujte sami u viacerých. U nás doma sme skúsili asi 10 rôznych výrobcov, zostali sme pri príjemnej plnej chuti a tmavozelenej farbe.

Smoothie na imunitu s rakytníkom
fotogaléria
Smoothie na imunitu s rakytníkom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

Zelený jačmeň sa pridáva do vody, do kokosovej šťavy, do smoothie. Pomáhajú aj pri detoxikácii. Ak ste zdravý a nekojíte, alebo nie ste tehotná, pokojne vydržte pár dní na vode, v tichu a pokore meditujte, vyčistite si dušu od nepokoja. Odpustite, neriešte, vyrovnajte sa so sebou. Harmónia tela a duše sú najdôležitejšími prvkami pre zdravie. Meditovať môžu aj tehotné a dojčiace maminy :) Pôst by som im však v tomto štádiu zaťažujúcom na výdaj energie neradila.

Ak ešte môžete, nasušte si mladé výhonky žihľavy, v čase babieho leta znovu rastie skorocel a  púpava, jej korene a listy sú super pre očistu. Rovnako sú vhodné aj listy maliny, v záhonoch do mrazu nájdete kel a mangold, petržlenovú vňať. V obchode celoročne dostanete kúpiť špenát. Bez chlorofylu sa vám ťažšie vstrebáva vápnik a železo, bude vám chýbať magnézium, draslík a selén..

Skúste terapiu vitamínom C

 

Ak ste chorľavý a máte pocit, že zrovna toto obdobie vás istotne položí, zabudnite na zalievanie vyrobených práškov na uľavenie od chrípky a pod..naopak, navštívte zariadenie a pod dohľadom odborníka si vyskúšajte bunkovú terapiu – cez megadávku tekutého vitamínu C. Na internete istotne nájdete. Vitamín C má pozitívne účinky na bunkovú obnovu a zároveň likviduje poškodené bunky.
V prírode si nazbierajte šípky, rakytník, kustovnicu čínsku. Nasušte kvety topinambura, echinacey a harmančeka. Repík tiež ešte nájdete a zo záhonov môžete dosušiť mätu. Usušené kvety uskladnite v skle, zabalené do tmavého vrecúška, papiera alebo látky tak, aby k nim nemal prístup vzduch alebo teplo z kuchyne. Mohli by sa rozpeliť, ako sa časti stáva s podbeľovým čajomJ Kvet ibišteka alebo slezu sú výborné čaje na obmenu. Z dovozu mám rada horský čaj. Lipa, natrhaná v jari pomôže úplne najviac J

Tmavé bobule zo Slovenska

Nie je nevyhnutné hľadať utra antioxidanty v zahraničí. Doma rastie čierna jarabina – arónia. Je nosičom vitamínov. Podobne ako čučoriedky (tie z hôr), moruše, maliny, černice, hrozno. Ak ste nasušili maliny, dostanete super podporu pre svoj mozog.

Čučoriedkové smoothie s jogurtom
fotogaléria
Čučoriedkové smoothie s jogurtom
Zdroj: dreamstime


Aromatické korenie, korene?

V zimnom období znížte dávky jogurtov, zakysaných jedál, kokosu, znižujú vnútornú teplotu. Naopak, na zahriatie teraz vytiahnite voňavý badián, škoricu, kardamón alebo sladké drievko. Zázvor - môžete ho naložiť do medu. Podľa tohto videonávodu ho očistíte efektívne a rýchlo. Teraz je čas tekvíc, ktoré prehrievajú a volajú po kombinácii s ingredienciami vyvolávajúcich teplo.

No a med

Med z púpavy
fotogaléria
Med z púpavy
Zdroj: torticka2

Domáci, voňavý, dar od včiel. Berte ho vtedy, ak im chýbať nebude. Bez včiel by sme tu neboli. Ak včely dokrmujeme rafinovaným cukrom, aj ich imunita klesne a nemusia sa dožiť jari. A ak na jar máte možnosť, vysaďte späť do zeme všetky byliny, kvitnúce ako levanduľa, nechtík, ruže, echinaceu...aby včely zas prežili do zimy. Buďme vďační za možnosť byť súčasťou prírody a poďakujme za dary, ktoré nám ponúka. 

Pri zbieraní lesných plodov nezabúdajte na pokoru a skromnosť, nechajte niečo aj lesným obyvateľom, aby ich hlad nevyhnal v zime pri ľudské obydlia.

Moja rada na záver: Znížte obsah lepku a laktózy v jedle, nejedzte polotovary a obmedzte nekomplexné sacharidy  na minimum. Naopak, jedzte polievky, husté a sýte, jadierka, semienka, nativ oleje – repkový, olivový, ľanový, konopný – majú vysoký obsah dobrých tukov – aminokyselín, omega 3 a 6. Čim viac, tým lepšie ovocia a zeleniny. Ak sušené, hľadajte v biokvalite bez siričitanov.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Ak práve bojujete s bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, s horúčkou, kašľom či obyčajným prechladnutím,
Ak práve bojujete s bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, s horúčkou, kašľom či obyčajným prechladnutím, siahnite po tomto ovocí
Pomáha pri problémoch s trávením a pôsobí aj antibakteriálne. Viete, po ktorom ovocí siahnuť pri chorobe...
1312997861
Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá, ktorý vitamín nám chýba najviac? Radí odborníčka
Ako sa stravovať počas zimných mesiacov a ktoré vitamíny by sme mali doplniť? Toto sú rady nutričnej terapeutky.