Pridať recept

Súťaž: Vianočné stolovanie, aby mali Vianoce to pravé čaro

Každý z nás iste rád spomína na Vianoce svojho detstva, na babičku a dedka, na tety a strýkov, bratrancov a sesternice a na ten krásny, slávnostne prestretý stôl, z ktorého sa šírila omamná vôňa a my sme horeli nedočkavosťou. Ani nie tak nad tými dobrotami, ktoré sa na vianočnom stole nachádzali ako skôr nad darčekmi, ktoré sme videli pod stromčekom. Avšak slávnostne prestretý vianočný stôl patrí k sviatkom rovnako ako stromček, vanilka a darčeky.

Ak máte chuť vytvoriť si skutočne tradičné Vianoce tak, ako ich robievali naše tety a babičky, vrátiť sa tak o niekoľko rokov späť v čase a zaspomínať na tie krásne chvíle strávené v pokojnom tradičnom vianočnom duchu, môžete sa inšpirovať tipmi a radami na tradičné vianočné stolovanie, ktoré pre vás pripravila foodblogerka Tinajedoma.

Prvá otázka, ktorú si musíme položiť už pár dní pred Štedrým dňom je, koľko hostí bude sedieť pri vašom slávnostnom stole. Ďalšou dôležitou  otázkou je to, v akom duchu a v akom farebnom prevedení celé stolovania (a tým pádom aj výzdoba) bude. Aj keď sa vám táto otázka môže zdať zbytočná alebo snáď dokonca prehnaná, rozhodne by ste nemali estetickú stránku stolovania podceňovať. Najmä pokiaľ ide o tak výnimočný večer, akým ten štedrovečerný nesporne je – veď sa naňho tešíme celý rok.

***Vianočná súťaž s KitchenAid***

Do súťaže sa môže zapojiť každá čitateľka alebo čitateľ magazínu Dobruchut.sk jednoduchým spôsobom. Stačí, ak od 29.11 do 18.12.2016 pridáte na www.dobruchut.sk vlastný recept na Vianočné drobné pečivo a koláčiky a zaradíte recept aj do kategórie Vianoce s KitchenAid

Troch z vás vyžrebujeme a odmeníme sadov 2 ks plechov na pečenie s nepriľnavým povrchom od KitchenAid. Použitý nepriľnavý povrch Ilaflon ILAG SP 500  je odolný proti poškriabaniu a neobsahuje PFOA ani PTFE. Skladá sa z niekoľkých vrstiev, ktoré  spolu zaručujú trvanlivosť, lepšiu nepriľnavosť a krásny lesklý povrch. Všetky plechy na pečenie sú umývateľné v umývačke riadu a môžete ich použiť v rúre až do požadovanej teploty 260°C. 

vianocne stolovanie
fotogaléria
vianocne stolovanie
Zdroj: botticelli

Približne dva dni pred dňom "D", prejdite k praktickej stránke. Samozrejmosťou je nákup potravín. Potom už len nakuknúť do skríň, zásuviek, skontrolovať obrusy a prestieranie. Obzvlášť pokiaľ neboli dlhšiu dobu používané, je nutné ich preprať a v ideálnom prípade tiež naškrobiť. Škrob pomôže prestieranie vybieliť a navyše mu dodá príjemnú vôňu. Deň pred slávnostným okamihom si môžete pripraviť niektoré z pokrmov, ktoré potrebujú odležať, napiecť pečivo či vykonať drobné prípravné práce, ktoré by vás na druhý deň len okrádali o čas.

 

Skontrolujte či máte doma všetko, čo budete potrebovať:

  • obrus
  • látkové servítky
  • držiaky na servítky
  • taniere - kompletný servis pre daný počet hostí
  • misy na servírovanie jedál
  • príbor – každý hosť musí mať príbor ku každému zo servírovaných jedál
  • poháre

Skúste všetko zladiť do jednej farby, tónu alebo štýlu. Ak si všetko dopredu premyslíte a prejdete, prípravy na štedrovečernú hostinu vám pôjdu viac od ruky. 

vianocne stolovanie
fotogaléria
vianocne stolovanie
Zdroj: botticelli

V deň „D“, kedy je samotná oslava, začínam skôr ako zvyčajne. Prvé na programe dňa je samozrejme pečenie pečiva. Je totiž potrebné zamiesiť na cesto a počas kysnutia mám aspoň čas na predprípravu stola. Ten však pripravujte iba v prípade, ak váš kuchynský stôl nevyužívate ako časť vášho pracovného priestoru - to by sa potom obe činnosti koordinovali dosť zle. Okrem toho, že sa vždy zašpiní to, čo si prajete zašpiniť zo všetkého najmenej (a naškrobené obrusy k týmto nežiaducim "radostiam" rozhodne patria), museli by ste navyše na poslednú chvíľu neustále niečo meniť. Takže nasledujúci tip je pre tých z vás, ktorí jedálenský stôl k prípravám pokrmov potrebovať nebudú.

Prípravu začnite vyžehlením obrusu a látkových obrúskov. Potom sa pustite do stredovej dekorácie stola - tá totiž udáva celkovú "náladu stolovania". Ak už teraz s istotou viete, že budete mať pri stolovaní všetky jedlá na stole a ozdoby by vám iba prekážali, túto časť vynechajte. Vytvorte si len drobné kvetinové ozdoby alebo jednoducho naplňte misy ovocím a orechmi.

Vianočka – symbol rodiny a pevného puta

Ak si chcete pripraviť skutočne klasický a tradičný vianočný stôl, nemala by na ňom chýbať vianočka. Tá totiž symbolizuje rodinu a pevné puto. Väčšinou bola upletená z 9 vrkočov. Každá rodina má svoj recept, niekto pridáva sušené ovocie, niekto oriešky a niekde pripravujú úplne obyčajnú bez akejkoľvek náplne.

Už naše babičky pripravovali stôl tak, aby nemuseli od neho počas večere vstávať. Hovorilo sa totiž, že ten, kto od stola vstane, za rok už k nemu nesadne. Bohatosť a hojnosť stola dávala ľuďom nádej, že aj nasledujúci rok bude bohatý.

Či už sa teda rozhodnete pre akúkoľvek výzdobu alebo štýl stolovania, nezabudnite na to najdôležitejšie: Vianoce sú sviatky pokoja, šťastia a radostného očakávania! 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
1.12.2016 12:58 | |
+3 -3
Všetko si pripravim skôr iba varenie mi ostava na štedry den.Tak nestresujem.
Podobné články
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Veľká vianočná súťaž o krásne ceny!
Aj tento rok tu pre vás máme bohatú nádielku! Stačí pridať vianočný recept a ste v hre o fantastické ceny.
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
VEĽKÁ VIANOČNÁ SÚŤAŽ o ceny v hodnote 1 000 Eur: Stačí pridať recept a ste v hre o perfektné ceny!
VEĽKÁ VIANOČNÁ SÚŤAŽ o ceny v hodnote 1 000 Eur: Stačí pridať recept a ste v hre o perfektné ceny!
Veľká vianočná súťaž je tu! Pustite sa (nielen) do vianočného pečenia, ale aj varenia, pošlite nám svoj...