Pridať recept

Vianočné pečenie nemusí byť strašiak

Krehké a lahodné domáce pečivo. Omamná vôňa, ktorá sa šíri celou kuchyňou vyvoláva množstvo spomienok na detstvo. Ak ste sa doteraz nevenovali príprave domáceho cesta, nič nie je stratené. Pripravte si doma vaše vlastné vianočné dobroty s nezmeniteľnou vôňou a chuťou, ktorá je výnimočná.

Základom pečenia ja kvalitná príprava

Ideálne je, ak si prípravu vianočného pečenia dobre premyslíte.  Najprv začnite teda s tým, aké druhy by ste chceli napiecť, koľko toho chcete upiecť a v akých príchutiach. Nie je nič horšie ako vyhadzovať zvyšky po Vianociach, hovorí foodblogerka Tina je doma, ktorá  si pre vás pripravila ukážku 4 druhov typických príkladov klasického vianočného pečiva.  Základom jej pečenia je maslo, nikdy nepoužíva rastlinné tuky ani iné náhrady. Pokiaľ ide o ingrediencie, okrem spomínaného masla, dbajte hlavne na kvalitu než na kvantitu. Vianoce si zaslúžia len to najlepšie. Dobré kakao, kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa, domáce orechy, domáci lekvár, med a pod. Možno si poviete, že je to jedno, ale verte, rozdiel tam je.

vianocne pecenie
fotogaléria
vianocne pecenie
Zdroj: Kitchen aid

Klasické maslové cesto, nazývané tiež krehké cesto, sa používa na prípravu drobného čajového pečiva, lineckého a na vyloženie malých formičiek.  Základnými surovinami sú – maslo, múka, cukor, vajce. V zásade sa potom mení len pomer alebo sa pridávajú príchute – orechy, kokos, mak, kakao. To, aký je pomer medzi jednotlivým surovinami určuje aký bude výsledok, či je cesto vhodnejšie na plnenie formičky alebo vykrajovanie. Ak sa pomer nedodrží, alebo nejako zmení, môže dôjsť k roztečeniu, lámaniu a iným pohromám. Preto je u pečenia tohto typu sladkého pečiva  tak dôležité dodržať predpísané pomery.

Pár rád pred začiatkom

 

Ako prvý si pri pečeni musíte zadovážiť  dobrý plech, ideálne s nepriliehavým povrchom. V prípade, že taký nemáte, použite papier na pečenie.  Pri pečení lineckého cesta dokonca môžete jeden a ten istý papier použiť viackrát, v prípade že je čistý. Dôležité je tiež pamätať na to, že ak používate jeden plech, musí byť pred ďalšou várkou vloženou do rúry zachovaný časový odstup pokým plech nevychladne. Až potom môžete vložiť plech opäť do rúry.  Nezameniteľné čaro vianočnému pečeniu dodávajú aj rôzne tvary vykrajovačiek, ktoré po použití nemusíte umývať, stačí ak ich poriadne poutierate do papierovej utierky. V prípade, že by ste ich predsa len umývali, stačí ich ponoriť do väčšej misky so saponátom. Formičky na plnenie sa podobne ako vykrajovačky po použití neumývajú. Po každom pečení ich vyčistite papierovou utierkou alebo vreckovkou. Ak by ste ich umývali, nešlo by vám cesto po upečení (pri vyklopení)  von.  A ešte jeden tip, maslové cestá sa dajú veľmi dobre spracovať rukami, ak ale máte doma foodprocessor práca sa vám výrazne zrýchli a uľahčí.

A ideme na to

Krehké cesto je nutné piecť pri správnej teplote, inak sa neprepečie a po pár dňoch sa pokazí. Teplota rúry by sa mala pohybovať okolo 180°C. Dĺžka pečenia ale závisí najmä od hrúbky na ktorú ste vyvaľkali cesto, alebo od toho, ako ste ho natlačili do formičky. Väčšinou sa čas pečenia pohybuje od 10 do 15 minút. Prvú várku sledujte a vyberte z rúry podľa toho, kedy sa upečené cesto začne sfarbovať na okrajoch do hneda – to by mala byť známka toho, že je upečené. Po vybratí z rúry sú všetky cestá krehké a mäkké. Cesto zatvrdne počas chladenia.

Zdobenie a skladovanie krehkého cesta

Základnou surovinou v prípade vianočného pečiva je samozrejme lekvár. Na linecké pečivo sa najlepšie hodí kyslý ríbezľový alebo černicový. Plniť môžete aj maslovými krémami, varenými krémami, nutellou  a pod.  Niektoré druhy je možné ozdobiť orieškami, čokoládovou polevou či kokosom. Keď ste si už pečivo napiekli aj ozdobili, nemali by ste zabudnúť aj na jeho správne uskladnenie. Ak ste si napiekli pár dní pred Vianocami, pečivo najlepšie uskladníte v krabici, v chladnom počasí na balkóne alebo v špajze, kde je max. 10°C až 15°C. Ak ste pečivo naplnili maslovým krémom, musíte ho skladovať v chlade, ideálne v chladničke.

vianocne pecenie
fotogaléria
vianocne pecenie
Zdroj: Kitchen aid

A na záver pár sladkých receptov, s ktorými budú vaše Vianoce nezabudnuteľné :)

Linecké koláčiky

Suroviny:

  • 400 g hladkej múky
  • 330 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • trocha citrónovej kôry (nemusí byť)

Oriešky

Suroviny:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 220 g masla
  • 20 g kakaa
  • 1 lyž. rumu
  • 1/2lyžice šťavy z citróna

Plnka do orieškov :

  • 1 puding (uvariť podľa návodu + 2 lyžice maizeny)
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru, alebo 2 lyžičky vanilk. extraktu

Postup:  Najprv si uvaríme puding podľa návodu a pridáme maizenu. Puding po uvarení necháme vychladnúť. Chladíme ho prikrytý uterákom a občas premiešame, aby sa netvorila kožka. V mise následne vyšľahám maslo s cukrom a vanilkou a potom postupne pridávam vychladený puding. Dobre vyšľahaným krémom plníme oriešky. 

Rohlíčky

Suroviny:

  • 170 g hladkej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 60 g mletých orechov (vlašských)
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 110 g masla
  • 1 vajíčko (malé)

Kokosovo lekvárové koláčiky

vianocne pecenie
fotogaléria
vianocne pecenie
Zdroj: Kitchen aid

Suroviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 1 vajíčko
  • lekvár na plnenie

Postup: Cesto zapracujte klasicky, nechajte odležať. Potom tvarujte guľky, ukladajte ich na plech. Pomocou varešky sploštite guľky a vytvorte v nich jamku do ktorej dáte lekvár. Na plnenie používam vrecúško na zdobenie bez násady. Lekvár sa tak lepšie dostane do jamky, a len tam.

Viac inšpirácií na vianočné inšpirácie nájdete na blog.kitchenaid.cz

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
17.12.2016 16:59 | |
+0 -0
Piekla som ich dnes večer a dopadli výborne
Podobné články
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Vianočné pečivo
Ihneď si ich uložte! Recepty na VIANOČNÉ PEČIVO na jednom mieste: Linecké koláčiky, medvedie labky, rožteky aj kolieska
Suché čajové pečivo jednoznačne patrí k Vianociam. Zozbierali sme pre vás najnovšie a najchutnejšie vianočné...
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!
Známy reťazec sťahuje z predaja obľúbený výrobok: V pečive našli cudzí predmet!, ilustračná fotografia
Známy reťazec sťahuje z predaja obľúbený výrobok: V pečive našli cudzí predmet!
Tento obľúbený výrobok môže byť nebezpečný! Známy reťazec informoval o stiahnutí jedného zo svojich...
TOP
Veľkonočné suché pečivo
Ešte stíhate! Recepty na VEĽKONOČNÉ PEČIVO na jednom mieste, stačia vám tieto 4 základné cestá
Uľahčite si veľkonočné pečenie. Máme pre vás 4 základné cesta na veľkonočné drobné pečivo, z ktorého...